Er DCEP krypto? Industrieksperter diskuterer Kinas begynnende digitale valuta

I løpet av de siste ukene har Kinas etterlengtede digitale yuan – Digital Currency Electronic Payment (DCEP) – gjenvunnet popularitet i krypto- og mainstream-medier ettersom flere nyheter om utviklingen dukket opp. Siden januar har temaet blitt dekket av vanlige medier inkludert CNBC, Forbes og Kablet.

Prosjektet, ledet av Kinas sentralbank, PBoC, kom tilbake på industriens radar 14. april da en skjermbilde ble publisert som viste at DCEP ble testet i Suzhou, Chengdu, Xiongan og andre regioner. Enda nyere nyheter, fra 23. april avslørte at Starbucks og Mcdonalds er blant detaljhandelsgigantene som er invitert til å delta i testing av den digitale valutaen i en region.

Når media dekker DCEP – eller sentralbankens digitale valuta (CBDC) for den saks skyld – har det en tendens til å være en antagelse om at a) valutaen er blockchain-basert og b) dens eksistens er dermed relevant for krypto- og blockchain-industrien.

Vi spurte blockchain-, teknologi- og økonomieksperter om å se nærmere på DCEP, teknologien bak den og hva dens eksistens betyr for industrien..

DCEPs historie

DCEP var først introdusert til publikum av Zhou Xiaochuan, den tidligere guvernøren for PBoC, på en pressekonferanse på den 13. nasjonale folkekongressen 9. mars 2018. I januar i år, Kinas sentralbank kunngjort at “toppnivå” -designen til den digitale valutaen var fullført, og tilføyde "Vi vil fortsette å kontinuerlig fremme utviklingen av juridiske digitale valutaer. ” Denne måneden var det avslørt nok en gang at Kinas digitale valuta forløp som planlagt.

Imidlertid fortalte professor Chongqing Technology and Business University, Changyong Liu, som har en doktorgrad i historien om økonomisk teori fra Peking University, til OKEx at Kinas sentralbank har jobbet med en digital valuta i mange år. Han forklarte opprinnelsen til DCEPs utvikling:

”I slutten av 2013 gjorde bitcoin sin første streik til Kina. I 2014 opprettet Kinas sentralbank et forskningsinstitutt dedikert til digitale valutaer og begynte å studere hvordan man skal takle virkningen av kryptovalutaer og forbedre det kinesiske yuan-systemet med blockchain-teknologi.

Men fra 2014 til 2018 har DCEP-fremgangen gått sakte, kanskje fordi den desentraliserte arkitekturen til bitcoin eller blockchain er uforenlig med selve naturen til lovlig nasjonal valuta som renminbi (RMB).

Den plutselige akselerasjonen av DCEP i slutten av 2019 kan direkte tilskrives Facebooks […] forberedelser til å starte Vekten. Til tross for påstanden om å være ultra-suveren og en tjeneste for global finans, har Libras grunnleggere, partnerskapsmedlemmer og ankervalutaer bevisst avvist Kina.

Dette har fått Kinas sentralbank til å føle presset fra presserende internasjonal konkurranse innen digital valuta. ”

Hvordan er Kinas DCEP relevant for blockchain / crypto-industrien?

“DCEP bruker ikke nødvendigvis blockchain”

Prof. Liu bemerket også at DCEP-eksperimentet hittil har vært forsiktig og la til:

– Det er derfor vanskelig å bedømme om målet er å aktivt fremme pengereform tilpasset internettøkonomien eller å passivt beskytte det tradisjonelle banksystemet. Siden DCEP fremdeles i hovedsak er en sentralbankdominert fiat-valuta, kan den ikke desentraliseres.

Mu Changchun, direktør for DCEP-prosjektet, har allerede gjort det nevnt at DCEP ikke nødvendigvis bruker blockchain-teknologi.


For tiden er DCEP hovedsakelig en teknisk transformasjon av mekanismen for utstedelse og sirkulasjon av RMB. DCEP passer ikke inn i den globale blockchain-mani. ”

Når vi snakker om DCEP er bra for blockchain-industrien, uttalte Prof. Liu:

“Det er hovedsakelig en teknisk transformasjon, det endrer ikke arten til RMB og relaterte reguleringssystemer, derfor vil DCEP ikke gi mye bekvemmelighet for den nåværende blockchain-industrien eller kryptovalutaindustrien.

