Bitcoin în 2017 vs. 2020 – De data aceasta, este diferit

O comparație a cursei Bitcoin în 2017 până în 2020 și a modului în care s-a schimbat piața

Comunitatea criptografică a asistat săptămâna trecută la un moment istoric, deoarece prețul Bitcoin – care și-a încălcat toata perioada din 2017 pe 16 decembrie 2020 – a înregistrat un nou record de 34.684 dolari pe 3 ianuarie 2021. Privind înapoi la 2020, Bitcoin a depășit clasele majore de active și a înregistrat un câștig anual de 303,5%, începând cu anul 1919 $ și terminându-l cu 29,022 $.

În timp ce hype-ul pieței criptografice din 2017 a fost determinat de apariția ofertelor inițiale de monede și de tranzacționarea speculativă, piața din 2020 a arătat semne de maturitate determinate de fundamentele puternice ale rețelei, cererea instituțională și adoptarea tot mai mare în sectorul comerțului cu amănuntul..

Pentru a evidenția aceste modificări, OKEx Insights a comparat și a evaluat piața actuală Bitcoin Bitcoin în funcție de boom-ul din 2017, având în vedere următorii factori:

  • Fundamentele rețelei
  • Cererea instituțională de criptomonedă
  • Piețe derivate criptomonede
  • Adoptarea cu amănuntul a criptomonedelor

Fundamentele rețelei

Analiza ratei de hash și a adreselor de rețea se numără printre valorile cheie utilizate pentru a evalua starea rețelei Bitcoin.

Rata Hash măsoară puterea de procesare a întregii rețele și crește pe măsură ce se angajează mai mulți mineri la aceasta. O rată mare de hash asigură în mod eficient o rețea și previne vectorii de atac, cum ar fi atacul de 51%.

Comparativ cu 2017, rata actuală de hash a rețelei Bitcoin este semnificativ mai mare, reflectând încrederea generală a părților interesate. În 2020, am văzut o rată de hash mare din toate timpurile, de 146 milioane, ceea ce a dus, de asemenea, la un nivel ridicat al dificultăților miniere din toate timpurile, de 19,99 trilioane, la începutul lunii noiembrie. Acest lucru este în contrast puternic cu 2017, când rata de hash a lovit doar 15,26 milioane la vârf și dificultatea minieră a depășit la 1,93 trilioane.

În special, am văzut că a treia jumătate a recompensei Bitcoin a avut loc în 2020 și, deși au existat îngrijorări cu privire la minerii care părăsesc rețeaua din cauza profitabilității reduse, am văzut în schimb o creștere mai mare de atunci, reflectând încrederea părților interesate în longevitatea Bitcoin.

Rata de hash a Bitcoin și dificultățile miniere au atins maxime istorice la sfârșitul anului 2020. Sursa: Blockchain.com

Creșterea adreselor active în rețeaua Bitcoin reflectă, de asemenea, adoptarea într-o oarecare măsură, deoarece indică creșterea utilizatorilor. În timp ce a existat o scădere inițială a numărului de adrese active după boom-ul Bitcoin în 2017, numărul a luat din nou impuls și a ajuns la 1,19 milioane la sfârșitul anului 2020. Cu toate acestea, nu a depășit încă maximul istoric de 1,25 milioane din 2017 din cauza lipsei relative de noi participanți în ultimul an.

O altă valoare utilă în lanț este numărul de adrese cu 1.000 BTC sau mai mult. Privind statistici de la Glassnode, acest număr a crescut de la 1.600 la începutul anului 2018 la 2.275 în decembrie 2020. Aceasta arată acumularea în această perioadă a balenelor și a instituțiilor, ceea ce reprezintă un alt semn pozitiv și un vot de încredere în rețeaua Bitcoin și perspectivele valorice.

Număr de adrese cu un sold de cel puțin 1.000 BTC în perioada 2017-2020. Sursa: Glassnode

Bobby Ong, cofondatorul CoinGecko, a declarat pentru OKEx Insights că, în general, fundamentele rețelei Bitcoin au crescut enorm din 2017:


"Aș spune că toate valorile fundamentale ale rețelei au crescut semnificativ începând cu 2017. Rețeaua este mai matură decât anterior și vedem instituții mai mari care susțin BTC. În aceste zile, companiile mari cotate la bursă, precum MicroStrategy și Square, transportă BTC în Trezoreria lor. PayPal a început, de asemenea, să vândă BTC clienților săi. Băncile mari au început, de asemenea, [inclusiv] acoperirea Bitcoin în rapoartele lor de cercetare. Toate acestea înseamnă maturitate în ecosistemul Bitcoin."

