Comercianții cu amănuntul au urmărit ultimul raliu al Bitcoin către noul ATH, în timp ce balenele au obținut profituri

Un raport original de cercetare care analizează datele comerciale OKEx BTC / USDT pentru a evalua comportamentul și tendințele pieței în timpul ultimului raliu al Bitcoin.

Scris de OKEx Insights | Dezvoltat de Kaiko

Un PDF al următorului raport a fost inclus în partea de jos a acestei pagini, astfel încât cititorii să-l poată vizualiza, descărca și distribui după bunul plac.

În ciuda tuturor eșecurilor, șocurilor globale, perturbărilor și crizelor pe care le-a adus, pe măsură ce se apropie de sfârșit, 2020 se profilează pentru a fi un an excelent pentru criptomonede și Bitcoin, propulsându-l pe acesta din urmă către fostele sale maxime – o perspectivă care părea mult prea îndepărtată doar luni înainte.

Când Bitcoin se ralează, piața tinde să uite întinderile anterioare, de lungă durată, și sentimentul trece la euforia maniacală la fel de repede ca o lumânare de o mie de dolari apare pe graficul BTC / USDT. Și, deși este interesant să vezi Bitcoin crescând, analizarea acțiunii sale de preț împotriva comportamentului pieței poate ajuta la o imagine oarecum grăitoare a modului în care participanții de pe piață au condus sau au reacționat la diferite game de prețuri, creșteri și retrageri..

Pentru acest raport, am colaborat încă o dată cu firma de date blockchain Kaiko și am analizat datele de pe piața BTC / USDT pe OKEx în perioada august – noiembrie 2020. Accentul nostru va fi aici pe filtrarea și transferul de date de tranzacționare pe baza atât a sumelor, cât și a direcțiilor comerciale. (indiferent dacă erau comenzi de vânzare sau de cumpărare). Graficând astfel de tranzacții în raport cu prețul, ne propunem să evaluăm modul în care s-au comportat diferite segmente de piață, pe măsură ce Bitcoin a ajuns la noul său nivel istoric până la sfârșitul lunii noiembrie.

Cu toate acestea, înainte de a ajunge la analiza reală, vom introduce metodologia și vom evidenția provocările cu care se confruntă determinarea direcțiilor comerciale pe orice piață. Discuția de aici necesită înțelegerea cărților de comenzi, a factorilor de decizie și a celor care iau, precum și a ofertelor și a întrebărilor – toate conceptele care sunt abordate în ghidul nostru aprofundat de tranzacționare.

Metodologie

Întrucât chiar și o piață unică pe un schimb de volum mare, cum ar fi OKEx, poate executa sute de mii de tranzacții într-o zi, orice analiză digestibilă necesită o filtrare a datelor intenționată pentru a dezvălui idei altfel îngropate. Pentru acest raport, am colectat date comerciale zilnice de pe piața OKEx BTC / USDT în perioada 1 august – 30 noiembrie 2020.

Intervaluri comerciale și persoane de piață

Aceste date s-au concentrat asupra numărului de tranzacții zilnice executate pe piața BTC / USDT, sumele, direcțiile și prețul mediu BTC ponderat în volum pentru ziua respectivă. Cu toate acestea, întrucât un astfel de set de date include milioane de valori, am grupat în continuare aceste tranzacții pe intervale bazate pe sume. Aceste intervale, în afară de simplificarea reprezentării vizuale a acestor date, servesc și ca categorii descriptive ale participanților la piață.

Toate tranzacțiile zilnice de pe piața OKEx BTC / USDT au fost, prin urmare, grupate în cinci game: tranzacții sub 0,5 BTC, între 0,5 și 2 BTC, între 2 și 5 BTC, între 5 și 10 BTC și, în cele din urmă, 10 BTC și peste. În timp ce aceste intervale sunt în mare parte arbitrare, ele se aliniază în general cu persoane de pe piață, cum ar fi comercianții cu amănuntul, comercianții profesioniști, comercianții mari / balene și instituțiile.

