Ce este Stellar (XLM)? Tot ce trebuie să știți despre asta

Introducere

În acest ghid, vom analiza ce este Stelar (XLM), cum funcționează, care sunt caracteristicile sale și cine se află în spatele acestui proiect interesant pe piața criptomonedelor. Pentru cei care nu știu, Stellar se numără printre primele 10 rețele de criptomonede de pe piață și funcționează de aproximativ trei ani începând din august 2019. 

Ce este Stelar?

Stellar este un blockchain de criptocurrency creat de Jed McCaleb și Joyce Kim în 2014. Proiectul s-a născut după ce McCaleb a cofondat Ripple și schimbul de criptomonede Mt. Gox. 

Stellar este o platformă care conectează băncile, sistemele de plăți și oamenii. Principala intenție este de a putea oferi transferuri ieftine și rapide atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru companiile care utilizează tehnologia blockchain

Tehnologia a permis partajarea informațiilor în întreaga lume într-un mod rapid și ușor, ajutând companiile să își îmbunătățească rezultatele și făcând societatea mult mai eficientă. Dar fondurile au devenit dificil de mutat dintr-o țară în alta, într-adevăr, sunt scumpe și lente. 

McCaleb a lucrat pentru a îmbunătăți accesul pe care îl au utilizatorii la lumea criptomonedelor și modul în care pot face față activelor digitale. El a creat Mt. Gox, primul schimb criptografic masiv din lume, el a cofondat Ripple, principalul concurent al lui Stellar și a cofondat Stellar. 

Stellar este un proiect care are o bază de date descentralizată și deschisă care permite părților să trimită și să primească fonduri cu un timp de confirmare de 3 până la 5 secunde. Rețeaua este, de asemenea, capabilă să susțină mii de tranzacții pe secundă, mult mai mult decât alte rețele criptografice, cum ar fi Bitcoin (BTC) sau Ethereum (ETH). 

Pentru a muta fonduri peste granițe, rețeaua Stellar este alimentată de Lumens, a 10-a cea mai mare criptomonedă de pe piață, care este reprezentată ca XLM. Băncile se conectează prin această rețea, permițând utilizatorilor să trimită fonduri într-un mod rapid și ușor, integrând criptomonedele și tehnologia blockchain în sistemul bancar tradițional. 

Dacă o bancă dorește să trimită fonduri dintr-o țară în alta, este posibil să o facă cu moneda locală fiat și primind moneda locală în cealaltă țară. Totul poate fi realizat folosind activul digital XLM sau orice altă monedă bazată pe rețeaua Stellar. 

Așa cum am menționat anterior, Stellar este un sistem descentralizat, ceea ce înseamnă că nu are o autoritate centrală care să controleze tranzacțiile. Folosind tehnologia blockchain, toate informațiile despre XLM-urile trimise și primite pot fi stocate în siguranță. Aceste tranzacții în rețea sunt verificate folosind Protocolul de consens stelar.

Ancorele din rețeaua Stellar permit participanților să aibă credite imediat ce au nevoie de ele. Aceste ancore dețin depozitul pe care îl face compania sau persoana fizică și emite credit pentru ele. Cu aceste ancore este, de asemenea, posibil să trimiteți o tranzacție folosind o monedă și o altă parte care primește fondurile în monedă fiat diferită. 

Rețeaua are un mecanism numit lanț de conversie care face posibilă tranzacția între două valute nelichide. De exemplu, o tranzacție între MXN și INR. Fondurile MXN pot fi schimbate în USD, apoi USD pot fi schimbate în BTC, BTC în XLM și XLM în INR. 

Algoritmul consensului stelar

Stellar a lucrat cu un algoritm consens cunoscut sub numele de Tolerant la defectele bizantine (PBFT). Cu aceasta, este posibil să ajute rețeaua să funcționeze chiar și atunci când actorii acționează cu răutate. Cu toate acestea, acest algoritm de consens a fost înlocuit cu altul. 

În rețeaua Stellar, a existat un set predefinit de validatori care au fost selectați de o autoritate centrală. Acest lucru este complet diferit de cum PoW (Dovada muncii) în care validatorii sunt mineri care furnizează puterea de procesare necesară și nu sunt selectați de nicio autoritate centrală. 

Validatorii care operau în rețeaua Stellar au convenit asupra diferitelor lucruri, inclusiv verificarea tranzacției. Pentru ca sistemele PBFT să funcționeze, este necesar ca 66% dintre validatori să ajungă la un consens. Aceasta înseamnă că participanții rău intenționați nu ar trebui să ajungă la mai mult de 33% din consensul pentru ca rețeaua să continue să funcționeze. 

