Modul în care volumele de schimb centralizate ilustrează ciclul de boom-and-bust al DeFi

Cu datele furnizate de Kaiko, OKEx Insights examinează ciclul de boom-and-bust al DeFi în 2020.

Pe măsură ce 2020 se apropie de concluzie, sectorul finanțelor descentralizate se dovedește a fi unul dintre cele mai fierbinți segmente ale anului din blockchain și industria criptomonedelor..

Agenția de producție DeFi – un proces de blocare a activelor criptografice în schimbul recompenselor simbolice – a explodat în timpul verii, în timp ce milioane de dolari au intrat în tot felul de protocoale, dar piața s-a răcit rapid când randamentele ultra-ridicate au dispărut în septembrie. După explozia bulei, multe prețuri de top ale jetoanelor DeFi au înregistrat pierderi mari în luna următoare.

Cu toate acestea, parțial din cauza creșterii prețului BTC și a anticipării lansării fazei 0 a Ethereum 2.0 pe 1 decembrie, optimismul în jurul DeFi și-a revenit – la fel și prețurile jetoanelor DeFi.

Între timp, schimburile centralizate, cum ar fi OKEx, au jucat, de asemenea, un rol important în îmbunătățirea popularității proiectelor DeFi, deoarece multe schimburi au fost rapide să enumere noi jetoane DeFi. Conform Raportului de microstructură din august al OKEx, jetoanele DeFi au reprezentat doar 19% din volumul total de tranzacționare OKEx. Acest număr a crescut la 25% în septembrie.

Cu datele furnizate de firma de analize blockchain Kaiko, OKEx Insights a analizat mai multe jetoane DeFi tranzacționate pe bursele centralizate în efortul de a oferi participanților de pe piață o perspectivă diferită asupra apetitului în schimbare pentru astfel de jetoane în timp. Cele 10 jetoane examinate au fost:

 • Balancer (BAL)
 • Compus (COMP)
 • Curba (CRV)
 • Rețeaua Kyber (KNC)
 • Lanț (LINK)
 • SOARE
 • SushiSwap (SUSHI)
 • Uniswap (UNI)
 • yearn.finance (YFI)
 • DFI.money (YFII)

Ciclul DeFi, dintr-o privire

Unele dintre cele mai importante evenimente care au avut loc în acest an în DeFi includ:

 • Lansarea jetonului de guvernare yearn.finance, YFI, la mijlocul lunii iulie
 • Lansarea Curve și simbolul său de guvernare, CRV, pe 13 august
 • Atacul vampir al SushiSwap asupra protocolului de schimb descentralizat Uniswap prin adăugarea jetonului SUSHI ca stimulent pentru furnizorii de lichidități pe 28 august
 • Lansarea de către Uniswap a jetonului său de guvernare, UNI, către comunitatea sa pe 17 septembrie

Valoarea totală blocată în descentralizată – care indică pur și simplu suma totală de capital stocată în contractele inteligente DeFi – a crescut de la 1 miliard de dolari la începutul lunii iulie la 9,75 miliarde de dolari la începutul lunii septembrie, care a fost vârful exploziei nașterii pieței. Pe 2 septembrie, taxele de tranzacție Ethereum au fost ridicate la un nivel istoric maxim, în medie, de 0,032 ETH pe tranzacție (în valoare de aproximativ 15 USD, la momentul respectiv). TVL din DeFi și-a văzut apoi cea mai mare retragere, scăzând de la maximul de 9,75 miliarde de dolari la 7,79 miliarde de dolari în doar patru zile la începutul lunii septembrie.

TVL-ul produselor DeFi a crescut continuu, în ciuda diferitelor răsuciri ale complotului. Sursă: DeFi Pulse

Migrația departe de protocoalele DeFi în septembrie a venit într-un moment în care atât piețele tradiționale, cât și piețele criptomonede au fost puternic afectate. Acest lucru s-a tradus printr-o vânzare de jetoane DeFi, care le-a împins prețurile chiar mai jos. Cu toate acestea, valoarea totală blocată a reluat creșterea de atunci, cu diverse răsuciri. La fel, suma capitalizării de piață a tuturor proiectelor DeFi a crescut în general în noiembrie – totuși, această cifră încă nu și-a revenit de la maximul său istoric din 2 septembrie, de 19,55 miliarde de dolari..

