Hva er drivende etterspørsel etter tether i oppløpet til Bitcoins halvering?

Når Bitcoin (BTC) nærmer seg sin tredje blokkbelønningshalvering, har Tether (USDT) -skriveren preget milliarder dollar av sin USD-støttede stablecoin.

Mens selskapet og andre tilskriver trykkbølgen til en økning i etterspørselen i en tid med ekstrem økonomisk volatilitet, er det fortsatt usikkerhet om stablecoinens lovlighet og tynne posisjon som en virkelig trygg havnekryptovaluta. Mange lurer også på hvorfor tettere er så ønskelige i utgangspunktet.

Tether forklart

Tether er en stablecoin knyttet til prisen på den amerikanske dollaren. Mer spesifikt er det en digital valuta som er opprettet fra konvertering av kontante fiat-valutaer, for eksempel amerikanske dollar, euro og offshore kinesisk yuan.

Som sådan hevder Tether utstedende selskap, iFinex, at mynten er 100% støttet av selskapets reserver av tradisjonell valuta, “kontantekvivalenter” eller “andre eiendeler og fordringer på lån gitt av Tether til tredjeparter.”

USDT er, med stor margin, den dominerende stablecoin i kryptovalutamarkedet. Det er det faktisk den fjerde største kryptovalutaen etter markedsverdi, i skrivende stund, ifølge ledende kryptokurrencymarkeds tracker CoinMarketCap. 

bitcoin dominansTether er den fjerde mest dominerende kryptovalutaen etter markedsverdi. Kilde: CoinMarketCap

Fortsatte og ustanselige pregninger av USDT har ytterligere sementert det som kongen av fiat-støttede digitale valutaer. Tethers markedsverdi er for tiden $ 8,28 milliarder – betydelig høyere enn konkurrentene USD Coin ($ 707,3 millioner), Paxos ($ 244,67 millioner) og TrueUSD ($ 137,24 millioner).

tether dominansEtterspørselen etter Tether har langt overgått stablecoin-konkurransen. Kilde: Stablecoin-indeksen

Imidlertid gir USDTs dominans i kryptovalutamarkedet noen i bransjen grunn til bekymring – ettersom Tether, søsterutvekslingen Bitfinex og morselskapet iFinex ofte har blitt flokket i kontrovers..

Tether ble beskyldt for å ha manipulert Bitcoin-markedet i 2017, og er for tiden involvert i høyprofilerte juridiske kamper som foregår mellom iFinex og amerikanske finansmyndigheter..

Når Bitcoins halvering nærmer seg og mengden USDT i omløp øker, er spørsmålet om hva som driver etterspørselen etter Tether enda mer presserende enn vanlig. En av hovedfaktorene å vurdere når man etterforsker denne etterspørselen, er den tydelige sammenhengen mellom den kontroversielle stablecoinets markedsverdi og prisen på BTC.

Tether har blitt beskyldt for å ha manipulert Bitcoin-markedet

Helt siden Bitcoin kom inn i den vanlige bevisstheten – via en episk flerårig okseløp som kulminerte med at mynten nådde sin høye pris – har mange vært skeptiske til Tether og dens rolle i kryptovalutamarkedet.

I juni 2018, omtrent seks måneder etter at prisen på BTC nådde en topp på rundt 20 000 dollar per mynt, kjørte New York Times en artikkel med tittelen “Bitcoin’s Price Was Artificially Inflated, Fueling Skyrocketing Value, Researchers Say” – der Tether ble notert i vanlige medier for sin potensielt ubehagelige rolle i å støtte opp Bitcoin-markedet. 

New York Times-artikkelen hentet et papir skrevet av John M. Griffin fra University of Texas ved Austins finansdepartement og Amin Shams fra Ohio State Universitys Fisher College of Business, kalt “Er Bitcoin virkelig ikke knyttet sammen?” Papirets abstrakt gjorde det klart Tether’s tvilsomme rolle i kryptovaluta-boblen i 2017, sier:

“Ved å bruke algoritmer for å analysere blockchain-data, finner vi at kjøp med Tether er tidsbestemt etter markedsnedgang og resulterer i betydelig økning i Bitcoin-prisene. Strømmen kan tilskrives én enhet, klynger under runde priser, induserer asymmetriske autokorrelasjoner i Bitcoin, og antyder utilstrekkelige Tether-reserver før månedsslutt. I stedet for etterspørsel fra kontante investorer, er disse mønstrene mest i samsvar med den tilbudsbaserte hypotesen om at digitale penger som ikke er støttet oppblåser kryptovalutaprisene.

