Ce prevede pentru activele digitale pe drumul către 2022?

Activele digitale au reușit să obțină un an impresionant în 2020. În timp ce restul lumii se confrunta cu ramificații legate de COVID, exemplele de top (adică Bitcoin) au înregistrat reveniri peste și peste valorile maxime din trecut.

În timp ce o parte din această reapariție poate fi atribuită destabilizării economice anticipate, ca rezultat al programelor de stimulare în desfășurare, există diferiți alți factori în joc care au deschis calea către un viitor luminos pentru activele digitale. Acestea variază de la adoptarea instituțională, claritatea reglementării, până la monede stabile și multe altele.

Deși, fără îndoială, factorii menționați vor continua să modeleze piețele de active digitale, la ce ne putem aștepta în 2021 care se va baza pe acest impuls și va permite adoptarea continuă a activelor digitale, cum ar fi Bitcoin?

Rețeaua fulgerului

Rețeaua Lightning este un protocol de al doilea strat, construit pentru a funcționa deasupra Bitcoin și a unor blockchains similare. Această actualizare tehnologică va aduce diverse actualizări, inclusiv, dar fără a se limita la,

 • Reducerea taxelor de tranzacționare prin eliminarea aglomerației
 • Scalabilitate sporită prin utilizarea canalelor off-chain
 • Confidențialitate sporită prin „Onion Routing”
 • Interoperabilitate prin „swapuri atomice”

De ani buni, dezvoltatorii lucrează la rețeaua Lightning pentru a elimina erorile și problemele legate de utilizarea sa. Deși actualizarea nu poate fi perfecționată 100% în acest moment, aceasta va reprezenta nu un mic pas, ci un salt uriaș înainte când este. Mai simplu spus, deține potențialul de a transforma Bitcoin într-o monedă care poate fi utilizată eficient nu numai ca un depozit de valoare, ci și pentru micro-tranzacțiile de zi cu zi..

Poate că o problemă neglijată, mascată de potențialele beneficii ale rețelei Lightning, este capacitatea sa de a oferi noi niveluri de confidențialitate. Odată cu schimburile din întreaga lume care încep să elimine monedele centrate pe confidențialitate, din cauza potențialului de represiune reglementară, ce se va întâmpla cu Bitcoin atunci când se mândrește cu atribute similare? În timp ce confidențialitatea poate fi realizată prin diferite mijloace, autoritățile de reglementare vor vedea Bitcoin activat de Lightning într-o lumină diferită dacă le oferă utilizatorilor săi anonimatul la fel?

Între timp, cel mai proeminent exemplu de adoptare a rețelei Lightning aparține schimbului de active digitale din Statele Unite, Kraken.  După ce a primit recent denumirea de bancă autorizată în Wyoming, Kraken a anunțat la scurt timp că va aduce sprijin pentru Rețeaua Lightning, cândva în 2021.

După cum sa indicat, Rețeaua Lightning nu este o actualizare exclusiv pentru Bitcoin. Următoarele rețele blockchain sunt altele care se mențin beneficiu de la implementarea sa (poate chiar mai repede decât Bitcoin în sine).

 • Litecoin (LTC)
 • Decred (DCR)
 • Zcash (ZEC)
 • Tether (USDT)

Cheltuieli PayPal

La sfârșitul lunii octombrie 2020, PayPal a zguduit industria blockchain-ului atunci când și-a anunțat intrarea. După ce i s-a acordat un „BitLicense condiționat”, PayPal a câștigat capacitatea de a lansa un serviciu de tranzacționare a criptomonedelor în buclă închisă prin platforma sa existentă.

Efectele acestei evoluții au fost imediate, prețul activelor suportate reflectându-l. La scurt timp, firmele de cercetare au descoperit că PayPal singur consuma aproximativ 70% din TOATE Bitcoin-urile nou create.

Deși mulți ar putea crede că hype-ul din jurul PayPal a fost deja cotat pe piețele actuale, există încă o altă dezvoltare majoră care vine de la PayPal, care nu este încă activă – cheltuielile comerciale reale.

