Ce sunt „valutele digitale ale băncii centrale” (CBDC)?

Termenul „monede digitale ale băncii centrale” (CBDCs) se referă la criptomonedele emise de băncile centrale. Aceste versiuni virtuale ale omologilor lor fiat utilizează tehnologia blockchain pentru a oferi emitenților de monedă din lume mai multă eficiență, control și securitate. În consecință, mai mulți țări intenționează ca niciodată să introducă o formă de CBDC pe piețele lor în următorii ani.

CBDC-urile sunt instrumente financiare bazate pe blockchain, care acoperă decalajul dintre criptomonedele tradiționale, cum ar fi Bitcoin și moneda dvs. de zi cu zi. Important, există mulți analiști care cred că CBDC-urile sunt un pas critic în călătoria către adoptarea pe scară largă a criptomonedelor. Ca atare, aceste fonduri hibride oferă încredere persoanelor interesate de adoptarea criptomonedelor, dar îngrijorătoare cu privire la lipsa măsurilor de siguranță pe piață.

Foarte important, există numeroase bănci care construiesc în prezent sistemele de păstrare și tranzacționare cu criptomonede precum CBDC. Pe măsură ce mai multe bănci explorează posibilitățile de integrare CBDC, există un puternic impuls pentru dezvoltarea infrastructurii criptomonede. Într-o zi, aceste sisteme pot gestiona criptos emise nebancare. Aceste sisteme pot face posibilă integrarea într-o zi a tuturor criptomonedelor în economie.

Ce face CBDC-uri?

Monedele digitale ale băncii centrale împărtășesc unele aspecte importante cu criptomonedele tradiționale, cum ar fi Bitcoin și Ethereum. În primul rând, utilizează tehnologia blockchain pentru a facilita tranzacțiile rapide și pentru a monitoriza activitatea pieței. În consecință, CBDC-urile funcționează foarte asemănător cu criptomonedele dvs. normale.

Piramida CBDC prin Biz

Piramida CBDC prin Biz

CBDC oferă băncilor mai multă transparență. Această claritate adăugată oferă bancherilor mai multe capacități de securitate și monitorizare. În plus, natura peer-to-peer a tehnologiei blockchain reduce în mod semnificativ taxele și timpul de tranzacție. Există diferențe între CBDC și criptomonede atunci când se discută funcționalități precum capacitatea de a anula, elimina, edita sau preveni anumite tranzacții.

Componentele cheie ale CBDC

Fiecare proiect CBDC în desfășurare împărtășește acum câteva aspecte comune cu omologii săi. În primul rând, aceste monede digitale sunt întotdeauna emise de la o organizație centralizată. Ca atare, tranzacțiile lor nu sunt imuabile și pot fi șterse, modificate sau rambursate în funcție de cerințele Băncii Centrale. În plus, toate CBDC-urile care vor intra pe piață într-un viitor previzibil sunt menite să completeze o formă de monedă fiduciară.

Important, CBDC-urile sunt menite ca un mijloc de îmbunătățire a monedei tradiționale fiat. Acestea oferă o experiență de utilizare mai simplă, fără a le diminua omologilor fiat. Această strategie este în contrast puternic cu numeroasele monede descentralizate care încearcă să răstoarne actuala hegemonie fiat.

Urmărire

CBDC oferă băncilor centrale și autorităților de reglementare posibilitatea de a urmări și urmări fiecare tranzacție în timp real. Important, bancherii centrali cred că această tehnologie ar putea ajuta la eliminarea spălării banilor. Deoarece CBDC oferă bancherilor centrali capacitatea de a aproba sau de a refuza orice tranzacție, s-ar putea dovedi a fi extrem de dificil de utilizat în achizițiile ilegale.

Economii


Majoritatea oamenilor nu se gândesc niciodată la cantitatea uriașă de fonduri care intră în crearea mai multor bani de hârtie. Nu este surprinzător faptul că tipărirea banilor este scumpă. De fapt, în 2019, trezoreria SUA a cheltuit peste 1 miliard de dolari în costuri de tipărire. În plus, în ciuda introducerii pe piață a mai multor monede de hârtie, tranzacțiile cu monedă de hârtie continuă să scadă la nivel global. Prin urmare, acest lucru oferă bancherilor centrali cu atât mai multe motive pentru a reduce imprimarea.

