Hvordan Bitcoin fungerer – En enkel guide for Noobs

Når Bitcoin nærmer seg 10-årsjubileet, er verdens første og mest vellykkede kryptokurrency fremdeles et mysterium for mange mennesker i markedet. Selv når Bitcoin har kommet seg inn i massenes vokabular, lurer den gjennomsnittlige personen likevel på “hvordan fungerer Bitcoin og hva gjør denne datamaskinpengene så verdifulle?”

Den nåværende tilstanden

Kryptomarkedet fortsetter å utvide seg til nye høyder. Hver uke kommer nye blokkjeder, tokens, mynter og børser inn i markedet. Hvert av disse produktene gir brukerne en verdifull tjeneste. Imidlertid skylder alle disse teknologiene en nikk av takknemlighet til verdens opprinnelige kryptovaluta – Bitcoin.

Hva er Bitcoin (BTC)?

Per Satoshi Nakamoto, Bitcoins anonyme skaper, Bitcoin, er et “Peer-to-Peer Electronic Cash System.” La oss undersøke denne uttalelsen i dybden for å virkelig forstå hva Nakamoto sier her. For det første sier han at Bitcoin er et “peer-to-peer” -nettverk.

Whitepaper for Bitcoin

Whitepaper for Bitcoin

Peer-to-peer-transaksjoner er direkte transaksjoner. Et godt eksempel på denne transaksjonsstilen er når du gir penger til noen. Når du gir naboen $ 5 kontant, er det en direkte transaksjon. Det var ingen mellomledd involvert. Det var ingen kontovalidering eller sentralbank som godkjente transaksjonen din. Du handlet fritt.

Ineffektivitet i dagens system

Se nå på den samme transaksjonen, men denne gangen betaler du med debetkort eller betalingsapp. Selv om det kan se ut som om midlene umiddelbart overføres fra kontoen din til deres, er dette neppe tilfelle. Betalingen din starter en lang og vanskelig reise som kan ta dager.

Først sjekker betalingsordren din med begge bankene for å sikre at kontoene er gyldige og at det er midler på kontoen din å sende. Deretter blir betalingshandlingen din sendt til et større betalingsfirma. I de fleste tilfeller er dette Visa eller MasterCard.

Deretter spretter midlene rundt 30+ mellomledd før de når målet ca. 3 dager senere. Det tar derfor noen dager å dukke opp på kontoen din når du tilbakebetaler debet- eller kredittransaksjoner.

En lang reise

Alle disse trinnene gir mer tid til transaksjonene dine. I tillegg tar hver mellomledd og bekreftelsesprosess et gebyr for tjenestene. I tillegg til alle disse bekymringene, må transaksjonen din fortsatt gå gjennom de regulatoriske kanalene. Hvis det av en eller annen grunn er avvik mellom regjeringen din og personens myndighet du vil sende en betaling til, vil du finne det umulig å sende disse midlene.

Bitcoin Trading - Analyse via CoinMarketCap

Bitcoin Trading – Analyse via CoinMarketCapBitcoin Trading – Analyse via CoinMarketCap

Sentralisering vs. desentralisering

Årsaken bak alle disse mellomleddene er enkel, det nåværende økonomiske systemet er sentralisert. I et sentralisert system er det en sentral organisasjon, for eksempel en bank eller regjering som har all makt. De har pengene dine, de godkjenner transaksjonene dine, og de bestemmer når de skal utstede mer valuta. Du er bare med på turen.

Hvordan fungerer Bitcoin (BTC)?

I et desentralisert nettverk forblir du kontroll over eiendelene dine til det øyeblikket de ankommer destinasjonen. Når du sender Bitcoin fra lommeboken til en annen persons lommebok, er det ingen mellomledd mellom betalingen din og destinasjonen.

Som sådan er det ingen tredjepart som kan godkjenne eller nekte transaksjonene dine. Hele prosessen skjer på en “peer-to-peer” måte. Det er det samme som å gi noen digitale kontanter. I utgangspunktet får du kontroll over økonomien din ved hjelp av et desentralisert system.

Eksempler på andre desentraliserte systemer som brukes i dag

I begynnelsen kan konseptet med desentralisering virke litt vanskelig å forstå. Imidlertid, et raskt innblikk i markedet, og du vil se andre desentraliserte systemer hardt på jobb. Et perfekt eksempel på et desentralisert system som du mer enn sannsynlig er kjent med, er torrent streamingtjenester.

Bittorrent Token

BitTorrent Token

Når du går til et nettsted for streaming av torrent, spør du deg sannsynligvis “hvordan forblir disse plattformene åpne, selv om de tilbyr produkter som de ikke har lisenser å tilby?” Svaret er enkelt, de bruker desentralisering for å forhindre sensur. Slik brukes desentralisering i dette scenariet for å gi deg alle dine favoritt tidlige utgivelser og ny musikk gratis.