Kort sagt, vi har ikke en RMB til bitcoin-gateway akkurat nå, og vi vil ikke ha DCEP til bitcoin-gateway i nær fremtid. Mens DCEP ikke nødvendigvis bruker blockchain-teknologi, bruker den asymmetrisk kryptografi, som er den grunnleggende årsaken til effektiviteten og sikkerheten til elektroniske betalinger som DCEP gir, og er sannsynligvis den viktigste forbindelsen mellom DCEP og blockchain / crypto-industrien. ”

DCEP er en sentralisert krypto

Prof. Liu insisterte på at DCEP ikke vil ha en betydelig innvirkning på desentralisert kryptovaluta, og argumenterer for:

“DCEP i seg selv er en kryptovaluta, men den er ikke en desentralisert kryptovaluta – den er en sentralisert kryptovaluta.

Imidlertid har DCEP en enorm innvirkning på sentraliserte kryptovalutaer, fordi for en sentralisert kryptovaluta, jo sterkere sentrum, jo ​​større er konkurransefortrinnet.

Det er nå en rekke private utstedte tokens i omløp. Disse tokens er sentraliserte og har mye lavere troverdighet enn DCEP. Tidligere har disse hatt noen fordeler i forhold til RMB, hovedsakelig gjennom kryptografi. Denne fordelen gikk tapt da RMB også ble transformert ved hjelp av kryptografi. ”

DCEPs programmerbare natur vil gjøre det viktig på lang sikt

Yan Meng, visepresident for det kinesiske programvareutviklernettverket (CSDN), som fokuserer på tokenøkonomisk forskning for landets største utviklermiljø, mener også at DCEP ikke vil ha stor innvirkning på krypto på kort sikt. Han uttalte:

“DCEP har bare en imaginær innvirkning på kryptoverdenen på kort sikt, ettersom sentralbanken med stor sannsynlighet vil strengt regulere strømmen av DCEP i de tidlige dagene. Noen mennesker i kryptoverdenen kan utnytte denne muligheten til å skape sprøytenarkoman, men siden sentralbanken har en uvennlig holdning til krypto, ser jeg ingen sjanse for at DCEP vil hjelpe krypto på noen måte. ”

Meng mener imidlertid også at DCEP vil endre kryptoverdenen i det lange løp:

“Utformingen av DCEP bevarer en programmeringsfunksjonalitet, som kalles” script “, og designerne planlegger å gjøre den digitale valutaen programmerbar i fremtiden. Hvis en dag regulatorene åpner programmeringsfunksjonaliteten for publikum, kan kryptosamfunnet enkelt dra nytte av det og integrere DCEP i en rekke DApps, spesielt DeFi-apper. Da vil et mye bredere utvalg av mennesker være involvert i kryptoøkonomien. ”

I likhet med Meng tror Ken Huang – medstifter av Metaverse DNA – også DCEPs innvirkning vil være betydelig fordi den kan programmeres:

“Takket være DCEPs programmerbare natur, ved å utnytte smarte kontrakter, kan man bygge applikasjoner på toppen av DCEP for ulike saker i den virkelige verden som statlig subsidie, sporing av veldedighetsdonasjoner, handelsfinansiering, beskatning og betaling på tvers i fremtiden. Jeg ser at det vil være gradvis adopsjon i noen år og en plutselig økning i brukstilfeller og bredere adopsjoner i løpet av omtrent 5 til 10 år."

Huang mener at DCEP er relevant for blockchain fra et teknologiperspektiv, og sier: “prøveversjonen av DCEP utnytter for tiden viktige blockchain-teknologier som kryptografi med offentlig nøkkel, UTXO, Smart Contract og Digital Wallet.”