Comercianții cu amănuntul includ de obicei speculatori, comercianți de zi cu zi și investitori mici. Ele sunt adesea văzute urmând tendințele pieței, spre deosebire de stabilirea lor. Comercianții profesioniști, pe de altă parte, tranzacționează adesea pentru a-și câștiga existența și folosesc tehnici și instrumente avansate de tranzacționare, inclusiv analize tehnice și tranzacționare algoritmică.

Distincția între marii comercianți, balene și instituții este mai greu de făcut, deoarece nu există praguri stricte pentru acești comercianți. De obicei, o balenă este o entitate care deține suficiente monede pentru a putea muta evaluările pieței prin vânzarea unui număr mare dintre ele simultan. În timp ce o singură balenă poate executa cu ușurință câteva tranzacții de 100.000 de dolari pe zi, un comerciant mare cu doar aproximativ 100.000 de dolari în capital comercial poate face teoretic același lucru. Același lucru este valabil și pentru instituții, despre care se știe că efectuează cumpărături și vânzări mari – dar aceste meserii ar putea fi atribuite și balenelor. Prin urmare, în timp ce discutăm acești participanți la piață, analiza noastră se abține de la atribuții specifice.


Acestea fiind spuse, este de asemenea important să recunoaștem lacunele din acest set de date și ipotezele relevante. În primul rând, aceste date se întind pe un singur schimb și pe o singură piață și, chiar dacă OKEx este una dintre cele mai mari din industrie, nu reprezintă întregul spațiu.

În al doilea rând, deși putem presupune că toate tranzacțiile peste 5 sau 10 BTC sunt foarte probabil să fie fie balene, fie instituții, nu putem presupune că balenele și instituțiile comercializează doar peste aceste praguri. De fapt, este în interesul lor să execute tranzacții mari în loturi mai mici, astfel încât să nu afecteze lichiditatea pieței și, în consecință, prețul pieței.

În al treilea rând, aceste date nu iau în considerare serviciile fără prescripție medicală, care sunt adesea utilizate pentru tranzacții mari. Aceste servicii plasează mai multe, așa-numitele ordine de copii, de-a lungul zilelor, pentru a îndeplini comenzile părinte (adică mai mari), ceea ce face dificilă identificarea sau atribuirea acestor tranzacții cu precizie..

Determinarea direcției comerciale pe bursele criptografice

Chiar dacă întâlnim deseori expresii precum "creșterea cumpărării instituționale" sau "vânzare masivă" în cursul discuțiilor generale de piață, în realitate, toate cumpărările și vânzările au o contrapartidă. Aceasta înseamnă că nu poate exista "creșterea cumpărării instituționale" fără a exista vânzători și nici nu poate exista "vânzare masivă" fără să existe cumpărători. Mai simplu spus, la un schimb, de fiecare dată când cumpărați o monedă sau un jeton, altcineva o vinde și invers.

Într-un astfel de scenariu, cum se poate eticheta orice tranzacție drept cumpărare sau vânzare? Cum putem determina dacă piața este orientată spre cumpărare sau vânzare? Aici intră în joc conceptul de producători și de participanți.

Pe scurt, producătorii adaugă lichiditate oricărei piețe plasând comenzi limită care se află în carnetul de comenzi, disponibile pentru a fi completate de către participanți. Între timp, cumpărătorii plasează comenzi de piață care, atunci când sunt umplute, elimină comenzile limită (plasate anterior de către producători) din carnetul de comenzi, reducând astfel lichiditatea.

O convenție comună utilizată pentru a determina direcția oricărei tranzacții este de a o lua în considerare din perspectiva celui care iau. Dacă un furnizor plasează o comandă de vânzare pe piață, care este apoi completată de o comandă de cumpărare limită a unui producător, tranzacția respectivă este considerată o tranzacție de vânzare. În mod similar, dacă un furnizor plasează o comandă de cumpărare pe piață, care este apoi completată de o comandă de vânzare cu limită disponibilă, tranzacția este considerată o cumpărare.

Partenerul nostru de date pentru acest raport, Kaiko, are un articol detaliat despre activitatea lor în ceea ce privește normalizarea datelor comerciale cu criptomonede, și folosim variabila lor taker_side_sell pentru a determina numărul zilnic de tranzacții de vânzare și cumpărare pe piața OKEx BTC / USDT.