Desentralisering = sensurmotstand

Nettsteder som BitTorrent faktisk ikke gi deg noe innhold. I virkeligheten gir de bare et sted for folk å møte og utveksle data fritt, uansett hvilke data det måtte være. Nå gitt, i de fleste tilfeller musikk eller filmer, men det kan være alt fra politiske meldinger til faktisk verdi, for eksempel kryptovalutaer.

Fordi disse nettstedene bare gir folk et sted å møte og utveksle data, er de mye vanskeligere å lukke enn et sentralisert nettsted som tilbød deg disse nedlastningene direkte. I hovedsak har disse streamingnettstedene ikke gjort noe galt.

De samme konseptene kan brukes i finanssektoren. Selv om integrering av desentralisering, blir det umulig å sensurere, redigere eller blokkere betalinger på blockchain. På denne måten representerer Bitcoin et ideologisk skifte mot mer økonomisk frihet og frakobling av regjeringen fra valuta.

For å forstå Bitcoin, må du først ta en titt på noen av kjerneteknologiene som gjør denne fantastiske myntfunksjonen. Som du nå vet, er desentraliserte nettverk sensurbestandige. Det finnes også en rekke forskjellige typer desentraliserte nettverk. Bitcoin er avhengig av et blockchain-nettverk for å gi deg disse frihetene.

Hva er en Blockchain?

En blockchain er et desentralisert nettverk som bruker “blokker” av transaksjoner for å skape en komplett “kjede” av hendelser fra initieringen av nettverket. I Bitcoins blockchain-nettverk er det tusenvis av transaksjonsvalidatorer kjent som gruvearbeidere eller noder. Det er viktig at hver node validerer hver transaksjon i blockchain, men ikke hver node mottar en belønning.

Hvem får belønningen? – Hvordan fungerer Bitcoin

Disse gruvearbeiderne konkurrerer mot hverandre via en komplisert matematisk ligning. Noden som får spørsmålet riktig får først legge til neste blokk med transaksjoner i blockchain. De får en belønning for innsatsen. I dag er belønningen satt til 6,5 BTC.

Bitcoin Consensus Mechanism - SHA-256 - Blockchain Technology

Bitcoin Consensus Mechanism – SHA-256 – Blockchain Technology

SHA-256

Den matematiske ligningen, kjent som SHA-256, er så vanskelig at datamaskinen din undersøker den og bestemmer at det er bedre å lage utdannede gjetninger i stedet for å prøve å beregne ligningen direkte. Dette gjetningen er det som driver prosessering på datamaskinen din, noe som igjen driver opp gruvekostnadene.

Hva er Bitcoin (BTC) Mining?

Når du hører at noen har en Bitcoin-gruvedrift, betyr dette ganske enkelt at de har en spesialbygd datamaskinprosessor skreddersydd til SHA-256-algoritmen. Disse enhetene, kjent som Application Specific Integrated Chips (ASIC) gruvearbeidere, er tusenvis av ganger mer nøyaktige til å gjette svaret på SHA-256-algoritmen..

Flere gruvearbeidere – jo mer sikkerhet

Det kule med Bitcoin er at det ikke er rent matematisk. Det er en ekte psykologisk tilnærming bak dens natur. For eksempel, jo større Bitcoin-nettverket er, desto sikrere blir det, og jo høyere blir verdien av BTC. Dessuten, jo høyere markedsverdien til Bitcoin, jo flere gruvearbeidere i markedet.

Når verdien av Bitcoin stiger, justeres SHA-256-algoritmen deretter. Disse justeringene sørger for at gruvebelønningene blir utbetalt hvert tiende minutt. Disse fordelene er avgjørende for Bitcoin-nettverket av to hovedårsaker. For det første stimulerer denne strategien noder til å fortsette å validere transaksjoner.

Forutsigbar utstedelse

For det andre er disse belønningene den eneste gangen nye BTC kommer inn i markedet. Det vil bare noen gang være totalt 21 millioner BTC tilgjengelig for verden. Vanskelighetsjusterings- og gruvebelønningssystemet til BTC sørger for at disse BTC kommer inn i markedet på en kortfattet og forutsigbar måte.

Bitcoin Mining Rig - Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin Mining Rig – Hvordan fungerer Bitcoin?

La oss nå sammenligne denne sunne matematiske prosessen med sentralbankmannen i dag. I det sentraliserte finansielle systemet gjøres utstedelse av valuta på et innfall. Bare nylig utstedte den amerikanske regjeringen billioner i valuta til markedet som en del av stimuleringspakken Covid-19. Imidlertid er disse midlene sikker på å forstyrre den delikate balansen mellom tilbud og etterspørsel. Derfor vil inflasjonen sikkert komme snart.