Viteza de emitere

Împreună cu economiile uriașe pe care le câștigă o bancă centrală din eliminarea fondurilor de tipărire, guvernele se pot bucura de implementări mai rapide de monedă prin CBDC. Mulți bancheri centrali consideră că capacitatea de a controla oferta monetară după bunul plac este crucială în perioadele de incertitudine economică. De exemplu, un CBDC ar fi putut fi o alternativă înțeleaptă pentru SUA, deoarece a început emiterea a miliarde de dolari în ajutor economic în timpul celui mai recent pachet de ajutor pentru coronavirus. Interesant este faptul că ideea a apărut într-un coronavirus preliminar ajutor a fost eliminat din limbajul final din cauza preocupărilor tehnologice și a lipsei de infrastructură.

Mai multă flexibilitate

Băncile câștigă o flexibilitate imensă pe piață prin intermediul CBDC-urilor. Băncile pot emite, distruge, transfera și deține toate monedele de pe contabilitate. În acest fel, băncile centrale sunt în măsură să își instituie mai bine strategiile financiare în timp real. Aceste monede oferă băncilor capacitatea de a efectua mai eficient strategii precum relaxarea cantitativă.

Problemele CBDC de abordat

Pe măsură ce mai multe bănci își exprimă interesul pentru emiterea de CBDC, apar mai multe întrebări din partea autorităților de reglementare, a parlamentarilor și a utilizatorilor. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă aceste noi produse financiare este natura lor intangibilă. Oamenii sunt confortabili cu un produs pe care îl pot păstra și simți. Nu puteți face niciunul dintre aceste lucruri cu CBDC. În consecință, CBDC ar necesita cetățenilor să facă ajustări majore pentru a merge mai departe. Iată cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent adoptarea majoră a CBDC.

Adopție grăbită

Una dintre principalele preocupări cu care se confruntă CBDC-urile este îngrijorarea că adoptarea lor ar putea avea loc prea repede. Aceste instrumente financiare unice necesită infrastructură și legislație pentru a deveni o opțiune legitimă pentru statu quo. Dacă apare o situație în care oamenii abandonează rapid modelul monedei fiduciare, ar putea exista lacune create în timp ce moneda digitală se dezvoltă pentru a umple golul.

Sistem bancar

Modul în care funcționează sistemul bancar în prezent, băncile mai mici interacționează cu clienții și apoi, băncile centrale interacționează cu aceste bănci. Emiterea unui CBDC ar ameliora această strategie. Un CBDC ar permite clienților băncii să deschidă conturi direct la Banca Centrală. De fapt, analiștii prezic o astfel de manevră care ar necesita milioane de conturi noi găzduite direct de băncile centrale.

Întrebări despre Banca Centrală

O altă preocupare majoră cu privire la orice modernizare a CBDC este efectul său asupra structurii bancare actuale. În prezent, banca dvs. locală vă percepe taxe pentru a găzdui întreținerea și protejarea infrastructurii bancare. Dacă clienții ar lucra direct cu băncile centrale, ar necesita o nouă strategie de taxe pentru a fi implementată pe piață.

Boost Crypto

Una dintre temerile majore din spatele CBDC este natura lor blockchain. Mulți bancheri centrali consideră că emisiile CBDC ar putea avea un efect negativ asupra modului în care oamenii văd băncile. Unii bancheri cred că ar trimite mesajul greșit titularilor de cont, deoarece ar legitima criptomonedele descentralizate, cum ar fi Bitcoin. Aceste active digitale sunt menite să înlocuiască sistemul bancar central, mai degrabă decât să-i completeze capacitățile.