Având în vedere că prețul BTC a scăzut cu aproape 10%, de la 11.500 la 10.000 de dolari, pe 3 septembrie, nu a fost surprinzător faptul că balonul DeFi va exploda în cele din urmă. Randamentele ultra-ridicate au dispărut ca urmare a scăderii prețurilor simbolice, iar randamentele provenite de la creșterea agriculturii s-au redus treptat la o gamă mai în conformitate cu nivelurile lor de risc ridicat. BTC a recăpătat 11.500 de dolari după 40 de zile, însă jetoanele DeFi au cunoscut în general un declin îndelungat și nu au revenit până la începutul lunii noiembrie.

Capitalizarea de piață DeFi încă nu și-a revenit din vârf pe 2 septembrie. Sursa: CoinGecko

Volumele de tranzacționare relevă schimbarea preferințelor utilizatorilor de schimb

Boom-ul DeFi din timpul verii și începutul toamnei i-a făcut pe utilizatorii de burse centralizate să fie dornici să își construiască sau să își protejeze expunerile la DeFi. Până la sfârșitul lunii septembrie, OKEx a listat 50 de jetoane DeFi pe platformă, oferind swapuri cu margini de monedă pentru opt dintre aceste jetoane DeFi și swapuri cu marjă de USDT pentru 27 dintre ele – deși unele swap-uri nu s-au lansat la timp pentru a prinde vârful în sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie.

OKEx Insights a examinat 10 swap-uri de jetoane DeFi cu volum mare folosind date de la Kaiko. Volumul swap-urilor arată că apetitul utilizatorilor de schimb pentru tranzacționarea de jetoane DeFi și jetoane de creștere a randamentului nou create a fost entuziast, pentru a spune cel puțin.

Înainte de septembrie, liderul de lungă durată al DeFi prin capitalizarea pieței, LINK, domina până la 80% din volumul de tranzacționare al celor 10 tokenuri selectate. Sosirea unui schimb perpetuu SUSHI pe OKEx a început să mănânce o parte din dominația LINK. Până la 6 septembrie, volumul de tranzacționare perpetuă a swap-ului SUSHI a crescut la 10 milioane de dolari, îndepărtând o cotă de 10% de la dominanța LINK. Creșterea suplimentară a volumului de tranzacționare DeFi a continuat în săptămâna următoare, volumele de tranzacționare swap YFII și YFI ajungând la 51 milioane USD și respectiv 28 milioane USD până la 12 septembrie. Ca urmare, volumul tranzacțiilor LINK a scăzut rapid, dominanța sa scăzând sub 25%.

Listarea unui swap perpetuu UNI pe OKEx a fost următorul punct culminant al lunii septembrie, care a determinat o creștere semnificativă a volumului de tranzacționare la bursă. UNI a înregistrat un volum masiv de swap de 183 milioane dolari în a doua zi de tranzacționare, reprezentând 70% din volumul intraday al celor 10 tokenuri selectate – o diferență uriașă față de entuziasmul pieței pentru SUSHI. Popularitatea UNI a fost menținută până la jumătatea lunii octombrie, când volumul tranzacțiilor a fost răsturnat din nou de LINK și, ulterior, entuziasmul comercianților pentru UNI a scăzut rapid.

În plus, am observat că volumul global al swap-urilor DeFi a scăzut precipitat în a doua jumătate a lunii octombrie din cauza scăderii persistente a prețurilor jetoanelor DeFi, YFI și YFII au câștigat o pondere mai mare din volumul global, datorită volatilității lor extraordinare. YFI, de exemplu, a scăzut de la un maxim de 40.000 $ la 8.000 $ în aproximativ 50 de zile. În timpul acestei recesiuni, participanții la piață s-au îndepărtat de tranzacționarea jetoanelor DeFi.

Scăderea prețurilor pentru aceste noi jetoane DeFi a început pe 5 noiembrie, când prețul BTC a crescut de la 14.000 dolari la aproape 16.000 dolari. Prețul UNI a revenit cu 14% la acea dată, după ce a scăzut până la 1,80 USD. De atunci, prețurile jetoanelor DeFi au urmat creșterea dramatică a BTC și multe dintre ele au depășit BTC în noiembrie.

