Taxele mari pentru gaze împiedică capacitatea Ethereum de a sprijini creșterea DeFi

DeFi Digest al OKEx Insights este o examinare săptămânală a lumii financiare descentralizate.

Instantaneu de piață DeFi

În ciuda unei corecții, piața financiară descentralizată și-a continuat impulsul pozitiv săptămâna aceasta, întrucât valoarea totală blocată în produsele DeFi a crescut de la 8,8 miliarde dolari la 9,4 miliarde dolari.

După lansarea simbolului de guvernanță UNI, Uniswap a recâștigat primul loc în spațiul DeFi pentru că avea cea mai mare valoare blocată în USD. Bursa descentralizată a atins, de asemenea, un procent de dominanță pe piață de 18,7% – deși DEX-urile au înregistrat o scădere cu 5% a volumului mediu de tranzacționare săptămânal.

În sfera creșterii randamentului, Uniswap a fost, de asemenea, cel mai mare fond de lichidități, cu 1,4 miliarde de dolari blocat. În ceea ce privește împrumuturile descentralizate, volumul total al împrumuturilor a ajuns la 2,1 miliarde de dolari – o creștere săptămânală de 26%.

Indicatorii cheie din lumea DeFi și-au continuat impulsul pozitiv săptămâna aceasta. Surse: DeFi Pulse și DeBank

UniLogin se oprește

UniLogin, un furnizor de soluții de integrare Ethereum, a anunțat închiderea acestuia pe 18 septembrie, citând taxe mari pentru gazele din rețeaua Ethereum. Potrivit cofondatorului său, Alex Van de Sande, taxele rezonabile de gaz sunt cruciale pentru supraviețuirea proiectului.

Implementarea unui nou portofel multi-sig pentru utilizatori, efectuarea înregistrărilor Ethereum Name Service și utilizarea relayerului UniLogin pentru a adăuga tranzacții DAI necesită o nouă tranzacție în lanț, care impune utilizatorilor să plătească o taxă pe gaz – ceva care a devenit extrem de scump după creștere de DeFi. Van de Sande a adăugat că costul integrării noilor utilizatori este de peste 130 USD pe utilizator, ceea ce costă echivalentul configurării unui portofel hardware nou pentru fiecare.

Febra DeFi a dus la taxe mari pentru gaz

Taxa de gaz din rețeaua Ethereum este prețul necesar pentru a efectua o tranzacție sau pentru a executa un contract inteligent pe blockchain. Taxa de gaz se măsoară cel mai frecvent în gwei, care egal 0.000000001 Eter (ETH).

După graba aurului în mineritul lichidității, taxele ridicate de gaze din rețeaua Ethereum au fost discutate pe larg în comunitatea criptografică. Compound, un protocol algoritmic de piață monetară pe Ethereum, a lansat tokenul său de guvernare, COMP la mijlocul lunii iunie – ceea ce a marcat începutul nebuniei miniere de lichidități în sfera DeFi.

Eliberarea COMP a dus la o cerere uriașă pentru proiecte de producție a randamentului, ceea ce a determinat creșterea numărului de tranzacții efectuate pe blockchain-ul Ethereum. Acest lucru a dus la aglomerația rețelei Ethereum și a participanților la plata unor taxe mai mari de gaz pentru a-și executa tranzacțiile. Drept urmare, extragerea de lichidități a jetoanelor DeFi a dus la o creștere susținută a tarifelor zilnice de gaz în ultimele trei luni. Gazul zilnic utilizat a atins un maxim istoric de 80,18 miliarde la începutul lunii septembrie.

Gazul total utilizat pe zi în rețeaua Ethereum a crescut constant după ce Compound și-a lansat simbolul de guvernanță. Sursă: Etherscan.io, OKEx Insights

Cantitatea crescută de gaz utilizată în rețeaua Ethereum a coincis, de asemenea, cu o creștere a taxei medii de gaze cheltuite. După cum se vede în graficul de mai jos, creșterile tarifelor medii pe gaz în patru locuri au fost cauzate de lansarea de noi jetoane DeFi pentru extragerea lichidității. De exemplu, prețul mediu al gazului a depășit 709 gwei la mijlocul lunii iunie, în timpul lansării COMP. Alte listări notabile de jetoane DeFi – cum ar fi YAM la mijlocul lunii august, SUSHI la începutul lunii septembrie și UNI săptămâna trecută – au dus, de asemenea, la aglomerarea rețelei Ethereum și la creșteri notabile ale prețului mediu la gaz cheltuit.