Tranzacții internaționale

Spre deosebire de criptomonedele tradiționale, CBDC-urile au întrebări legate de utilizarea lor ca mecanisme de plată transfrontaliere. În prezent, nu există un standard sau un curs de schimb pentru aceste fonduri bazate pe blockchain. Ca atare, băncile centrale nu sunt sigure de modul în care s-ar aplica ratele de conversie internaționale pentru CBDC.

CBDC la nivel global

Având în vedere beneficiile uriașe legate de adoptarea CBDC, nu este de mirare că mai multe țări au în prezent o formă de cercetare în domeniul CBDC. A 2018 studiul a relevat că aproximativ 70% din băncile centrale au interese în aceste criptomonede centralizate. Astăzi, aceste programe conduc calea în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea CBDC-urilor.

Într-un 2019 interviu, Președintele Fedului Philadelphia, Patrick Harker, a vorbit despre inevitabilitatea criptomonedelor emise de băncile centrale. El a explicat că avantajele pe care tehnologia le introduce sectorului sunt prea mari pentru a fi ignorate. Astăzi, declarațiile sale sunt mai adevărate ca niciodată. Iată câteva programe internaționale CBDC în lucru:

China

Oficialii chinezi sunt implicați în prezent în cel mai mare și probabil cel mai important proiect CBDC de până acum. Anul acesta, China a început să testeze propria rețea CBDC denumită Plată electronică în monedă digitală (DCEP). Aici, țara intenționează să testeze un „yuan digital” pe cea mai mare populație din lume și economia cu cea mai rapidă creștere.

Este important de menționat că oficialii chinezi au luat decizia de a deveni un motociclist timpuriu asupra CBDC-urilor, după ce au apărut îngrijorări ca urmare a lansării Facebook a Balanței. În trecut, oficialii chinezi au fost duri față de utilizatorii de criptomonede. În 2017, țara a închis bursele și a făcut ca tranzacțiile criptografice să fie ilegale. Din acel moment, autoritățile de reglementare au continuat să exploreze modalități de a utiliza tehnologia blockchain fără a renunța la controlul oamenilor.

Uruguay

Un alt studiu CBDC timpuriu a venit din țara sud-americană, Uruguay. În 2017, oficialii uruguayeni au început un program pilot pentru a testa „e-peso”. Important, programul s-a încheiat în 2018 cu succes. În special, FMI lăudat Strategia Uraguay ca fiind orientată spre viitor la momentul respectiv.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

În 2019, una dintre cele mai bogate țări din Orientul Mijlociu și-a unit forțele pentru a dezvolta un CBDC numit „Aber.”Proiectul a fost întâmpinat cu entuziasm, deoarece ambele țări au o influență considerabilă în regiune. Astăzi, Aber continuă testarea și ar putea vedea emisiuni publice înainte de sfârșitul anului 2020.

ABER Launch Post

ABER Launch Post

Curcan

Interesant este că Turcia a apelat la CBDC-uri dintr-un alt motiv. Autoritățile de reglementare din țară consideră că CBDC-urile ar putea ajuta Banca Centrală să controleze mai bine inflația. „Balanța digitală” va oferi Turciei mai multe opțiuni și flexibilitate atunci când se ocupă de aceste preocupări.

Rusia

Banca centrală a Rusiei a început dezvoltarea cripto-rublei după ce a fost comandată de președintele Vladimir Putin în octombrie 2017. Detaliile rublei criptate au dezvăluit că CBDC nu va fi minabil, dar tranzacțiile sale sunt criptate. La acea vreme, mulți au văzut decizia ca un mijloc pentru Rusia de a evita multe dintre sancțiunile impuse de SUA cu care se confruntă în prezent țara.

CBDC – Viitorul este aici

Monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) continuă să fie titluri în întreaga lume. Pe măsură ce dezvoltarea CBDC crește, crește și cazurile sale de utilizare. În fiecare săptămână, mai multe bănci centrale privesc către aceste monede superioare din punct de vedere tehnologic ca o modalitate de a-și îmbunătăți sistemele de afaceri actuale. În starea actuală, orice bancă care nu este implicată în dezvoltarea CBDC se confruntă cu o realitate dură, deoarece piața continuă să devină digitală sub toate aspectele.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map