Volumul de tranzacționare a swap-urilor DeFi a crescut brusc la jumătatea lunii septembrie odată cu lansarea UNI și a revenit din nou la începutul lunii noiembrie. Sursa: Kaiko, OKEx

În ceea ce privește volumul de tranzacționare swap, procentul LINK din volumul total DeFi a scăzut din nou – YFI, de exemplu, a revenit de la 15 milioane dolari pe 1 noiembrie la 97 milioane dolari pe 18 noiembrie. Între timp, alte jetoane DeFi, de asemenea, au arătat o creștere semnificativă în volumul tranzacțiilor swap.

Schimbarea cotei LINK din volumul tranzacționării reflectă în mare măsură interesul pieței pentru noile jetoane DeFi. Sursa: Kaiko, OKEx

La examinarea volumelor ilustrate mai sus, un aspect anormal pe care îl vedem este acela pe 7 noiembrie, care a fost o zi de tranzacționare extrem de grea – cu volumele YFI, YFII și LINK la cele mai înalte niveluri din ultimele două luni și jumătate. Acest lucru a coincis cu ziua în care Joe Biden a devenit președinte ales, conform unui consens larg, în Statele Unite. Acest eveniment a declanșat un boom de tranzacționare pe bursele centralizate care nu a fost văzut pe bursele descentralizate, cum ar fi Uniswap. YFI a făcut o mișcare deosebit de volatilă în acea zi, crescând de la 11.800 dolari la 17.500 dolari înainte de a închide în jur de 14.000 dolari. Totuși, în același timp, BTC a scăzut cu aproape 5% pe parcursul zilei, cu o creștere a prețului de 9%.

O altă observație interesantă este că, cu o săptămână înainte ca Uniswap să încheie prima sa fază de extragere a lichidității pe 17 noiembrie, volumul SUSHI a crescut rapid. Volumul mediu zilnic pentru SUSHI după 12 noiembrie a crescut de la mai puțin de 10 milioane de dolari la peste 20 de milioane de dolari, arătând că participanții de pe piață au văzut că încheierea recompenselor UNI este un eveniment pozitiv pentru SUSHI. Când vine vorba de schimburi descentralizate, acest sentiment se reflectă mai clar în schimbările TVL în DeFi – adică, furnizorii de lichidități și-au transferat fondurile de la Uniswap la SushiSwap sau alte proiecte de cultivare a randamentului.

Schimburile centralizate au beneficiat de zborul Uniswap

Lansarea lui Uniswap de 400 UNI (în valoare de 1.200 USD la acea vreme) a creat un val de sentiment FOMO pe 17 septembrie, deoarece toată lumea dorea să obțină recompensele UNI. Imediat după aceea, o serie de burse centralizate au listat imediat UNI. OKEx a oferit chiar și un set complet de instrumente pentru tranzacționarea UNI – inclusiv tranzacționare spot, tranzacționare în marjă, tranzacționare swap și swap perpetuu cu marjă de monedă. Volumul de tranzacționare al UNI a atins un nivel surprinzător de ridicat în bursele centralizate.

Frenezia cu amănuntul din a doua zi a lansării a triplat prețul UNI și și-a dus volumul de tranzacționare spot la 284 milioane UNI, sau aproximativ 2 miliarde de dolari, în șapte burse selectate, pe datele de la Kaiko. În acea zi, volumul spot al UNI pe OKEx a fost de 1,2 ori cel al volumului de tranzacționare spot al BTC. Pe Binance, acest număr a fost de 2,11x. Acesta este un volum foarte impresionant pentru un altcoin și se referă la cererea pentru jetonul de guvernanță al bursei descentralizate pe piață.

Deși listarea UNI a contribuit la volume de tranzacționare extrem de ridicate pentru bursele centralizate, volumul frenetic a durat doar o săptămână. Începând cu 26 septembrie, volumul de tranzacționare spot al UNI a scăzut brusc. O revenire a volumului de tranzacționare a avut loc după 5 noiembrie, dar este încă departe de prima săptămână de tranzacționare.

Deși UNI a fost listată pentru cea mai scurtă perioadă de timp pe bursele centralizate dintre cele 10 monede examinate, tendințele sale de preț și volum arată ciclul tipic pentru un jeton DeFi – și anume, o creștere rapidă până la o răcire treptată, urmată de o recuperare rezonabilă . În doar două luni, UNI a trecut prin acest ciclu.