New York Times var ikke den eneste vanlige og fremtredende tidsskriftet som hentet de kontroversielle funnene. Newsweek, CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg og andre publiserte alle stykker som stammer fra studien. Vanlig dekning satte legitimiteten til hele Bitcoin- og kryptovalutamarkedet i tvil på en tid da mange allerede så på BTCs 80% prisfall fra topp som svært mistenkt..

I møte med dårlig press har Tether og Bitfinex regelmessig og gjentatte ganger nektet for noe galt eller prismanipulering. Sikkerhetskopiering av Tether’s forsvar er en fersk spalte fra UC Berkeley Chief Innovation & Entrepreneurship Officer Richard K Lyons and Warwick Business School Assistant Professor of Finance Ganesh Viswanath-Natraj. Med tittelen “Stabile mynter blåser ikke opp kryptomarkeder,” studien motsier Griffin / Shams-studien som fikk vanlig oppmerksomhet ved å konkludere:

Vi finner ingen systematiske bevis for at stabil utstedelse av mynter påvirker kryptovalutaprisene. Snarere støtter bevisene våre alternative synspunkter, nemlig at utstedelse av stabile mynter endogent reagerer på avvik i sekundærmarkedsrenten fra den fastlagte kursen, og stabile mynter utfører konsekvent en sikker havnerolle i den digitale økonomien.

Uansett ble ikke skepsis rundt hele Tether-situasjonen bedre når det ble et lovlig spørsmål i staten New York..

iFinex står fremdeles overfor avgifter på verdipapirer og råvarer

Tether kom under ytterligere skudd i 2019 da New York Attorney General Letitia James dro det inn i en juridisk krig, av slags. NYAG hevdet at iFinex Inc. opererte i strid med loven for å dekke over en påstått og upassende overføring på $ 625 millioner dollar – midler som skulle støtte USDT – i et forsøk på å skjule likviditetsproblemer. Hvis sant, dette vil sannsynligvis utgjøre verdipapirer og varesvindel, NYAGs korte argumenter argumenterer. 

Imidlertid advokater for Bitfinex og Tether avviste disse påstandene, og hevdet at “tetter er ikke verdipapirer eller varer” – uttalelser som James fant “spesielt perverse.” Tether har også gått på rekord i et offisielt svar til NYAG, skriver:

“På slutten av dagen har ikke riksadvokaten identifisert noe offer i hele denne saken, fordi det ikke er noen. Holdere av tettere har rett til å innløse dem for nøyaktig det de betalte for dem – ikke mer og ikke mindre – og Tether har ikke hatt noe problem med å innfri forespørsler om innløsning til noen, selv etter New York Attorney General’s incendiary case.

Til tross for at han protesterte mot tidligere likviditetsproblemer, er en ledende tjenestemann i Bitfinex registrert som sier at “BTC kan tankes til under 1k hvis vi ikke handler raskt” i kommunikasjon med en ekstern betalingspartner. I følge rettsdokumentene skjedde det at kommunikasjonen skjedde mens Bitfinex opplevde store problemer med å oppfylle kundeuttak i oktober 2018.

I det siste har iFinex siden tatt en egen juridisk offensiv i et forsøk på å få tilbake ikke mindre enn $ 800 millioner i beslaglagte brukerfond, holdt i fire forskjellige land, etter frysing av selskapets betalingsbehandler bankkontoer. Tethers morselskap har søkt om stevning SunTrust Bank ansatte i Georgia, den Bank of Colorado og ABT & Tillit til Arizona.

Hvorfor jobber Tether’s skriver overtid?

Med Bitcoin mindre enn 800 kvartaler unna den tredje halveringen av belønningsbelønningen, har frekvensen av nye bånd blitt myntet dramatisk, mildt sagt. Som bemerket av forskningsdirektøren for The Block, Larry Cermak, den totale tilførselen av stablecoins har økt til 9,62 milliarder dollar – opp fra 5,68 milliarder dollar for bare to måneder siden. 

Det er ikke overraskende at Tether står for brorparten av det styrket stabile myntmarkedet, med 84% av tilbudet i USDT. 

stablecoin dominans 2020Nye teter har oversvømmet stablecoin-markedet de siste tre månedene. Kilde: Stablecoin-indeksen

I april, alene, Tether Ltd preget over $ 1 milliard USDT. Utskriftsturen gikk ikke ubemerket i både vanlige økonomiske medier og kryptovaluta-medier. 

