Valorile complet diluate pot induce în eroare investitorii și comercianții DeFi

O privire mai atentă asupra a trei proiecte importante DeFi relevă limitările ofertei inflaționiste asupra prețului.

Valoarea de piață complet diluată este capacitatea de piață a unui activ digital dacă ar fi emise toate monedele sau jetoanele din oferta sa totală.

De exemplu, Uniswap va emite în cele din urmă un total de 1 miliard de jetoane UNI în următorii patru ani. Dacă prețuim ipotetic UNI la 3,00 dolari per jeton, FDV ar fi de 3 miliarde de dolari. Începând cu 15 octombrie, jetonul de guvernanță al bursei descentralizate are o aprovizionare circulantă de 185,059,564 și se tranzacționează de fapt la 3,36 dolari per jeton, oferind UNI o capitalizare de piață de 623 milioane dolari – ceea ce este încă departe de valoarea sa actuală complet diluată de 3,364 miliarde dolari. 

Proiecte binecunoscute de finanțare descentralizată variază în prezent extrem de mult în ceea ce privește raportul dintre piață și capacitate-FDV. De exemplu, yearn.finance și-a alocat oferta totală de jetoane YFI în decurs de o săptămână, ceea ce înseamnă că raportul său capital-piață-FDV este egal cu 100%. Pe de altă parte, Curve distribuie 2 milioane de jetoane CRV în fiecare zi prin exploatarea lichidității, ceea ce va umfla treptat oferta sa până la maximum 3,03 miliarde CRV – rezultând un raport extrem de scăzut de capitalizare-piață-FDV de 2,64%. 

În comparație, SushiSwap cu capac aprovizionarea sa cu 250 de milioane de jetoane pe 20 septembrie – reducând FDV-ul la 99 de milioane de dolari, pe baza prețului de 15 octombrie de 0,76 dolari pe SUSHI. Acest lucru face ca raportul plafon-piață-FDV al SushiSwap să fie de aproximativ 76,93%, după reducerea ofertei. Principalul său concurent, Uniswap, are un raport de aproximativ 18,51%.

Majoritatea valorificărilor de piață complet diluate sunt mai mari decât capitalurile de piață actuale. Sursa: Coingecko, OKEx

Cât de importantă este valoarea complet diluată a unei criptomonede?

Întrebarea care merită examinată aici este dacă FDV este sau nu o valoare critică pe piața criptomonedelor. Participanții la piață sunt raționali să privească evaluările teoretice plasate la câțiva ani în viitor?

Pentru a răspunde la această întrebare, comparăm numerele din spatele Uniswap, SushiSwap și Curve – trei schimburi descentralizate cu fluxuri de numerar dovedite.

Datele financiare de la Uniswap, SushiSwap și Curve afișează câteva diferențe cheie. Sursă: cryptofees.info, CoinGecko, OKEx

În primul rând, CRV are cel mai scăzut raport pe piață-cap-FDV și, în ceea ce privește prețul, este cel mai slab performant. Începând cu 15 octombrie, prețul său de 0,54 dolari a scăzut cu 99% de la vârful său de 54 de dolari, iar prețul nu a crescut mult de la 0,46 dolari..

Dintre cele trei schimburi descentralizate, Curve are cel mai bun raport de piață-plafon-comisioane-anuale, la 6,26 – dar are și cel mai mare raport FDV-comisioane anuale, la 237. Având în vedere că valoarea sa totală blocată este de aproximativ 53% din cele Uniswap și taxele sale medii pe șapte zile sunt 19% din Uniswap, am putea deduce că participanții de pe piață sunt îngrijorați de distribuția sa masivă continuă de jetoane. De asemenea, putem vedea curba abruptă a creșterii ofertei de CRV. Ca rezultat, presiunea potențială de vânzare zilnică își împinge prețul simbolic la doar 16% față de UNI.

Curba inflației pentru CRV este dramatică. Sursă: gov.curve.fi

Dezavantajele privirii la valori complet diluate


În spațiul criptomonedelor, mulți oameni se tem de oferta crescândă de monede sau jetoane. Poate mai exact, se tem de programele de inflație agresive. Cuplați acest lucru cu șansa mică ca o schimbare semnificativă a elementelor fundamentale ale unui proiect să aibă loc într-o perioadă scurtă de timp, modul pieței de a face față emiterii în curs de desfășurare a noilor jetoane este de a reduce continuu prețul.

Curve este un bun caz în acest sens, deoarece a creat un fenomen ciudat în care comunitatea criptografică consideră Curve una dintre cele mai stabile platforme de cultivare a lichidității, dar toată lumea evită achiziționarea de jetoane CRV pe piața secundară. Cu o scădere bruscă a prețurilor și o rată a inflației agresivă, capitalizarea de piață a Curve nu s-a schimbat prea mult de la jumătatea lunii septembrie – ba chiar a scăzut.