Vizualizarea datelor

Datele noastre de tranzacționare zilnice grupate în intervale bazate pe cantități și filtrate în continuare cu date de direcție comercială, am putut să ne orientăm spre vizualizarea acestor date. Pentru a simplifica acest proces, am decis să calculăm procentele zilnice de tranzacții de cumpărare și vânzare, precum și să calculăm diferențele nete ale acestora.

Următorul pas a implicat stabilirea acestor valori în funcție de prețul Bitcoin pentru a vedea cum sa schimbat comportamentul pieței pe măsură ce prețul BTC s-a apreciat. Întrucât luăm în considerare valorile agregate, am ales prețul mediu ponderat în volum sau VWAP – o modalitate de a măsura prețul mediu la care un activ tranzacționa pe parcursul zilei – pentru a reflecta cu exactitate modificarea zilnică a prețului corespunzătoare numărului de tranzacții.

În unele grafice care urmează, cititorii vor putea vedea prețul Bitcoin pentru fiecare zi, împreună cu procentul de tranzacții de cumpărare și vânzare. Un al doilea set de diagrame va arăta apoi diferența netă dintre cumpărarea și vânzarea tranzacțiilor zilnice și va reprezenta mai exact sentimentul în schimbare al participanților la piață aparținând fiecărei categorii grupate de noi..

În plus, pentru a adăuga o altă perspectivă critică, vom analiza seturi de diagrame care urmează evoluția prețurilor Bitcoin în această perioadă, de la aproximativ 10.000 USD la aproape 20.000 USD și vom observa modul în care cumpărarea (sau vânzarea) zilnică netă se modifică în funcție de preț în aceste game, indiferent de de date cronologice.

În cele din urmă, pentru a încheia, vom evidenția unele dintre constatările cheie din aceste seturi de date comparându-le între ele într-un format de tabel – punând perspectivele extrase din analiza noastră în perspectivă.

Tranzacții sub 0,5 BTC – Comercianți cu amănuntul

Tranzacțiile sub 0,5 BTC, așa cum era de așteptat, au reprezentat cel mai mare volum de tranzacții zilnice pe piața OKEx BTC / USDT. Aceste tranzacții pot fi evaluate oriunde între 10 USD (0,001 BTC) și 5.000 USD (0,5 BTC) dacă BTC are un preț de 10.000 USD. Luăm 10.000 USD / BTC ca preț de referință pentru acest raport, datorită semnificației sale psihologice ca nivel cheie de asistență și deoarece perioada analizată în acest raport a început cu tranzacționarea BTC în jurul acestui nivel.

Privind în totalitate aceste date, în perioada 1 august – 30 noiembrie, avem 122 de zile. Când comparăm numărul de tranzacții de cumpărare și vânzare (conform metodei explicate mai sus) pentru fiecare zi, aflăm că comercianții din această gamă au fost vânzători neti pentru 65 de zile din aceste 122, sau 53,28% din timp. Aceasta înseamnă că în 65 de zile, tranzacțiile de vânzare au fost mai mari în comparație cu tranzacțiile de cumpărare, în timp ce tranzacțiile de cumpărare au dominat în 57 de zile.

% Zilnic de vânzări și cumpărări între 0 și 0,5 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Un grafic zilnic (de mai sus) pentru procentul tranzacțiilor de vânzare și cumpărare față de prețul mediu ponderat în volum arată că cumpărătorii și vânzătorii din acest interval (0,5 și mai puțin) au fost în mare măsură echilibrați, deși un pic părtinitori spre vânzare. Vom analiza acum diferența procentuală netă față de preț pentru a identifica tendințe mai specifice.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 0 și 0,5 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Graficul de mai sus arată diferența procentuală netă dintre cumpărare (valori pozitive) sau vânzare (valori negative) zilnic, comparativ cu prețul mediu ponderat în volum.

Putem vedea aici că comercianții din această gamă au vândut în cea mai mare parte atunci când Bitcoin a tranzacționat în jurul valorii de 11.000 USD sau mai mult în august (arătat de dominanța valorilor sub 0,00%), probabil așteptând o corecție la 10.000 USD. Acest lucru a fost văzut în schimbarea către cumpărarea netă (valori peste 0,00%) începând din septembrie, când Bitcoin a scăzut la nivelurile de 10.000 USD.