Tethers markedsverdi har økt betydelig de siste tre månedene. Kilde: Coingecko

Som tidligere rapportert, kan nesten enestående etterspørsel etter USDT også stamme fra investorer som ser etter avkastning i en tid med enestående marked ustabilitet og volatilitet. Eksponering for digitale valutaer støttet av fiat muliggjør større eksponering for de ustabile kryptovalutamarkedene, der gevinster – uten tvil – lettere kan gjøres. 

Bitfinex selv forklarer også den siste økningen i USDT. I en uttalelse til OKEx Insights i dag 7. mai bemerket firmaets generaladvokat, Stuart Hoegner:

“Mulige årsaker til denne etterspørselen kan inkludere brukere som ønsker å kjøpe andre digitale eiendeler og bruke stallmynter som lavfriksjonsrampe.”

Når det er sagt, er ikke alle overbevist om at Tether faktisk har preget denne mengden USDT. Kryptoindustriens kommentator kjent som CasPiancey på Twitter, en frittalende kritiker av Tether, forklarte til OKEx Insights at disse tallene er resultatet av ødelagte API-er fra slike som CoinMarketCap, Coingecko og andre lignende kryptodatatjenester. I følge CasPiancey stammer problemet fra komplikasjoner som skyldes at USDT er utstedt på en rekke blokkjeder, inkludert Omni, Ethereum, TRON og EOS..

Påvirker Tether prisen på Bitcoin?

Til tross for spørsmål rundt det faktiske antall tettere i omløp, hevder analytikere at det eksisterer et forhold mellom prisen på Bitcoin og markedsverdien av Tether er ubestridelig.

Populær markedsanalytiker og Desentrader grunnlegger FilbFilb har gjennomført sin egen studie illustrerer sammenhengen mellom utstedelse av stablecoins og prisen på Bitcoin. I 2019 var det en sammenheng på omtrent 0,8 mellom markedsverdien av Tether og prisen på den ledende kryptovalutaen. Hvis en 30-dagers forsinkelse tas i betraktning, øker korrelasjonen til omtrent 0,9. 

sammenheng mellom tether og btc-prisDet er en sterk sammenheng mellom Tethers markedsverdi og prisen på Bitcoin. Kilde: FilbFilb på Twitter

I en samtale med OKEx Insights understreket FilbFilb at Tether imidlertid ikke bare brukes til eksponering for Bitcoin. Ifølge ham blir USDT tydeligvis også brukt som en flytur til sikkerhet midt i ekstrem global økonomisk usikkerhet midt i lockdown-tiltak for å bekjempe spredningen av COVID-19.

Det står også til grunn at etterspørselen etter tettere i 2020 også i stor grad drives av kinesisk kapital. I juni 2019 forsynte blockchain-analysefirmaet Chainalysis Diar med data som illustrerte den store etterspørselen etter tenger fra Kina, med 10 milliarder dollar allerede mottatt av børser som betjener det kinesiske markedet. Året før rapporterte firmaet 16 milliarder dollar i mottatt USDT.

Dette resonnementet styrkes av de høye premiene vi har sett i kinesiske reseptfrie markeder. I mars 2020 illustrerte Chainext USDT OTC Trading Premium Index at premien for tettere gikk så høyt som 6% i mars 2020. 

Til slutt er det også verdt å merke seg at omtrent 65% av den totale Bitcoin-gruvehastigheten kommer fra Kina – et faktum som ikke skal skilles fra en samtale om kinesisk etterspørsel etter tenner..

Kina bitcoin miningFlertallet av Bitcoins hash-rate kommer fra Kina. Kilde: University of Cambridge

Er det trygt å holde tenger?

Tether forblir fortsatt i en tøff stilling i dag i øynene til mange individer.

Den kjente handelsmannen Peter Brandt sammenlignet stablecoin med en “nigeriansk pyntegjenstand” i en nylig tweet, skriving:

“Tether. Nå er det en interessant historie. Å holde tether er omtrent like trygt som å holde den nigerianske pyntegjenstanden. Jeg tror folk er dårer for å ha rikdom – selv over natten – i bånd. Det er en vits når [folk] fordømmer USD som fiat, men likevel holder fast. “

Brandt skrev også at det å holde tenner ligner på å lagre rikdom i det som egentlig betyr “et lappverk av børser som ikke er underlagt tilsynsmyndigheter og hvis økonomiske styrke du vet lite om.” Han minnet også publikummet om at USDT og andre kryptovalutaer ikke ligger utenfor Internal Revenue Service.