Cererea instituțională de criptomonedă

Comparativ cu boom-ul Bitcoin din 2017, curentul curent al Bitcoin este determinat în principal de cererea instituțională puternică în criptomonede. Creșterea acestei cereri este evidentă în următoarele segmente:

  • Investiții Bitcoin semnificative de la instituții financiare de top
  • Creștere masivă a fondurilor criptografice și a balenelor Bitcoin instituționale
  • Concurență între giganții Wall-Street pentru a lansa servicii legate de cripto

Investiții Bitcoin semnificative de la instituții financiare de top

În timpul boom-ului Bitcoin din 2017, instituțiile erau foarte sceptice față de activele criptografice și erau critice în ceea ce privește perspectivele lor de creștere. De exemplu, CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, în mod repetat trântit Bitcoin în acel an și a avut un impact negativ asupra prețului său.

De atunci, am văzut o schimbare majoră în sentimentul instituțional, pe măsură ce numele mari au început să caute expunerea la Bitcoin și cripto în ultimul an. MicroStrategy, de exemplu, a dezvăluit o achiziție Bitcoin de 250 de milioane de dolari în iulie 2020, urmată de încă 50 de milioane de dolari cumpărare la începutul lunii decembrie. La trei luni de la prima investiție a MicroStrategy, Square Inc.. investit 50 de milioane de dolari în Bitcoin, în timp ce gigantul asigurărilor MassMutual a anunțat o achiziție Bitcoin de 100 de milioane de dolari și o achiziție de acțiuni de 5 milioane de dolari a NYDIG.

Această tendință, care urmează să continue, este în contrast puternic cu 2017 și reflectă acceptarea crescândă a Bitcoin ca activ alternativ, conferindu-i astfel mai multă valoare.

Creșterea masivă a fondurilor speculative cripto și a balenelor instituționale

Deși au existat puține investiții instituționale în Bitcoin în 2017, investițiile criptografice din fondurile speculative au cunoscut o creștere masivă în ultimii trei ani. Cifra activului total administrat al fondurilor speculative criptografice globale dublat la peste 2 miliarde de dolari în 2019 și este așteptat să se tripleze până la sfârșitul anului 2020. În plus, procentul fondurilor speculative criptografice cu o sumă AUM de peste 20 de milioane de dolari a crescut de la 19% la 35% în 2019.

Acumularea de Bitcoin de către investitorii instituționali poate fi văzută și în intrări și tipare de tranzacții neutilizate sau UTXO. După cum se vede în graficul de mai jos, a existat o acumulare semnificativă de Bitcoin de către instituții anul trecut, în special începând cu noiembrie.

Acumularea masivă de BTC de către balene văzută în noiembrie și decembrie. Sursă: Whalemap, OKEx Insights

Scara de gri este cea mai veche și mai mare balenă Bitcoin dintre instituțiile financiare. Fiind primul vehicul de investiții în monedă digitală care a atins statutul de companie de raportare a Comisiei de valori mobiliare și de schimb din Statele Unite, Grayscale Bitcoin Trust a achiziționat prima dată BTC în 2015, iar acțiunile sale sunt deținute de mai mult 30 de investitori instituționali. Grayscale și-a mărit, de asemenea, deținerile de BTC în timpul cursei recente Bull Bitcoin, adăugând 55.015 BTC în noiembrie și 72.950 BTC in decembrie. Începând cu 4 ianuarie 2021, GBTC deține 572.644 BTC sau 18,99 miliarde USD în active în administrare.

Investiții în tonuri de gri BTC din ultimele șase luni. Sursa: bybt.com

Giganții din Wall Street concurează pentru a lansa servicii de cripto-tranzacționare

În timp ce majoritatea marilor nume de pe Wall Street erau extrem de sceptice față de Bitcoin în 2017, am văzut o schimbare de opinie de către aceiași sceptici, care au început să lanseze servicii legate de cripto mai recent..

Fidelity Investments este unul dintre giganții pionieri din Wall Street care au intrat în spațiul cripto. Compania și-a înființat prima dată brațul digital, Fidelity Digital Assets, și a lansat servicii de custodie criptografică în 2018. Pentru a răspunde cererii tot mai mari de Bitcoin de la birourile de familie, Fidelity de asemenea lansat Fidelity Digital Funds în august. Fondul este gestionat pasiv și păstrat de Fidelity Digital Assets. În afară de Fidelity, brațul fintech al Standard Chartered, SC Ventures, de asemenea asociat împreună cu Northern Trust pentru a lansa soluții de custodie criptografică pentru clienții instituționali.

Comparativ cu custodia criptografică, tranzacționarea criptografică este un câmp de luptă mai aprins în rândul giganților bancari din cauza cererii instituționale enorme. Belarusbank, de exemplu, lansat prima platformă de tranzacționare în țară din noiembrie, iar aceasta a fost urmată de o propunere lansare soft al DBS Digital Exchange susținut de cea mai mare bancă din Singapore în decembrie. Alți giganți bancari lansează, de asemenea, propriile birouri de cripto-tranzacționare, inclusiv Inscris in grafic, BBVA, Banca de Stat din India și a Japoniei SBI Hvechituri.