CEX a beneficiat de volumul extraordinar al UNI la mijlocul lunii septembrie. Sursa: Kaiko, OKEx

Bursele centralizate oferă DeFi instrumente de acoperire și locuri de retragere

Atunci când am comparat schimbarea volumului de tranzacționare între tranzacțiile spot la UNI și tranzacțiile perpetue de swap pe OKEx, am observat că volumul său a fost puternic influențat de aerul care scutură piața din 17 septembrie și procesul ulterior de extragere a lichidității.

Volumul de tranzacționare spot UNI a depășit-o pe cea a swap-urilor perpetue în primele trei zile de tranzacționare – nu este un lucru mic, dat fiind că swap-urile pot atinge volume mai mari printr-un efect de levier ridicat. Acest lucru implică faptul că o mulțime de recompense UNI au fost mutate de la Uniswap la bursele centralizate în scopuri de profit.

Volumul ridicat de swapuri perpetue a durat mai mult și a atins apogeul mult mai târziu. Volumul swap-ului a atins un maxim istoric de 56 de milioane UNI pe 7 octombrie (evaluat la aproximativ 150 de milioane de dolari, la acea vreme) și a menținut un volum zilnic de peste 20 de milioane UNI până pe 10 octombrie. , a scăzut sub 20 de milioane UNI la o săptămână de la listare și nu a mai redobândit acest nivel de atunci. Creșterea volumului swap-ului în jurul datei de 7 octombrie ar putea fi o reflectare a minilor de lichiditate care se acoperă împotriva dezavantajului randamentelor miniere, atunci când prețul spot a revenit..

Volumul spot al UNI a scăzut rapid după o primă săptămână remarcabilă, în timp ce volumele mari de swap perpetue au durat mult mai mult. Sursa: Kaiko, OKEx

Deși volumul total de tranzacționare pentru UNI a scăzut semnificativ de când a fost listat, procentul de tranzacționare spot a crescut treptat în a doua jumătate a lunii octombrie. Aceasta este parțial o indicație că participanții de pe piață au recunoscut valoarea Uniswap și au încercat să-și mențină expunerea la DeFi, deținând token-uri UNI în așteptarea unor randamente mari în viitor. În plus, multe poziții de acoperire erau închise pe măsură ce se apropia sfârșitul exploatării de lichidități UNI.

Pe măsură ce se apropia sfârșitul minelor de lichiditate UNI, cererea de swap perpetuu a scăzut, în timp ce volumul spot a crescut treptat. Sursa: Kaiko, OKEx

Începând cu 29 noiembrie, creșterea puternică a UNI a făcut-o singura dintre cele 10 jetoane DeFi selectate care a înregistrat un număr pozitiv de la 1 septembrie, pe baza prețului de listare post-OKEx de aproximativ 3,00 USD. În același interval de timp, multe jetoane DeFi au pierdut mai mult de jumătate din valoare, în timp ce BTC a câștigat 56%.

În perioada 1 septembrie – 29 noiembrie, toate jetoanele DeFi selectate, cu excepția UNI, nu au reușit să obțină randamente pozitive, în timp ce Bitcoin a crescut cu 56% în aceeași perioadă. Sursa: TradingView

DeFi ar putea fi aici pentru a rămâne

După o examinare a datelor de tranzacționare DeFi din ultimele trei luni, am văzut că jetoanele DeFi și de creștere a randamentului recent create au experimentat ciclul de creștere și creștere obișnuit în rândul noilor clase de active. Percepția participanților la piață despre aceste jetoane s-a schimbat treptat de la irațional la rațional pe măsură ce au încercat să identifice jetoanele cu valoare pe termen lung. Drept urmare, primele jetoane DeFi au coborât în ​​noiembrie. Cu toate acestea, pe 24 noiembrie, capitalizarea de piață totală a DeFi a atins un maxim recent de 19,2 miliarde de dolari – încă sub, dar foarte aproape de nivelul de la începutul lunii septembrie. Valoarea totală blocată în DeFi a atins, de asemenea, un maxim istoric de 14,3 miliarde de dolari în acel moment.

De la explozia minieră a lichidității din vară până la declinul rapid de la începutul toamnei și apoi la renașterea mai ușoară din ultima lună, putem vedea că povestea finanțelor descentralizate este departe de a fi terminată. Cu un ciclu complet de explozie de bule sub centură, DeFi ar putea vedea o creștere și o activitate reînnoite în lunile următoare.

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map