Această cumpărare a luat din nou un loc în spate, deoarece BTC a tranzacționat peste 11.000 USD, până la 13.000 USD, moment în care a recuperat din nou. Cu toate acestea, dobânda de cumpărare a atins în mare măsură aproximativ 15.000 de dolari, după care comercianții cu amănuntul au fost aparent indecisi, vândând în principal în timpul prăbușirii Zilei de Ziua Recunoștinței (pe și în jurul datei de 26 noiembrie) și cumpărând cu precauție pe rebote.

În graficul de mai jos, vedem aceeași diferență procentuală zilnică netă față de valorile VWAP ascendente – pur și simplu, de la cea mai mică la cea mai mare valoare VWAP din perioada de timp selectată. Acest grafic ne arată cum au reacționat comercianții din această categorie la schimbările de preț, indiferent de cronologie.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 0 și 0,5 BTC față de VWAP ascendent. Sursa: Kaiko și OKEx

Încă o dată, putem vedea că cea mai mare parte a cumpărării a fost de aproximativ 10.000 de dolari, în timp ce majoritatea vânzărilor au fost între 11.000 și 13.000 de dolari, după care vedem mai multe cumpărături până la 15.000 de dolari. De acolo încolo, comercianții cu amănuntul au apărut nesiguri în ceea ce privește direcția pieței, dar au urmat tendința vânzând în scădere și cumpărând recuperări..

Având în vedere diversitatea sa, această gamă reprezintă cea mai mare parte din participanții la piață, inclusiv speculatori, comercianți de zi și investitori ocazionali. Datele noastre arată în esență că, în luna august, comercianții cu amănuntul nu se așteptau ca prețul să rămână peste 11.000 USD mult timp și că au căutat oportunități de a cumpăra sub acest nivel. Cu toate acestea, după scăderea din septembrie, aceștia au urmat creșterea prețurilor și au fost cumpărători neti în majoritatea zilelor – până la noul maxim istoric.

Tranzacții între 0,5 și 2 BTC – Traderi profesioniști

Tranzacțiile între 0,5 și 2 BTC reprezintă al doilea cel mai mare volum zilnic. Aceste tranzacții pot fi evaluate oriunde între 5.000 USD (0.5 BTC) și 20.000 USD (2 BTC) dacă BTC are un preț de 10.000 USD. În scopurile noastre, atribuim această gamă comercianților profesioniști.

Privind cele 122 de zile cuprinse între 1 august și 30 noiembrie, comercianții din această gamă au fost vânzători neti timp de 80 de zile, sau 65,57% din timp (comparativ cu 53,28% pentru gama de vânzare cu amănuntul). Mai mult, în timp ce comercianții cu amănuntul cumpărau în mare parte din septembrie (adică, numărul zilelor dominate de cumpărare în lună a fost mai mare), comercianții profesioniști din această gamă au devenit cumpărători neti doar în octombrie și noiembrie.

Procentul zilnic de vânzări și cumpără între 0,5 și 2 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Reprezentarea vizuală a vânzărilor și cumpărărilor zilnice (în termeni procentuali) în această categorie față de VWAP arată o tendință spre vânzare, în comparație cu tendința mai echilibrată observată în gama de retail.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 0,5 și 2 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Diferența procentuală netă comparativ cu VWAP evidențiază, de asemenea, presiunea predominantă de vânzare pe parcursul lunilor august și septembrie, întrucât prețul a scăzut de la nivelurile de 11.000 dolari la nivelurile de 10.000 dolari și a revenit ulterior. Schimbarea sentimentului a avut loc abia în octombrie, întrucât prețul a trecut de 11.500 de dolari, după care comercianții profesioniști au fost în cea mai mare parte cumpărători, în special în noiembrie.

