Ce sunt mărfurile?

În calitate de comerciant, aveți la dispoziție o gamă largă de active pentru tranzacționare. Una dintre cele mai populare clase de active este mărfurile. Acestea sunt resurse naturale sau produse agricole din întreaga lume, care sunt tranzacționate la bursele specifice.

A intra în mărfuri este o cale populară pentru oricine este interesat de tranzacționare. Fie că sunteți nou-nouț la tranzacționare, fie că sunteți un comerciant cu experiență, vom analiza în detaliu cum să intrați în tranzacționarea mărfurilor, ce tipuri de mărfuri sunt disponibile pentru tranzacționare și lucrurile pe care trebuie să le cunoașteți despre piață.

Bazele tranzacționării mărfurilor

Primul punct cheie de remarcat este că piața mărfurilor este alcătuită atât din materiale naturale, cât și din produse agricole care sunt vândute în vrac. În general, acestea sunt vândute pe piețe de către producători și cumpărate de companiile care au nevoie să utilizeze aceste materiale. Piața mărfurilor este, de asemenea, un loc popular de tranzacționare pentru speculatori datorită naturii modului în care sunt tranzacționați. Mărfurile sunt o clasă de active care rivalizează cu acțiunile, obligațiunile, valutele și altele ca fiind una dintre cele mai populare pentru investitori.

În timp ce mărfurile se referă la materii prime naturale și produse agricole care sunt comercializate, de obicei le veți găsi împărțite în două categorii. Mărfuri moi și mărfuri dure.

În categoria mărfurilor moi veți găsi produse agricole precum zahăr, cafea, bumbac, porumb și multe altele. Veți găsi și animale din această categorie.

Când vine vorba de mărfuri dure, acestea includ metale prețioase precum aurul, argintul, paladiul și platina, precum și petrolul, gazul și multe altele. Această categorie ar putea fi, de asemenea, specificată în continuare prin termeni precum mărfuri energetice, mărfuri din metale prețioase și mărfuri industriale.

Cum și unde puteți comercializa mărfuri

În timp ce piața valutară este descentralizată, atunci când vine vorba de tranzacționarea mărfurilor, există schimburi specifice în lume pe care se tranzacționează mărfuri. Cele mai importante exemple din lume în ceea ce privește schimburile de mărfuri sunt:

  • New York Mercantile Exchange (NYMEX)
  • Shanghai Metal Exchange (SHME)
  • ICE Futures Europe (Fost LIFFE)

Aceste burse funcționează în mod similar cu orice bursă de valori, permițând tranzacționarea contractelor de mărfuri pe piață.

Veți observa că termenul folosit aici este „contracte”. Acest lucru se datorează faptului că mărfurile sunt tranzacționate sub formă de contracte futures. Contractele futures sunt în principiu acorduri pentru achiziționarea unei sume stabilite dintr-o anumită marfă, la un preț și o dată convenite în viitor.

Aceasta înseamnă, în esență, că, dacă tranzacționați cu mărfuri, nu dețineți imediat activul subiacent. Aceasta înseamnă că puteți tranzacționa în volume mari de mărfuri fără a fi nevoie să dețineți proprietatea fizică a activului.

Cu toate acestea, aveți un contract cu o dată de expirare. Când se ajunge la această dată de expirare, plata dvs. va „fi scadentă” și va trebui să luați livrarea mărfii reale pe care ați tranzacționat-o. Aceasta este o situație foarte puțin probabilă, iar prețurile futures ale mărfurilor vor urmări, de obicei, alături de prețurile spot reale ale mărfii.

Multe mărfuri majore pot fi tranzacționate în mod obișnuit ca CFD-uri cu cei mai mulți brokeri de top de astăzi, inclusiv de genul eToro.


Cine comercializează de obicei mărfuri?

După cum sa menționat mai sus, mărfurile sunt tranzacționate de obicei pe piețele futures de către producătorii de materii prime sau produse, cum ar fi fermierii și minerii, precum și consumatorii care au nevoie de aceste materiale vrac pentru a-și desfășura activitatea. Iată câteva exemple comune:

Exemplu

  • Unii fermieri pot decide să vândă anumite culturi pe piața futures. Acest lucru le va oferi un preț stabil, care nu este supus fluctuației pieței pentru vânzarea viitoare a culturii lor către cumpărător.
  • Producătorii de petrol sunt mari vânzători de mărfuri pe piața futures. Acest petrol va fi apoi cumpărat de obicei de rafinării și de alții care au acces la rafinării.

Acest lucru nu înseamnă că nu există loc pentru comercianții individuali pe piața mărfurilor. De fapt, este o piață care este în general plină de speculatori. Aceasta ar putea fi sub formă de tranzacționare CFD cu brokerul dvs. sau direct pe piața futures.

Comercianții speculativi vor achiziționa un contract de mărfuri în speranța că prețul mărfii crește și poate fi revândut înainte de data expirării.

Ce influențează prețurile mărfurilor?

Prețurile mărfurilor sunt influențate de o gamă largă de factori. Acestea fiind spuse, există întotdeauna două constante atunci când vine vorba de influența prețurilor în tranzacționarea mărfurilor, cu puține excepții.

Livra: Cererea și oferta vor avea de obicei un impact asupra prețului mărfurilor în același mod ca majoritatea celorlalte active. Dacă oferta este restricționată, întreruptă sau redusă din orice motiv, prețul mărfurilor va crește invariabil. În mod similar, dacă există o lipsă de cerere sau o ofertă excesivă, este probabil o scădere a prețului. Prețul țițeiului este un exemplu clar al modului în care oferta poate fi modificată pentru a atinge un anumit nivel de preț.

Dolar american: Deoarece majoritatea mărfurilor sunt evaluate în USD, valoarea dolarului poate avea un impact semnificativ asupra prețurilor mărfurilor. Dolarul și majoritatea piețelor de mărfuri tind să aibă o relație inversă. Asta înseamnă că, atunci când dolarul este slab, prețurile materiilor prime tind să crească și invers.

Desigur, există excepții de la aceste reguli și o gamă largă de alți factori de luat în considerare. De asemenea, poate exista o anumită imprevizibilitate pe piața mărfurilor. Acest lucru poate fi văzut în exemplul recent al prețurilor negative la viitorul petrolului în timpul pandemiei COVID-19. Acesta a fost rezultatul unei cereri uimitor de scăzute, combinată cu o lipsă de spațiu de stocare pentru țițeiul cumpărat din întreaga lume.

Gânduri finale

Mărfurile nu numai că alcătuiesc unele dintre cele mai esențiale materii prime și resurse naturale din lume pentru afaceri, ci formează și una dintre piețele cele mai active pentru investitori la nivel global.

Deși acest lucru vine cu aceleași riscuri și fluctuații de piață pe care le puteți vedea pe multe alte piețe, poate prezenta în continuare o oportunitate dacă doriți să vă diversificați în continuare portofoliul într-un mod încercat și testat..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map