Peisajul global al valutelor digitale ale băncii centrale

Chei de luat masa

  • 80% dintre băncile centrale globale chestionate au fost angajate într-un anumit nivel de dezvoltare a CBDC, iar 10% vor lansa CBDC în următorii trei ani, potrivit BIS.
  • Banca centrală a Olandei a lansat o pagină de 45 de pagini raport spunând că își doresc „un rol principal” cu euro digital.
  • SUA hrănit a adoptat o abordare mai proactivă prin studiul potențialului de lansare a monedei sale digitale.

Mai devreme decât crezi

Era cheltuirii monedei digitale în loc de hârtie poate ajunge mai repede decât am crezut. A studiu de la Banca pentru Decontări Internaționale arată că 80% din băncile centrale mondiale se uitau activ la CBDC în 2019, adică cu 10% mai mult decât YoY. 30% din cele 66 de țări chestionate au declarat că au deja planuri de a emite o formă de monedă digitală. De asemenea, 20% dintre aceștia au spus că, probabil, își vor elibera CBDC către publicul larg până în 2026.

Deși este posibil ca procentul să nu pară semnificativ, acesta acoperă deja o cincime din populația lumii și ar putea avea acces la CBDC în viitorul previzibil.

BIS a crezut că, deși CBDC este centralizat, acesta are totuși un potențial mai important de răspândire la nivel global în comparație cu criptocurrency și stablecoin.

Cursa mondială CBDC

Țările din întreaga lume și-au accelerat ritmul de dezvoltare a CBDC în acest an. Pe 23 ianuarie, Forumul Economic Mondial a debutat cadrul său cuprinzător de CBDC pentru lume, acoperind retailul, comerțul cu ridicata, CBDC transfrontalier și alternativele în bani privați, cum ar fi "CBDC hibrid." Planul își propune să acționeze ca un far și oferă informații „cuprinzătoare și conștiente de riscuri” factorilor de decizie pentru ai ajuta să decidă dacă vor emite CBDC.

Chiar săptămâna aceasta, banca centrală a Olandei dezvăluit poziția sa pozitivă cu privire la lansarea CBDC. Ei cred că cetățenii olandezi vor obține beneficii extraordinare din acest proiect. DNB a mai spus că sunt gata să joace un rol de lider atunci când vine vorba de emiterea CBDC.

De asemenea, merită menționat faptul că unele țări s-au unit pentru a dezvolta CBDC. La 21 ianuarie 2020, BRI, alături de băncile centrale, inclusiv BoC, BoE, BoJ, BCE, Riksbank și BNS, au publicat un anunț comun, spunând că vor forma un grup al băncii centrale pentru a explora scenariile de aplicare pentru CBDC. Blocul își propune să proiecteze un CBDC care să corespundă nevoilor lor economice, în timp ce este funcțional și tehnic avansat, disponibil și pentru utilizarea transfrontalieră. Grupul va colabora cu Consiliul pentru stabilitate financiară și cu Comitetul pentru plăți și infrastructuri de piață pentru a începe promovarea unui CBDC pe niveluri.

De asemenea, Riksbank dezvăluit proiectul său e-Krona este în desfășurare și este deja în faza de testare. Evaluarea se va încheia până în februarie 2021. Se pare că testul include un portofel mobil e-krona, cu funcții precum efectuarea plății, depozitului și retragerea. Ca țară cu 80% dintre oamenii săi utilizează un card pentru a achiziționa achiziții, Suedia a fost îndelung dedicată cursei pentru a deveni prima societate din lume aproape fără numerar.

Desigur, China a fost un jucător de frunte în spațiul CBDC. În publicația noastră anterioară <Cinci fapte pe care trebuie să le cunoașteți despre DCEP>, am subliniat că China poate deveni în curând prima țară din lume care își lansează CBDC. Pandemia COVID ar fi putut fi unul dintre motivele pentru care China și-a intensificat eforturile în zona monedei digitale.

Având în vedere mișcarea Chinei, SUA pare să înceapă să adopte o abordare mai proactivă în acest domeniu. Deși Fed a fost bine-cunoscut pentru împotriva Balanței susținute de Facebook, Brainard a Fed recent spus, că Fed a „efectuat cercetări și experimentări legate de tehnologiile de registre distribuite și de potențialul lor caz de utilizare pentru monedele digitale, inclusiv potențialul unui CBDC”.

Această schimbare de poziție este considerată răspunsul SUA la criticile din ultimele câteva luni pentru că a acționat prea lent asupra dezvoltării CBDC.

Japonia a ajuns și ea din urmă rapid. Tara a anunțat că își va lansa yenul digital în "doi-trei" ani. Organismele de reglementare din Japonia, inclusiv Ministerul Finanțelor, Agenția pentru Servicii Financiare și BoJ au început să lucreze împreună la cercetarea promovării CBDC.

……

În timp ce cursa monedei digitale nu a fost niciodată atât de aprinsă, unele țări încă spun că nu unei monede digitale susținute de stat. Cu toate acestea, având în vedere creșterea constantă a țărilor care au adoptat noțiunea, o eră CBDC ar putea ajunge mai devreme decât ne așteptam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map