Stellar a avansat și a adoptat o nouă versiune a unui algoritm de consens pe care se bazează Acordul bizantin federat (FBA) și care este, de asemenea, cunoscut sub numele de „Protocol de consens stelar”. 

Potrivit London Blockchain Labs, Protocolul de consens stelar este prima implementare a FBA, creat în 2015 de profesorul David Mazières de la Stanford. Acest sistem descrie o modalitate prin care nodurile dintr-o rețea pot ajunge la un acord care poate fi utilizat pentru blockchain-uri. 

Sistemul are trei caracteristici principale:

  • Control descentralizat: toată lumea poate fi validator în rețea.
  • Latență scăzută: consensul poate fi atins în doar câteva secunde. 
  • Încredere flexibilă: participanții sunt liberi să decidă în ce alte noduri au încredere, fără restricții.
  • Securitate asimptotică: semnăturile digitale și familiile de hash sunt utilizate într-un mod pentru a proteja rețeaua.

Sistemul funcționează prin cvorumuri, felii de cvorum și, de asemenea, intersecții. Cvorumul este un set de noduri care este suficient pentru a ajunge la un acord. O felie de cvorum este un set de noduri suficiente pentru a convinge un alt nod de validitatea unei declarații, care se numește „felii”. 

O intersecție a cvorumului are loc atunci când două cvorumuri împart un nod esențial pentru acord. Se amestecă și se amestecă în acordul intern al celuilalt. London Blockchain Labs explică faptul că acest lucru este important pentru un protocol de consens puternic, deoarece în caz contrar, rețeaua ar putea ajunge la acorduri separate. Acesta este motivul pentru care fiecare cvorum are nevoie de cel puțin o intersecție cu alta pentru ca consensul să funcționeze. 

Sloturile sunt actualizări ale registrului pe care trebuie să le accepte toate nodurile. 

London Blockchain Lab a scris despre sloturi:

„Sloturile sunt, de fapt, blocuri. Toți participanții la o rețea blockchain trebuie să fie de acord cu validitatea unui bloc și să-și actualizeze registrele personale pentru a-l include după publicare. Odată ce s-a făcut acest lucru, se obține consensul. ”

Nodurile pot fi comportate prost și bine comportate. Nodurile cu comportament prost sunt acelea care nu respectă regulile protocolului și nu acționează în interesul superior al rețelei. Ei nu aleg felii sensibile de cvorum și este posibil să se fi prăbușit. Acestea sunt doar noduri eșuate care nu pot avea încredere în acest consens. 

Nodurile care se comportă bine respectă protocolul și cele mai bune practici. De asemenea, sunt bine intenționați și asigură siguranța rețelei prin diferite măsuri. 

Prin federarea votului, este posibil să ne asigurăm că consensul rețelei rămâne nevătămat în ciuda eșecului nodului, SCP introduce votul federativ, care este, de asemenea, utilizat cu cvorumuri și felii, permițând rețelei să ajungă la un consens fără a fi nevoie de toate nodurile din rețea.. 

Acest sistem are unele limitări. Acesta nu oferă un sistem de bănire a monedelor digitale sau un sistem de stimulare pentru a încuraja comportamentul bun de la noduri. În multe cazuri, nodurile pot, de asemenea, să selecteze felii de cvorum rele și să dăuneze consensului. 

Deși protocolul este foarte util pentru rețeaua Stellar, acesta poate fi utilizat pentru aplicații care depășesc tehnologia blockchain. 

Ce este Lumens?

Lumens sau XLM este moneda digitală care alimentează rețeaua blockchain Stellar. In conformitate cu Site-ul oficial stelar, lumenii sunt încorporați în rețea și pot fi considerați o unitate de monedă digitală, ca un Bitcoin. 

Moneda virtuală a fost lansată în 2014 cu rețeaua Stellar și au fost emise 100 de miliarde de lumeni. În acel moment, XLM era cunoscut sub numele de stelari dar numele s-a schimbat în lumeni în 2015. 

Lumenii au două scopuri diferite. Primul este că pot juca un mic rol anti-spam, deoarece lumenii sunt folosiți pentru plata taxelor de tranzacționare și păstrarea soldurilor minime pe conturile din rețeaua Stellar. Acest lucru ar împiedica oamenii să copleșească rețeaua și ar ajuta la prioritizare. 