Capitalizarea bursieră a CRV a scăzut în cea mai mare parte a lunii septembrie. Sursă: CoinGecko

Valoarea nominală complet diluată poate fi un bun indicator pentru investitorii pe termen lung, deoarece le permite să evalueze mai bine dacă valoarea unui proiect este extrem de neconformă. De exemplu, FDV-ul CRV a urcat la 160 miliarde USD, începând cu 15 octombrie – aproximativ 65% față de BTC’s – în ziua lansării sale. Acest lucru face ușor pentru investitori să perceapă că prețul CRV este supraevaluat. De asemenea, permite investitorilor să evite capcana de evaluare cauzată de o cantitate redusă de jetoane inițiale.

Un dezavantaj al valorii valorii complet diluate este că poate umfla valoarea totală a unui proiect. De exemplu, să presupunem că un proiect are în prezent 1 milion de jetoane restante. Astăzi mai târziu, va anunța încă 10 milioane de jetoane emise în următorii trei ani. Înseamnă asta că "capitalizare de piață" din proiect va fi de 11 ori mai mare decât a fost ieri? Deoarece guvernanții proiectului pot iniția în orice moment propuneri de modificare a curbei ofertei, actualul FDV ar putea deveni irelevant.

Discuția despre metodele de evaluare este în cele din urmă dacă merită sau nu cumpărarea unei monede sau a unui jeton. Reducerea FDV prin scăderea inflației duce la o creștere a prețului token? Aici, SushiSwap ne oferă un exemplu bun.

Cercul din stânga din graficul de mai jos coincide cu lansarea de către Uniswap a simbolului UNI, ceea ce a determinat declinul rapid al TVL al concurentului SushiSwap. Cercul din dreapta coincide cu decizia SushiSwap de a-și limita aprovizionarea cu 250 de milioane de jetoane, ceea ce i-a determinat pe fermieri să renunțe, deoarece nu au văzut suficiente stimulente pentru a continua să cultive SUSHI. Aceasta implică faptul că, atunci când recompensele sunt reduse în mod semnificativ, fermierii producători merg pur și simplu la următorul proiect.

Valoarea totală blocată în SushiSwap a scăzut în urma a două anunțuri. Sursă: DeFi Pulse

În agricultura cu randament, durabilitatea este esențială, deoarece perioadele de timp pentru agricultură nu sunt scurte. De exemplu, recompensele Uniswap sunt distribuite pe patru ani. Reducerea ofertei totale de jetoane poate crește prețul, dar nu va schimba valoarea proiectului. În același timp, nu va face ca activul să fie brusc mai rar.

Atunci când se compară aceste trei schimburi descentralizate, SushiSwap are unele dintre cele mai bune situații financiare, în general – cea mai mică valoare FDV-la-taxele-anuale, la 18.30 și cel mai mare procent de capitalizare-piață-FDV, la 76.93%, o dată a coborât brusc aprovizionarea cu jetoane. Cu toate acestea, participanții la piață au regretat această abordare, iar acest lucru s-a reflectat în prețul său. Mai grav este că prețul său a revenit doar cu 10,26% față de minimul istoric.

Într-un alt exemplu, Cream Finance (CREAM) ars 67,5% din aprovizionarea sa cu jetoane pe 20 septembrie. Prețul jetonului trebuia să se tripleze – dacă FDV ar fi menținut – dar a crescut cu mai puțin de 50%. Din nou, pentru un proiect de producție agricolă care va dura ani până la sfârșitul final, lipsa la început nu este un factor major. Prin urmare, reducerea producției miniere de lichiditate nu afectează dramatic prețurile. 

Arderea aprovizionării cu simboluri CREAM a făcut în cele din urmă puțin pentru a opri scăderea generală a prețurilor. Sursă: CoinGecko

FDV-urile ieftine nu oferă în mod inerent suport pentru prețul tokenului

În rezumat, cazul CRV ne arată cum o rată de inflație agresivă poate descuraja investitorii de la achiziționarea și deținerea de jetoane nou create. Cazul SUSHI, pe de altă parte, ne arată că o reducere uriașă a ofertei, în timp ce FDV arată mai ieftin, a avut un efect redus asupra prețului său.

Recompensele pentru producția de producție și aprovizionările inflaționiste au un rol imens de jucat în achiziționarea utilizatorilor. Cu toate acestea, și mai critic este capacitatea de a atrage utilizatorii către un proiect și de a permite valorii fundamentale să crească mai repede decât se diluează oferta de jetoane.. 

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map