În anunțul său original, PayPal a indicat că tranzacționarea în buclă închisă a fost doar primul său pas pe piață. În 2021, procesatorul de plăți ar aduce capacitatea pentru aproximativ 400 de milioane de utilizatori de a utiliza active digitale acceptate ca mijloc de plată prin întreaga sa rețea de 27 de milioane de comercianți.


Când capacitatea clienților PayPal de a-și cheltui activele digitale devine activă, aceste efecte vor fi enorme, deoarece fiecăruia i se vor oferi niveluri de utilizare nevăzute până în prezent.

Fond tranzacționat la bursă (ETF)

În ultimii ani, Comisia pentru valori mobiliare a fost inundată de cereri de aprobare a unui ETF Bitcoin. Până în prezent, niciuna dintre aceste înregistrări nu a avut succes. Fiecare negare a ajuns la câteva fapte simple,

 • Piețele criptomonedelor sunt prea noi (susceptibile de manipulare)
 • Mecanismele exacte de stabilire a prețurilor sunt subdezvoltate
 • Soluțiile instituționale de custodie sunt subdezvoltate

În ciuda acestor negări din trecut, fostul președinte al SEC, Jay Clayton, a indicat în urmă cu câteva luni că autoritatea de reglementare ar fi deschisă reexaminării unui ETF Bitcoin în viitor, deoarece s-a înregistrat o creștere autentică.

Odată cu anul 2020, adoptarea masivă a piețelor de criptocurrency, există din nou multe cereri pentru înființarea unui ETF. Căutând să satisfacă această dorință, firma de administrare a fondurilor VanEck a depus dosarul o altă aplicație pentru un ETF Bitcoin din SUA.

Datorită perioadei de evaluare luată de SEC, cel mai probabil va trece ceva timp înainte ca verdictul să fie pronunțat de SEC – cel mai probabil în ultimele luni ale anului 2021, cu condiția să nu fie luată nicio prelungire.

Indiferent de momentul în care se înființează un ETF Bitcoin în SUA, va fi foarte târziu la joc. La nord de granița din Canada, un ETF Bitcoin este activ de ceva vreme pe bursa din Toronto. Oferit de o companie cunoscută sub numele de 3iQ, „Fondul Bitcoin” oferă deținătorilor expunerea la activul digital, fără a fi nevoie de măsuri de autocustodare. Popularitatea sa a fost atât de mare încât 3iQ a continuat să stabilească un al doilea fond de această natură, cu Ethereum ca activ de bază, cunoscut sub numele de „The Ether Fund”.

Valute digitale ale băncii centrale

Lumea devine din ce în ce mai digitală. Acesta nu este un secret și se întâmplă de zeci de ani încoace. Această tranziție și-a făcut loc în cele din urmă în monedele lumii, nu doar sub formă de active digitale precum Bitcoin, ci prin intermediul valutelor digitale ale băncii centrale (CBDC).

Un CBDC este pur și simplu o reprezentare digitală a unei monede FIAT emise de guvern. Acestea se mândresc cu diferite avantaje față de omologii lor fizici, de obicei în jurul eficienței prin economii de viteză și costuri.

În cursul anului 2020, diferite națiuni din întreaga lume au anunțat intenția de a dezvolta și distribui un CBDC. Printre cei care conduc calea se numără China, Bahamas, Canada, Statele Unite, Elveția și multe altele.

Deși s-ar putea crede că CBDC-urile vor să „fure” afacerile de la Bitcoin, există multe care simt exact opusul. Cei care simt acest lucru cred că CBDC-urile vor oferi o legitimitate sporită în ceea ce privește activele digitale, aducând un nivel mai ridicat de confort monedelor precum Bitcoin. În esență, CBDC-urile se pot dovedi esențiale și pot acționa ca un catalizator în adoptarea unei monede globale – și ce atu mai bun pentru a îndeplini acest rol decât Bitcoin în sine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map