Primele vârfuri majore de cumpărare se văd pe 18 octombrie și 21 octombrie (care corespund cu 11.500 USD și 12.500 USD), în timp ce acțiuni de vânzare similare au fost văzute în 1-2 noiembrie și 10 noiembrie (corespunzând nivelurilor de 13.500 USD și 15.300 USD). Majoritatea achizițiilor din această gamă au început după nivelul de preț de 15.000 USD, totuși, și au continuat, în cea mai mare parte, până la maximul istoric – cu excepția prăbușirii Ziua Recunostintei.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 0,5 și 2 BTC față de VWAP ascendent. Sursa: Kaiko și OKEx

În comparație cu valorile ascendente ale VWAP, diferența procentuală netă arată cea mai mare parte a activității de vânzare până la aproximativ 12.000 USD, cumpărând dobânzi în jurul nivelurilor de 13.000 USD, vânzarea ulterioară până la 15.500 USD și apoi o schimbare majoră către cumpărarea post-16.000 USD.

Această gamă (0,5 până la 2 BTC) reprezintă începutul tranzacțiilor relativ mai mari și este probabil să includă traderi profesioniști care folosesc analize tehnice și tehnici de graficare alături de tranzacționare algoritmică. Acest lucru ar putea explica modelul aici, oarecum, deoarece o retragere Fibonacci, trasă între maximul din 2017 și minimul din 2018, prezintă 12.000 $, 13.000 $ și 16.000 $ ca niveluri de preț corespunzătoare nivelurilor Fibonacci de 0,5, 0,618 și 0,786, așa cum se arată mai jos..

Diagrama zilnică OKEx BTC / USDT care arată nivelurile de retragere 0,5, 0,618 și 0,786 Fibonacci. Sursa: TradingView

Tranzacții între 2 și 5 BTC – mari comercianți și balene

Tranzacțiile din acest interval sunt evaluate oriunde între 20.000 $ (2 BTC) și 50.000 $ (5 BTC) dacă BTC are un preț de 10.000 $. Deși aceste cifre nu indică balenele, în sine – deoarece comercianții care nu dețin BTC în valoare de milioane de dolari pot face și aceste tranzacții – ei marchează pragul de la care putem începe să considerăm comercianții mari și balenele ca participanți.

Interesant, în acest set de date, din cele 122 de zile cuprinse între 1 august și 30 noiembrie, comercianții au fost vânzători neti în 86 de zile, sau 73,50% din timp. Mai mult, spre deosebire de comercianții profesioniști – care au devenit cumpărători neti în octombrie și noiembrie – comercianții din această gamă au fost vânzători neti pe tot parcursul.

% Zilnic de vânzări și cumpără între 2 și 5 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Graficul nostru de valori procentuale de mai sus arată tranzacțiile de vânzare din acest interval depășind tranzacțiile de cumpărare pentru majoritatea perioadei, cu unele excepții. În special, o abordare mai echilibrată poate fi văzută în timpul în care Bitcoin tranzacționa sub 11 500 $.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 2 și 5 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Graficul diferenței procentuale nete de mai sus arată dobânda de cumpărare în jurul nivelurilor de 11.500 USD (cu cel mai mare vârf înregistrat la mijlocul lunii octombrie la acest nivel), urmat de 15.000 USD. În special, după 15.000 de dolari, presiunea de vânzare s-a intensificat doar în acest interval, majoritatea tranzacțiilor de vânzare înregistrându-se din 21 noiembrie până în 30 noiembrie, adesea pe măsură ce prețul a crescut..

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 2 și 5 BTC împotriva VWAP ascendent. Sursa: Kaiko și OKEx

Procentul net față de graficul ascendent VWAP confirmă în continuare observațiile noastre, cu vânzări remarcabile după 15.000 USD și mai ales după 18.000 USD, până la maximul istoric.

Acest tipar indică modul în care marii comercianți și, eventual, balenele, au cumpărat la niveluri scăzute, în jur de 11.000 USD, și au decis să ia profituri pe drum, mai ales în apropierea nivelului istoric, unde se pare că s-au vândut atunci când comercianții cu amănuntul și profesioniști cumpărau.

Tranzacții între 5 și 10 BTC – mari comercianți și balene, a continuat

Cu tranzacții în acest interval, de la 50.000 $ (5 BTC) la 100.000 $ (10 BTC) dacă Bitcoin are un preț de 10.000 $, acest segment se suprapune cu precedentul (2-5 BTC), deoarece ambele sunt susceptibile să includă mari comercianți și balene.