Ong la CoinGecko consideră că concurența în lansarea serviciilor legate de cripto printre giganții de pe Wall Street se va intensifica doar în viitor, rezultând fuziuni și achiziții de profil. El a spus OKEx Insights:

"În cele din urmă, Wall Street va dori o bucată din această plăcintă criptografică și va fi activ M&A în spațiul în care instituțiile vor căuta să dobândească jucători existenți pentru a cumpăra cunoștințe din industrie și relații cu clienții. Nu o vedem încă, dar se va întâmpla în curând."

Piața derivatelor criptografice prezintă maturitate în 2020

În afară de hype-ul pieței condus de ICO-uri, boom-ul Bitcoin din 2017 a marcat și începutul unei piețe în creștere a derivatelor criptografice. Cboe a fost primul furnizor de servicii tradițional care a făcut acest lucru lansa contracte futures mainstream Bitcoin pe 10 decembrie 2017 și fiecare contract a reprezentat 1 BTC. CME l-a urmat pe Cboe lansa propriile sale contracte futures Bitcoin o săptămână mai târziu și fiecare contract CME a reprezentat 5 BTC.

În timp ce Cboe oprit listarea contractelor futures Bitcoin în martie 2019 din cauza lipsei de interes cu amănuntul, instrumentele derivate criptografice au crescut enorm de atunci. Motivat de o cerere instituțională puternică, dobânda totală deschisă la viitorul Bitcoin atins un maxim istoric de peste 10 miliarde de dolari la începutul lunii ianuarie 2021.

Dobândă deschisă agregată pentru Bitcoin futures. Sursă: oblic

Această piață în creștere a instrumentelor derivate criptografice este unul dintre factorii fundamentali care susțin cursa Bitcoin Bitcoin în 2020. În schimb, aceeași piață este probabil a apărut balonul din 2017.

Comentând cu privire la starea derivatelor criptografice, Emannuel Goh, cofondator al companiei de analiză a datelor skew, a declarat pentru OKEx Insights:

"Produsele derivate au cunoscut o creștere extraordinară începând cu 2017, mai întâi odată cu apariția rapidă a contractelor futures și swap perpetue și acum cu opțiuni. Credem că acest lucru a contribuit la un proces mai bun de descoperire a prețurilor pentru Bitcoin și, în cele din urmă, ajută la reducerea volatilității sale."

Adoptarea cu amănuntul a Bitcoin

Adoptarea cu amănuntul a Bitcoin a primit un impuls masiv în 2020, ca urmare a deciziei PayPal de a sprijini Bitcoin și alte criptomonede de vârf. Ofertele criptografice ale gigantului de procesare a plăților sunt acum disponibil către clienții americani, iar compania intenționează să extindă serviciile către Venmo în 2021.

În special, au existat multe încercări timpurii de a stimula adoptarea Bitcoin cu amănuntul în 2017. De exemplu, banca digitală Revolut, cu sediul în Regatul Unit lansat serviciile sale de criptomonede în 2017, permițând utilizatorilor să cumpere și să tranzacționeze BTC, LTC, ETH, BCH, XRP și XLM în regiunile acceptate. În timp ce Revolut a cunoscut o creștere semnificativă de atunci, oferta sa nu a făcut Bitcoin mai cheltuibil.

Odată cu aderarea la spațiu a PayPal anul trecut, ne putem aștepta la un impuls masiv de adoptare în anul următor. Comparativ cu Revolut, care are 12 milioane de utilizatori, Paypal are sute de milioane și este capabil să-și valorifice și filiala Venmo, care are 52 de milioane de utilizatori și domină piața plăților mobile în rândul mileniilor americani.

După cum a fost rezumat de Henri Arslanian, liderul criptografic global al PwC, PayPal este un mare câștig pentru Bitcoin:

"În timp ce alte firme de plăți din SUA, precum Robinhood sau Square, au oferit deja acces la criptare, PayPal este de departe mai mare și mai internațional."

Concluzie

Boom-ul Bitcoin din 2017 a fost în mare parte determinat de speculații și de exagerarea ICO. Acest hype a început să se răcească la începutul anului 2018 din cauza presiunilor de reglementare din partea SEC SUA, al cărui președinte, Jay Clayton, avertizat investitorilor împotriva ICO-urilor din cauza manipulării prețurilor și a problemelor de legalitate. Această dezvoltare, combinată cu disponibilitatea futures, a dus la o iarnă criptografică pe tot parcursul anului 2018 și în cea mai mare parte a anului 2019.

Comparativ cu boom-ul Bitcoin din 2017, recenta cursă de tauri nu este condusă de hype ICO. În schimb, am asistat la schimbări ample – fie că a crescut interesul instituțional, claritatea reglementării, maturitatea pieței, adoptarea cu amănuntul sau fundamentele mai puternice ale rețelei – care au validat Bitcoin și i-au dat recunoaștere ca o clasă de active valabilă care merită luată în considerare. Pe scurt, de data aceasta chiar este diferit.

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map