Å styrke Brandts tro er det faktum at Tether tidligere har opplevd problemer med å opprettholde sin en-til-en-pinne med USD. Prisen på ett bånd falt til ca 92 cent i oktober 2018, ifølge CoinDesk. Denne volatiliteten provoserte Chief Compliance Officer Leonardo Real til å si “alle USDT i omløp er tilstrekkelig støttet av amerikanske dollar (USD) og at eiendeler alltid har overskredet forpliktelser.” 

Likevel har kryptovalutamarkedet historisk vist at tethers kan handle under en dollar. Dette faktum har blitt brukt som en arbitrasjemulighet, spesielt når det har vist seg at tettere handler over-the-counter i de kinesiske markedene til høye premier. 

tether usdt prisTethers verdi på børser har ikke alltid holdt seg knyttet til den amerikanske dollaren. Kilde: CoinMarketCap

Brandt er ikke den eneste som er skeptisk til Tether. Kyle S. Gibson, en frittalende kritiker av stablecoin, fortalte OKEx Insights at “alle som leser det originale NYAG-dokumentet fra april, vet at Bitfinex og Tether er svindel.” Han bekreftet også sin tro på at “de fortsatt er svindel i dag.”

I mellomtiden sa CasPiancey til OKEx Insights at han “vil be om en riktig attestering av Tethers bøker mellom januar 2017 og til stede av et profesjonelt revisjonsselskap.” Kommentaren illustrerer analytikerens tvil – delt av mange i kryptoindustrien – om Tether’s eksisterende “bevis på midler”Uttalelse. 

Dokumentet fra 2018 bekrefter at et USA-basert advokatfirma gjennomgikk og verifiserte reservene som støttet Tether.

I sin uttalelse til OKEx Insights understreket Bitfinex at firmaet har “offentliggjort forskjellige dokumenter som validerer reservene våre gjennom årene, og vår forpliktelse til slike tiltak pågår.”

Imidlertid forlater Tether gjentatte påstander gjennom årene og dokumentasjonen for “bevis på midler” fra 2018 mange i kryptovalutaverdenen skeptiske, spesielt ettersom teksten inneholder følgende avsløring:

“Ovennevnte bekreftelse av bank- og tether-saldoer skal ikke tolkes som resultatene av en revisjon og ble ikke utført i samsvar med Generelt aksepterte revisjonsstandarder.”

Tether forblir dominerende, men tøft

Mens verdens ledende stablecoin nærmer seg en markedsverdi i det 11-sifrede området, forblir selskapet bak det involvert i en juridisk tvist på høyt nivå med New York Attorney General og ulike bankmyndigheter.

Samtidig synes sammenhengen mellom prisen på Bitcoin og markedsverdien av USDT tydelig. Om den korrelasjonen utgjør manipulasjon eller ikke, er et spørsmål om debatt blant akademikere og fagpersoner i bransjen.

Den motiverende faktoren som tilsynelatende driver penger inn i den USD-festede stablecoin, er også for debatt. Det er grunn til at kapital fra Kina driver utstedelse av tetters, slik det har gjort tidligere. I motsetning til fortiden kan imidlertid den nåværende økonomiske usikkerheten rundt COVID-19-relaterte sperrer spille en større rolle – med mange over hele verden som potensielt er ivrige etter å få eksponering med lav friksjon mot en USD-knyttet digital valuta..

Dette kommer i en tid da industriens fokus er sterkt på Bitcoins tredje blokkbelønningshalvering – en hendelse som vil påvirke Bitcoin-gruveindustrien, som domineres av Kina-baserte gruvearbeidere.

Til slutt har vi sett historisk bevis på at Tether midlertidig kan miste sin en-til-en-pinne på kryptovaluta-utveksling – noe som illustrerer at det potensielt kan være et usikkert sted å lagre verdi.

Til tross for all denne kontroversen er USDT fortsatt den mest populære stablecoin i kryptovalutamarkedet.

OKEx Insights presenterer markedsanalyser, inngående funksjoner, original forskning & kuraterte nyheter fra kryptoprofesjonelle.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map