Similitudinea lor se reflectă și în zilele de vânzare nete din acest interval cuprins între 1 august și 30 noiembrie, situându-se la 85 sau 72,65% (comparativ cu 86 sau 73,50% din intervalul anterior). În mod similar, la fel ca gama precedentă, comercianții de aici au rămas și vânzători neti din august până în noiembrie.

% Zilnic de vânzări și cumpără între 5 și 10 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Procentele zilnice de cumpărări și vânzări din această categorie sunt, de asemenea, foarte asemănătoare cu categoria anterioară, majoritatea inclinându-se spre vânzările nete, cu o oarecare răgaz între septembrie și mijlocul lunii octombrie. Cu toate acestea, o observație interesantă aici este un vârf de cumpărare net pe 24 noiembrie, care corespunde cu lumânarea de peste 1.000 USD din ziua respectivă.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 5 și 10 BTC împotriva VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Graficul procentual net de mai sus evidențiază în continuare această tendință în apropierea sfârșitului, arătând activitatea de cumpărare în această categorie pe 24 noiembrie și 26-29 noiembrie (cu excepția 25 noiembrie și 30 noiembrie). Privind graficul diferenței procentuale nete pentru intervalul anterior (2-5 BTC), nu vedem activitate de cumpărare similară în aceste zile.

În mod special, această activitate de cumpărare nu corespunde doar cu lumânarea verde din 24 noiembrie, ci și cu partea de jos a găsit în jur de 16.000 USD pe 27 noiembrie și inversarea ulterioară a prețului, după cum se arată mai jos.

Diagrama zilnică OKEx BTC / USDT care evidențiază lumânările 24 noiembrie și 26–29 noiembrie. Sursa: TradingView

Înainte de a analiza în continuare această tendință, este prudent să discutăm ultima noastră categorie, care grupează tranzacțiile de 10 BTC și peste. Deocamdată, ultima diagramă pentru intervalul curent este procentul net comparativ cu VWAP ascendent.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări între 5 și 10 BTC față de VWAP ascendent. Sursa: Kaiko și OKEx

Acest grafic evidențiază prejudecățile de vânzare pe toată această gamă, cu trei excepții notabile: când comercianții din această gamă au cumpărat Bitcoin la prețuri de 11.500 USD, 15.500 USD și 18.500 USD. Cu toate acestea, vom revedea tendința menționată mai devreme, unde activitatea de cumpărare în această gamă a crescut aproape de maximele istorice.

Tranzacții de 10 BTC și peste – Instituții

Ultima noastră categorie cuprinde tranzacții în valoare de 10 BTC și mai mult, care încep de la 100.000 USD când Bitcoin tranzacționează la 10.000 USD. Având în vedere dimensiunea enormă a acestor meserii, acestea pot fi atribuite balenelor și instituțiilor, deși cu rezervele evidențiate în introducere.

Acest set de date este, de asemenea, cel mai mic dintre toate, din punct de vedere al volumului, având în vedere numărul redus de tranzacții zilnice reale de 10 BTC sau mai mult. Acestea fiind spuse, o privire rapidă asupra zilelor de vânzare nete din această gamă arată o tendință mai echilibrată, cu doar 64 din cele 122 de zile, sau 54,70%, dominate de tranzacțiile de vânzare..

Mai mult, spre deosebire de toate categoriile anterioare, nu se poate observa o presiune extremă de vânzare pentru nici o lună în acest grup. De fapt, spre deosebire de ultimele două categorii, aceasta a avut o tendință netă de cumpărare în octombrie.

Procentul zilnic de vânzări și cumpărări de 10 BTC și peste contra VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Procentele zilnice reflectate în graficul de mai sus arată o abordare echilibrată, cu extreme de ambele părți. Cu toate acestea, aceste valori sunt, de asemenea, rezultatul dimensiunii eșantionului inevitabil limitată din acest interval.

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări de 10 BTC și mai mult față de VWAP. Sursa: Kaiko și OKEx

Graficul diferenței procentuale nete de mai sus arată o tendință mai clară, majoritatea achizițiilor având loc între mijlocul lunii septembrie și sfârșitul lunii octombrie, deoarece Bitcoin s-a tranzacționat între 10.000 și 11.500 USD.

