Proiectele DeFi sunt supuse tot mai mult hackerilor

Finanța descentralizată sau „DeFi”, așa cum se numește în mod obișnuit, se referă la serviciile financiare care utilizează tehnologii precum blockchain. Boom-ul recent din spatele DeFi se bazează în mare parte pe aceleași promisiuni făcute de blockchain de ani buni – transparență, open source, fără frontiere, fără permisiuni.

Unele dintre implementările tehnologiei care captează în prezent atenția pieței includ,

  • Platforme de împrumut
  • Platforme de predicție
  • Schimburi descentralizate

Din păcate, de fiecare dată când există o cantitate mare de hype în jurul unei noi tehnologii sau servicii, vor exista participanți de piață bine intenționați, dar prost informați. Drept urmare, companiile care oferă aceste servicii devin adesea victime ale hacks-ului și, prin urmare, participanții la piață care le-au încredințat fondurile lor.

Următoarele sunt doar câteva dintre diferitele exemple din ultimele luni în care acest lucru a avut loc.

Hacks

Protocolul de origine

Această companie tânără își construiește în mod activ suita de servicii care să permită crearea de magazine de comerț electronic descentralizate, susținute prin OUSD-ul său stabil.

Protocolul de origine tocmai a anunțat pe 17 noiembrie, a devenit cel mai recent proiect DeFi care a fost victima unui hack – care a dus la pierderea a cel puțin 7 milioane USD.

„OUSD a fost piratat și a existat o pierdere a fondurilor utilizatorilor. Investigăm activ problema. Ne-am angajat să facem lucrurile corecte. ”

Akropolis

Împrumuturi / împrumuturi, conturi de economii și organizații autonome descentralizate personalizabile (DAO) – fiecare dintre acestea sunt servicii financiare oferite de o companie cunoscută sub numele de Akropolis.

Pe 12 noiembrie, Akropolis a suferit un furt în valoare de aproximativ 2 milioane USD.

„La ~ 14:36 ​​GMT am observat o discrepanță în APY-urile din bazinele noastre stablecoin și am identificat că DAI ~ 2,0mn au fost drenate din bazinele yCurve și sUSD … Aceste bazine au fost auditate de două firme independente, însă atacul vectorii utilizați în exploatare nu au fost identificați în niciunul dintre audituri. Esența exploatării în cauză este o combinație a unui atac de reintrare cu originea împrumutului flash dYdX. ”

Protocol de valoare

În timp ce serviciile sale sunt diferite, Protocolul de valoare este cel mai cunoscut pentru „Value Vaults”, care acționează ca un agregator de producție agricolă.


Pe 14 noiembrie, Value Protocol a fost victima unui nou atac, rezultând pierderea fondurilor utilizatorilor.

„Pe 14 noiembrie 2020 la 15:36:30 UTC, un hacker a efectuat un exploatare de împrumut flash pe seiful MultiStables al protocolului ValueDeFi, ceea ce a dus la o pierdere netă de aproximativ 6 milioane de dolari.”

Metoda de atac

Interesant este că în fiecare dintre cazurile de mai sus s-a folosit o metodă similară de atac. Cunoscut sub numele de „împrumut flash”, hackerii ar contracta împrumuturi semnificative pentru un anumit activ, suficient de mare pentru a-și schimba prețul de piață. Atacatorul ar folosi apoi fondurile din împrumut pentru a re-cumpăra activul la prețuri devalorizate. În acest sens, atacatorul va rambursa împrumutul inițial, obținând un profit semnificativ.

Recepție mixtă

Datorită problemelor legate de DeFi, capetele figurilor din industrie par împărțite dacă potențialul DeFi este real și / sau suficient pentru a depăși bula potențială care s-a format.

Binance CEO-ul, Changpeng Zhao, menține o atitudine pozitivă, afirmând,

„Cred că unele dintre pro-inovații vor rămâne. Furnizorii de lichidități, „agricultura profitabilă”, oferă acum un procent anual ridicat de venit. Este posibil să nu dureze foarte mult … Companiile creează jetoane noi, le emit ca recompensă. Aceasta nu este o poveste de lungă durată. Dar cred că DeFi este aici să rămână. Chiar și acum, cu popularitatea Bitcoin în creștere din nou, DeFi este încă popular. Credem că există mult potențial de creștere în DeFi. ”

Economistul Nouriel Roubini, care este notoriu „anti-blockchain”, a adoptat o poziție diferită, asemănând DeFi cu vapourware.

„DeFi a fost vaporware de la început. Acum, complet șovăitor, blockchain-ul a fost întotdeauna cea mai exagerată tehnologie din istoria omenirii. ”

Un loc periculos pentru a fi

Dacă mesajul din exemplele menționate anterior nu este încă clar, acesta este acesta – DeFi este un loc periculos pentru a fi chiar acum. Cantitatea de hype care înconjoară ceea ce se ridică adesea la un „cuvânt la modă” a dus la o cantitate tot mai mare de hack-uri.

Combinat cu creșterea rapidă a DeFi și a acestor hacks, sectorul amintește neliniștitor de boom-ul ICO din 2017, în care piețele au fost inundate de probleme similare. Deși DeFi poate deține un potențial nelimitat pentru modul în care vedem finanțele, fiți atenți atunci când săriți în luptă.

Dacă banii pierduți prin hacks nu sunt suficient de înspăimântători, poate că numărul tot mai mare de escrocherii va fi destinat investitorilor inculți.

Pentru o privire mai detaliată despre ce este DeFi și ce are de oferit, asigurați-vă că parcurgeți articolul nostru „DeFi 101” AICI.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map