Taxele de tranzacție din rețeaua Stellar sunt egale cu 0,00001 lumeni. Cu această taxă, este posibil să se reducă intențiile rău intenționate ale utilizatorilor de a inunda rețeaua, ceea ce este cunoscut sub numele de Atac DoS, cunoscut și sub numele de atac cu refuz de serviciu. 

Al doilea scop este ca lumenii să faciliteze tranzacțiile multi-valută. Lumenii facilitează tranzacțiile între perechi de valute între care nu există o piață directă mare care să acționeze ca o punte. Merită subliniat faptul că trebuie să existe o piață lichidă între lumen și fiecare dintre monedele implicate. 

Așa cum am menționat anterior, au fost create 100 de miliarde de lumeni la lansarea rețelei. După cum informează Stellar, există o rată a inflației de 1% în fiecare an și lumeni noi nu pot fi generați în mod arbitrar de nimeni. 

Este puțin probabil ca nodurile care funcționează într-o manieră descentralizată să accepte și să ratifice o modificare a regulilor privind crearea lumenului. În același timp, dacă ar decide să schimbe această caracteristică, oamenii ar pierde cu siguranță încrederea în Stellar.org și întregul proiect ar fi grav afectat. 

Pentru a înțelege schema de taxe, există două valori speciale de luat în calcul: taxa de bază care este 0,00001 XLM și rezerva de bază apropiată de 0,5 XLM. 

Taxa de tranzacție este calculată după cum urmează:

  • Taxa de tranzacție = (# de operațiuni x taxa de bază)

Acest lucru ajunge să fie foarte accesibil pentru efectuarea de tranzacții în întreaga lume. Cu doar 1 dolar ar fi posibil să se acopere aproximativ 400.000 de tranzacții. Datele furnizate de Stellar sunt din aprilie 2018, ceea ce înseamnă că lucrurile s-ar fi putut schimba în acea perioadă. 

Diferite schimburi de criptomonede ar permite investitorilor să cumpere monede XLM. Multe perechi de tranzacționare diferite ar ajuta utilizatorii să dobândească această monedă digitală. Dacă doriți să aflați mai multe, puteți citi ghidul nostru despre cum să cumpărați Stellar Lumens (XLM) de la Binance. 

Site-ul oficial Stellar îi sfătuiește pe utilizatori să consulte documentul de consiliere al consumatorilor de către Consiliul pentru finanțarea protecției consumatorilor (CPFB) privind riscurile potențiale asociate cu monedele digitale. 

Lumenii au experimentat o acțiune de preț foarte volatilă, la fel ca multe alte active digitale din lume. Moneda virtuală a avut un preț de sub 0,002 dolari la începutul anului 2017 și a crescut la 0,93 dolari pe monedă în ianuarie 2019, odată cu rularea masivă de altcoin. Din acel moment, moneda virtuală s-a comportat foarte asemănător cu Bitcoin în timpul tendinței de urs și a atins cel mai scăzut punct din mai mult de un an în urmă cu doar câteva ore în urmă, când se tranzacționează sub 0,069 USD pe monedă, conform datelor furnizate de CoinMarketCap

Așa cum am menționat anterior, rețeaua Stellar are o inflație de 1% în fiecare an. Taxele plătite de utilizatori sunt redistribuite în procesul inflației. Rețeaua colectează, de asemenea, o taxă de bază pentru fiecare operațiune dintr-o tranzacție. Fondurile din comisioanele de bază sunt apoi adăugate la fondul de inflație. Cei care dețin lumeni pot vota unde merg fondurile. Lumenii merg la conturi care primesc 0,05% din voturi din alte conturi din rețea. 

Cele 100 de miliarde de lumeni vor fi distribuite în felul următor:

  • 50% pentru indivizi
  • 25% pentru parteneri
  • 20% pentru deținătorii de bitcoin și XRP
  • 5% rezervat pentru cheltuielile operaționale Stellar.org

Decizia de a oferi aceste Lumens se datorează obiectivului pe care îl au de a realiza o „economie digitală mai incluzivă”. Misiunea lor este de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a conecta oamenii la servicii financiare ieftine, comparativ cu serviciile financiare tradiționale scumpe. 

Stellar Lumens Concurenți

Diferite criptomonede de pe piață concurează în prezent împotriva Stellar. De exemplu, unul dintre ei este XRP și compania Ripple pe care McCaleb a cofondat-o în trecut. 

Principalele diferențe dintre Stellar și Ripple sunt legate de obiectivele lor, dimensiunea fiecăreia dintre aceste organizații, rețelele inflaționiste (și deflaționiste) pe care le au, protocoalele de consens și modul în care funcționează pe piața criptomonedelor.. 