Hvorfor verden trenger bitcoin

Verden trenger Bitcoin nå mer enn noen gang. Bitcoin representerer en reell fare for de sentraliserte markedene fordi den for første gang i historien gir verden et sikkert digitalt alternativ til fiat-systemene på plass. I motsetning til forgjengeren, gull, er Bitcoin tilgjengelig for hele verden og krever svært lite overhead når det gjelder sikkerhet.

Gull mot Bitcoin

La oss nå sammenligne gull og Bitcoin et sekund for å se hvorfor kryptovalutaer er verdens fremtidige reservevalutaer. For det første er det viktig å erkjenne at gull gjorde og fremdeles tjener et viktig formål i markedet som et fristed for investorer. Gull er ekstremt stabilt og allment akseptert.

Problemene med gull er systemiske. For det første fungerer gull bare som en reservevaluta. Du kunne ikke bruke gull til daglige mikrotransaksjoner. Tenk deg å gå til din lokale matbutikk og hugge av litt gull for å betale for varene dine, ikke realistisk i 2020.

Hvor holder du gullstengene dine?

I tillegg er gull ikke en ressurs som du lett kan få tak i. Klart det er mange gullinvestorer i dag, men hva eier de egentlig? Hvis gullet ditt ikke er i en safe som ligger på eiendommen din, eier du egentlig bare et papir som sier at du eier gull. Dessverre, i tider med store økonomiske stridigheter, lærer gulleiere denne leksjonen på den harde måten. Virkelig, av en eller annen grunn, kan gullet ditt tas.

Et perfekt eksempel på at gullinvestorer kom overens med virkeligheten skjedde på 1930-tallet i USA. I løpet av denne tiden beslagla regjeringen til Franklin D Roosevelt all innbyggerens gullgull og mynter via Bekreftelse 6102. Ordren tvang alle borgere til å selge gullet sitt til regjeringen på godt under markedspriser. De som nektet, fikk gullet beslaglagt.

Kan ikke konfiskere Bitcoin

Bitcoin-innehavere trenger aldri å bekymre seg for dette scenariet. Du holder din Bitcoin direkte, ikke bare et notat om eierskap. Bitcoin er avhengig av et par kryptografiske nøkler for å holde beholdningen din trygg. Den offentlige nøkkelen er det du gir folk slik at de kan sende deg BTC, mens den private nøkkelen er hvordan du får tilgang til lommeboken din. Du må aldri gi din private nøkkel ut til noen.

Som du allerede har lært, er den desentraliserte naturen til Bitcoins nettverk satt opp på en måte som det ville være umulig for regjeringer å stoppe det. I tillegg forhindrer sikkerhetsnøklene også at myndighetene som nås ut, ikke fanger din hardt opptjente BTC når de anser det som nødvendig.

Fyller alle scenarier

Bitcoin fungerer både som en valuta og en butikk med verdi. Du kan HODL din BTC og nyte takknemligheten, eller du kan handle eller bruke Bitcoin uten ustraff. Denne unike valutaen gir investorer fleksibiliteten i kontanter, bekvemmeligheten ved digitale transaksjoner og verdilagringsfunksjonene til gull.

Fremtiden for Bitcoin

Fremtiden for Bitcoin ser lys ut. Nettverket er større og sikrere. Dessuten vet flere om denne revolusjonerende protokollen enn noen gang. Verdens første krypto fikk også ny funksjonalitet nylig via Lightning Network.

Lyn-nettverk

Etter kryptodillingen i 2017 ble det tydelig at BTCs skaleringsproblemer trengte løsning. Nettverkstrafikken nådde et punkt at BTC ikke klarte å oppfylle en av sine primære roller. Det var ikke i stand til å fungere som et peer-to-peer-kontantsystem på grunn av ekstrem volatilitet, forsinkede transaksjonstider og store avgifter.

Heldigvis har utviklere siden korrigert mange av disse problemene via oppdateringer og annen utvikling. The Lightning Network er en av disse utviklingene som fortsetter å få oppmerksomhet i markedet. De Lyn-nettverk er en off-chain-protokoll som er avhengig av private betalingskanaler for å redusere overbelastning i nettverket.

I tillegg gir Lighting Network BTC litt ny funksjonalitet, for eksempel muligheten til å bruke smarte kontrakter og orakler. Orakler er sensorer utenfor kjeden som kan utløse hendelser i kjeden som smarte kontrakter.

Bitcoin er her for å bli

I dag er Bitcoin et kjent navn. Utrolig nok inspirerte Nakamotos enkeltmynt til en digital revolusjon i markedet. Det er tusenvis av kryptokurver som nå er tilgjengelige for investorer. Mens mange av disse plattformene forbedrer Bitcoins kjernedesign, kan ingen matche Bitcoins nettverksstyrke og den generelle støtte fra samfunnet. Av denne grunn fortsetter Bitcoin å regjere som kongen av kryptovalutaer.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map