“Den umiddelbare virkningen er mindshare”

Når vi snakker om DCEPs relevans for kryptoverdenen, Shuyao Kong, a spaltist med fokus på det kinesiske markedet på kryptomedia Decrypt, fortalte OKEx at “lanseringen av DCEP, uavhengig av arkitekt, bruk eller til og med formål, sender et signal til verden om at blockchain kan brukes av en stor enhet, om enn sentralisert." Hun fortsatte:

"Jeg tror det vekker spørsmålet om hva et blockchain-nettverk kan gjøre ved å strekke fantasien vår om hvordan en nasjonalt flytende valuta vil se ut; Bare se på hvordan DCEP tar overskriftene. Den umiddelbare virkningen er mindshare. ”

DCEPs overordnede betydning

Betydningen vil være synlig via iterasjon

På den potensielle effekten av den offentlige utstedte digitale valutaen uttalte Decrypt’s Kong:

“Jeg behandler DCEP som bare en annen programvareløsning, som betyr at betydningen bare kan sees gjennom runder av iterasjon. Fra et kortsiktig perspektiv kan betydningen være retorisk, men det kan marginalt forbedre måten kinesiske samfunn fungerer på og hvordan mennesker styres. ”

I likhet med Vekten er kortvarig innvirkning overvurdert

Om prosjektets betydning uttalte professor Liu at “betydningen av DCEP er overdrevet for tiden, fordi DCEP bare er en teknisk transformasjon av utstedelse og sirkulasjon av penger i det tradisjonelle banksystemet." Han fortsatte:

"Den nåværende testen og applikasjonen er ikke direkte orientert mot de viktigste Internett-betalingsforetakene (WeChat Pay / Alipay).

Nåværende overvurderinger av betydningen av DCEP ligner veldig på fjorårets Libra-sak: begge undervurderer vanskeligheten med endring i den tradisjonelle økonomien og overvurderer kraften til blockchain-teknologi og sentraliserte institusjoner.

I det lange løp tror jeg at akkurat som Vekten har størst innvirkning på å øke bevisstheten om kryptokurver blant sentralbanker og publikum, er DCEPs største innvirkning å provosere konkurranse blant sentralbanker over hele verden, det tradisjonelle pengesystemet må endres passivt i konkurranse.”

Virkning for internasjonal clearing

Yin Cao, administrerende direktør for Digital Renaissance Foundation – som nylig deltok i en foredrag om DCEP moderert av OKExs direktør for finansmarkeder, Lennix Lai – fortalte OKEx at DCEP faktisk allerede er viktig og argumenterer:

“DCEP har blitt Kinas nasjonale finanspolitikk. Fra sentrum av kommunistpartiet og China Central Bank til lokale myndigheter og statseide forretningsbanker er forberedelsene til DCEP i gang.

Jeg antar at eksternt DCEP kan brukes som en clearinginfrastruktur for å erstatte amerikanske dollar-clearing i området One Belt One Road-land, og dermed etablere en økonomisk sirkel for RMB.

Internt kan det bedre implementere ulike pengepolitikker, eller til og med implementere ikke-konvensjonelle negative rentepolitikker, og dette vil gi verdifullt pengepolitisk rom for å håndtere mer intens internasjonal finansiell og økonomisk turbulens i fremtiden. ”

Cao la til:

“I motsetning til tidligere nasjonale økonomiske strategier, inviterer Kinas DCEP for første gang private selskaper som Alibaba og Tencent til å bli med og delta dypt, noe som indikerer at den kinesiske regjeringen vil være i stand til å integrere den enorme brukerbasen til Kinas veldig store internettbedrifter. Disse internettbedriftenes teknologi og effektive strategiske implementeringskapasitet kan tjene det nasjonale helhetsbildet. “

Om dette emnet mener Metaverse DNAs Huang at DCEP ikke er den rette tilnærmingen for RMB-internasjonalisering og reduserer dominansen til USD-baserte FORT system. Han bemerket at “RMB Cross-Border Inter-Bank Payments System (CIPS) lansert 8. oktober 2015, men RMB utgjør bare 3% av verdens reservevaluta (amerikanske dollar over 67%). DCEP som reservevaluta står overfor de samme utfordringene som CIPS. “

Synspunkter og meninger uttrykt i denne artikkelen er utelukkende de som er sitert, og representerer ikke nødvendigvis synspunktene til OKEx.

Kommentarer fra Changyong Liu og Yin Cao ble oversatt fra kinesisk av artikkelforfatteren, OKEx-analytiker, Yansong Liu..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map