Deși a existat o anumită dobândă de cumpărare în jurul valorii de 15.500 USD, a fost urmată de vânzarea presiunii. Cu toate acestea, încă o dată, la fel ca categoria dinaintea acestei, vedem achiziții pozitive nete pe 24 noiembrie, 26 și 29 noiembrie..

% Diferență zilnică netă de vânzări și cumpărări de 10 BTC și peste față de VWAP ascendent. Sursa: Kaiko și OKEx

În cele din urmă, diagrama ascendentă VWAP față de diferența procentuală netă confirmă doar modul în care comercianții din această gamă au favorizat cumpărarea la prețuri mai mici (adică sub 12.000 USD) și, ulterior, vânzarea în timpul creșterii prețului – cu unele excepții, totuși, în special în apropierea mitingul.

Punerea lucrurilor în perspectivă

Deși discuția amplă de mai sus evidențiază idei interesante, vom rezuma acum câteva dintre constatările cheie de mai jos pentru accesibilitate și o perspectivă bine rotunjită.

Tabelul de mai jos evidențiază tendința dominantă a fiecărei luni, notată cu simbolul plus (cumpărare) sau minus (vânzare) de lângă valoarea procentuală. Ultima coloană are aceeași cifră pentru întreaga perioadă de 122 de zile, între 1 august și 30 noiembrie.

Gama de tranzacționare August Septembrie octombrie noiembrie Total pentru perioadă
0 și 0,5 BTC -80,65% +56,67% +58,06% +53,33% -53,28%
0,5 și 2 BTC -90,32% -93,33% +58,06% +63,33% -65,57%
2 și 5 BTC -93,55% -76,67% -54,84% -56,67% -73,50%
5 și 10 BTC -90,32% -73,33% -58,06% -56,67% -72,65%
10 BTC sau mai mult -67,74% 50,00% +58,06% -56,67% -54,70%

Comportamentul net de cumpărare sau vânzare pentru fiecare gamă de tranzacționare față de fiecare lună. Sursa: OKEx

Tabelul de mai sus prezintă vânzări nete grele pe tot parcursul lunii august pe toate gamele de tranzacționare. Acest lucru se poate explica prin faptul că luna august a marcat prima dată când Bitcoin a intrat în gama de prețuri de 11.000 de dolari după aproape 12 luni – iar comercianții erau dornici să ia profituri.

Septembrie a fost marcat în cea mai mare parte de scăderea Bitcoin din nou la 10.000 de dolari și consolidarea ulterioară între 10.000 și 11.000 de dolari. Deși vedem cumpărarea cu amănuntul în această lună, toate celelalte game au fost din nou vânzători neti – cu excepția comercianților din intervalul 10 BTC sau peste, care erau neutri.

Octombrie a marcat un alt raliu care a dus Bitcoin de la aproximativ 10.500 dolari la 13.500 dolari. În timp ce comercianții cu amănuntul s-au alăturat în mod așteptat acestei curse, a influențat și comercianții profesioniști. Chiar dacă marii comercianți și balene au rămas vânzători neti, vânzarea lor în octombrie nu a fost la fel de extremă ca lunile anterioare. În special, comercianții din intervalul de 10 BTC sau peste au devenit, de asemenea, cumpărători neti în octombrie.

În cele din urmă, în noiembrie, atât comercianții cu amănuntul, cât și comercianții profesioniști au continuat să cumpere raliul, în timp ce comercianții mari, balenele și, eventual, instituțiile au obținut profituri. Acest comportament poate fi explicat de prima încercare nereușită a lui Bitcoin de a testa maximul din 2017 din 25 noiembrie, care a dus la o scădere abruptă și la prăbușirea în jurul Zilei Recunoștinței. Rezistența psihologică de aici, precum și nevoia de gestionare a riscurilor, ar fi putut determina balenele și instituțiile să își relaxeze pozițiile la aceste niveluri, în timp ce comercianții cu amănuntul și profesioniștii au continuat să rămână speranți.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, vom lua în considerare ultima săptămână a lunii noiembrie și dacă comercianții din gamele noastre au cumpărat sau vândut net în acele zile.