Prețurile medii ale gazelor din rețeaua Ethereum au crescut odată cu lansarea de noi jetoane de minerit de lichiditate. Sursă: Etherscan.io, OKEx Insights

Utilizatorii de top cu cel mai mult Ether cheltuit au indicat, de asemenea, că DeFi domină activitatea din rețeaua Ethereum. Uniswap v2 a reprezentat 30% din totalul eterului cheltuit în ultimele 30 de zile, urmat de Tether de 24%.

Gazele sunt cheltuite în principal din proiecte legate de DeFi. Sursă: Ethgasstation.info

Taxele mari pentru gaz fac Ethereum nedurabil

Popularitatea mineritului de lichiditate vine în detrimentul proiectelor Ethereum care nu au legătură cu DeFi.

Potrivit Van de Sande, de la UniLogin, jucătorii cheie DeFi stabilesc prețuri pentru alte utilizări ale blockchain-ului Ethereum – cum ar fi jocurile, jetoanele nefungibile și organizațiile autonome descentralizate. Acest lucru poate fi văzut în volumul zilnic de tranzacții din rețeaua Ethereum din ultima lună, care a fost dominat de protocoalele DeFi și de schimburile descentralizate.

Volumul tranzacțiilor zilnice ale rețelei Ethereum din ultimele 30 de zile. Sursă: Dapp.com

Soluțiile de scalabilitate Ethereum Layer-2 sunt calea de ieșire?

Lipsa scalabilității rețelei Ethereum a fost din nou expusă în urma creșterii tarifelor de gaz induse de DeFi. Acest lucru ridică, de asemenea, îngrijorarea dacă Ethereum este platforma potrivită pentru a susține ecosistemul DeFi în continuă creștere. Vitalik Buterin, cofondatorul Ethereum, accentuat că soluțiile pentru taxe mari de gaz există deja prin intermediul soluțiilor din al doilea strat. În timp ce Buterin a susținut că aplicațiile cu soluții de scalabilitate în al doilea strat pot gestiona plăți simple la 2.500 de tranzacții pe secundă, adoptarea acestor aplicații este limitată și a îndemnat comunitatea să le folosească..

Pentru a ușura sarcina taxelor pe gaz în rețeaua Ethereum, unele dintre cele mai importante protocoale DeFi experimentează soluții Layer-2. De exemplu, protocolul de active sintetice în lanț Synthetix eliberată soluția sa în al doilea strat, "Fomalhaut," pe 24 septembrie. Synthetix a lansat un testnet stimulat pentru a testa miza SNX pe Optimistic Ethereum, care este o combinație între utilizarea mașinilor virtuale Optimistic și o soluție Layer 2, Optimistic Rollup. Lansarea testnet-ului își propune să atenueze costurile cu gazele pentru stakerii mici SNX. În mod similar, protocolul de creditare descentralizat Aave a anunțat în august, intenționează să înlocuiască taxele pe gaz cu propriile token-uri pentru orice plăți implicate în tranzacțiile ERC-20.

În timp ce soluțiile de scalabilitate Layer-2 oferă o bucățică de speranță pentru rețeaua Ethereum aglomerată, Ilya Abugov, analist principal la DappRadar, a avertizat că echipele de proiect DeFi se vor muta de la Ethereum la alte blockchains dacă persistă taxe mari pe gaz. El a spus OKEx Insights:

"Echipele de proiect concurează pentru a-și reduce taxele pe gaz pentru a atrage utilizatori și dezvoltatori. În afară de Ethereum, alte blockchain-uri precum IOST și NEO își lansează propriile inițiative DeFi. În timp ce soluțiile de scalare Ethereum Layer-2 prezintă un potențial uriaș de reducere a tarifelor de gaz pentru utilizatori, utilizatorii și echipele de proiect pot începe să-și migreze lichiditatea din Ethereum către alte blockchains dacă viitorul Ethereum 2.0 nu poate rezolva în mod eficient problema taxelor mari de gaz."

Sunteți gata să intrați în DeFi? Începeți exploatarea lichidității într-un mod simplu cu OKEx Earn.

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map