XRP și XLM pot fi utilizate atât de companii, cât și de utilizatori pentru a trimite tranzacții în întreaga lume într-un mod rapid și ușor. Cu toate acestea, XRP este o monedă virtuală mult mai valoroasă în comparație cu XLM, iar numărul firmelor care lucrează cu Ripple este mult mai mare decât firmele care utilizează rețeaua Stellar. 

Deoarece acești doi au algoritmi de consens diferiți, firmele de pe piață vor găsi pe fiecare dintre aceste criptomonede și rețele diferite soluții care să se potrivească nevoilor lor.. 

Ripple a colaborat deja cu peste 200 de companii financiare din întreaga lume care utilizează deja produsele și serviciile pe care le-au creat. Sunt o companie care are birouri în întreaga lume și care vând XRP pe piață pentru a-și finanța operațiunile. În schimb, Stellar are o organizație mai mică și deține doar 5% din monedele XLM create vreodată. Ripple deține aproximativ 60% din oferta totală de XRP. 

În ceea ce privește inflația, o cantitate mică de XRP este arsă la fiecare tranzacție. Deși aceste XRP arse nu sunt semnificative pentru a crește prețul XRP pe termen lung, ele ajută la prevenirea atacurilor de spam în rețea. XLM are o inflație de 1% pe an, mai degrabă decât o arsură de monede. Această inflație înlocuiește XLM-ul pierdut și ajută la redistribuirea fondurilor în întreaga rețea. 

Puteți citi comparația noastră completă între Ripple și Stellar. 

Ethereum (ETH) este, de asemenea, o criptomonedă recunoscută pe piață care ar putea fi în cele din urmă considerată un concurent stelar. De ce? Deoarece oferă și posibilitatea de a trimite și primi transferuri rapide, mai ieftine decât Bitcoin, dar și cu lichiditate mai mare. 

Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă de pe piață după Bitcoin, în timp ce Stellar se află în prezent pe poziția a zecea. Cu toate acestea, Stellar este mai rapid și mai ieftin de utilizat decât Ethereum, care se concentrează pe permiterea firmelor, Ofertelor inițiale de monede (ICO) și companiilor să-și elibereze monedele digitale pe partea superioară a rețelei sale blockchain.. 

Protocolul de consens care alimentează Ethereum este complet diferit de cel utilizat în prezent de Stellar. Într-adevăr, Ethereum folosește un algoritm de consens pentru dovada muncii și dorește să treacă la o dovadă a mizei care să-i permită scalarea. 

Deși mulți entuziaști ar considera că aceste monede digitale nu pot coexista pe piață, ele funcționează pe piață de o perioadă lungă de timp. 

Stellar Lumens Partnerships

Stellar crește, de asemenea, pe piață, cu parteneriate foarte importante pe care le-a semnat cu alte companii din lume. 

Unul dintre cele mai importante proiecte la care lucrează în prezent Stellar este legat de gigantul tehnologic IBM. Compania de tehnologie a colaborat cu un număr mare de bănci și alte entități financiare din lume, în special în regiunea Asia Pacific. Cu acest parteneriat, obiectivul este de a muta banii de hârtie pe rețeaua blockchain Stellar. 

Un alt parteneriat semnat de Stellar este cu Veridium, care lucrează și cu IBM. Veridium este o piață globală de credit pentru carbon. Scopul este de a lucra pentru a încorpora simbolul VERDE cu platformele de tranzacționare care se ocupă de petrol și gaze. 

Există și alte parteneriate în care este implicat Stellar, inclusiv Stellar X, Open Garden, TillBilly, Slice, Sure Remit și SmartLands. Dacă doriți să aflați mai multe despre asta, puteți citi care sunt cele 8 proiecte interesante de pe platforma stelară (XLM). 

Alți parteneri Stellar includ Deloitte, Stripe și Le.com, printre altele. 

Concluzie

Stellar este una dintre cele mai populare monede digitale de pe piață. Deși există mulți concurenți, acesta oferă multe caracteristici diferite care îi permit să fie printre primele 10 proiecte de monedă virtuală din spațiu. 

Această rețea permite companiilor și persoanelor fizice să trimită și să primească fonduri într-un mod rapid și ieftin. Prin intermediul rețelei Stellar, este de asemenea posibil să ajutăm firmele să-și îmbunătățească serviciile și produsele. 

În ceea ce privește algoritmul de consens, Stellar a implementat o soluție de succes care ajută moneda virtuală și rețeaua blockchain să rămână una dintre cele mai competitive din spațiu. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map