Gama de tranzacționare 24 noiembrie 25 noiembrie 26 noiembrie 27 noiembrie 28 noiembrie 29 noiembrie 30 noiembrie
0 și 0,5 BTC Se vinde Cumpărare Se vinde Cumpărare Cumpărare Cumpărare Cumpărare
0,5 și 2 BTC Cumpărare Cumpărare Se vinde Cumpărare Cumpărare Cumpărare Se vinde
2 și 5 BTC Se vinde Se vinde Se vinde Se vinde Cumpărare Se vinde Se vinde
5 și 10 BTC Cumpărare Se vinde Cumpărare Cumpărare Cumpărare Cumpărare Se vinde
10 BTC sau mai mult Cumpărare Se vinde Cumpărare Se vinde Neutru Cumpărare Se vinde

Comportamentul net de cumpărare sau vânzare pentru fiecare gamă de tranzacționare în ultima săptămână a lunii noiembrie 2020. Sursa: OKEx

Acest tabel prezintă modul în care toată lumea, cu excepția majorității comercianților cu amănuntul, a obținut profituri, deoarece BTC a atins noul său nivel istoric din 30 noiembrie. Cu toate acestea, cea mai mare activitate relativă de profit a fost văzută în intervalul de 2 până la 5 tranzacții BTC. După cum sa discutat mai devreme, comercianții din această gamă au cumpărat în cea mai mare parte Bitcoin sub 11 500 $ și au obținut profituri, deoarece BTC a apreciat până la maximul istoric. Se pare că au executat mai multe tranzacții de cumpărare doar pe 28 noiembrie, când a început recuperarea după prăbușirea Zilei Recunoștinței.

În mod similar, toate persoanele comerciale, cu excepția balenelor și comercianților instituționali, au vândut panica în timpul prăbușirii Ziua Recunoștinței din 26 noiembrie, când prețul a scăzut de la nivelurile de la 19.000 la 16.000 de dolari. Aceasta arată cât de mari balene și instituții au cumpărat în mod activ BTC relativ "ieftin" deoarece era vândut de toți ceilalți în timp ce prețul se prăbușea.

Concluzie

S-ar părea că comercianții cu amănuntul au urmărit raliul prețurilor Bitcoin – la cumpărare pe măsură ce prețul crește – de la nivelurile de 11.000 de dolari până la ultimul record de la OKEx de aproximativ 19.850 de dolari. În timp ce comercianții profesioniști s-au alăturat raliului mai târziu, comercianții mari (și, eventual, balenele) par să fi luat profituri, deoarece instituțiile (și, eventual, balenele) au rămas oarecum echilibrate, în ciuda unei tendințe față de vânzare.

O analiză rapidă a ultimei săptămâni a lunii noiembrie este, de asemenea, grăitoare, prin faptul că arată că balenele și instituțiile au cumpărat scăderea prețului de Ziua Recunoștinței, care a fost urmată de o recuperare a prețului.

În general, se pare că marii comercianți, balene și instituții care au acumulat Bitcoin în jurul nivelurilor de 10.000 USD au decis să obțină profituri în timpul acestei raliuri, în timp ce comercianții cu amănuntul au continuat să își adauge pozițiile în timpul creșterii prețurilor. Rezultatul ar putea fi faptul că comercianții cu amănuntul vor fi prinși pe termen scurt – mijlociu – BTC tranzacționând în prezent sub 19.000 USD – dar având în vedere modul în care sentimentul general al pieței rămâne optimist, pierderile lor pot fi de scurtă durată.

Având în vedere toată exagerarea și mania din jurul cursei Bitcoin, datele discutate în acest raport ne reamintesc că marii comercianți, balene și instituții se ocupă de cumpărarea redusă și vânzarea ridicată. Nu este în interesul lor să continue să cumpere monede la noi maxime și să le scumpească și mai mult. În cele din urmă, după cum arată datele, ei încearcă să conducă piața, să scuture comercianții cu amănuntul de panică și să valorifice oportunitățile de a cumpăra monede relativ ieftine. Pentru comercianții cu amănuntul și pentru toți ceilalți, alegerea pare să fie între două opțiuni: înotul cu valul sau împotriva acestuia.

Dacă ați găsit această analiză perspicace, puteți vizualiza, descărca și partaja versiunea PDF a acestui raport de mai jos:

Vizualizați ecranul complet

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map