Ce sunt ETF-urile inverse?

Ce sunt ETF-urile inverse?

ETF-urile inverse sunt fonduri tranzacționate la bursă destinate să returneze inversul randamentului zilnic pentru un indice. Cu alte cuvinte, atunci când indicele își pierde valoarea, fondul câștigă valoare – și invers, dacă indicele câștigă valoare, fondul va pierde valoare.

ETF-urile inverse, cunoscute și sub numele de ETF-uri scurte sau ETF-uri bear, sunt concepute pentru a capta randamentele zilnice inverse, mai degrabă decât rentabilitățile pe termen lung invers. Ele pot fi utilizate pentru acoperirea unui portofoliu pentru perioade scurte de timp sau pentru a specula despre scăderea prețurilor.

ETF-uri vs ETN-uri

Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) și notele tranzacționate la bursă (ETN) sunt produse foarte similare. Sunt adesea folosite interschimbabil și îndeplinesc aceeași funcție. Cu toate acestea, există o distincție importantă. Unele dintre produsele inverse care sunt comercializate pe scară largă sunt de fapt ETN-uri, deci merită să înțelegem diferența.

Un ETF este un trust care deține un portofoliu de active. ETF-urile sunt concepute pentru a urmări un indice, dar valoarea lor este de fapt determinată de valoarea activelor deținute de trust. Aceasta înseamnă că poate exista o mică diferență între performanța fondului și indicele pe care îl urmărește, cunoscut sub numele de eroare de urmărire.

În schimb, un ETN este de fapt un tip de garanție a datoriilor negarantate. Are o dată de scadență, moment în care emitentul va plăti titularului capitalul inițial plus sau minus rentabilitatea unui indice. Un ETN nu reprezintă proprietatea asupra niciunui activ. În schimb, produsul este susținut de emitent.

ETN-urile sunt bine adaptate situațiilor în care un portofoliu tradițional de active este dificil sau costisitor de creat. Pe de altă parte, acestea introduc riscuri de contrapartidă pentru produs.

ETF-uri inverse cu efect de levier

Multe dintre cele mai tranzacționate ETF-uri inverse oferă pârghie în plus față de randamentele inverse. Cu alte cuvinte, un ETF invers 3X ​​ar crește cu 3% în valoare dacă indicele ar scădea cu 1%.

Acesta este un atribut util, deoarece reduce capitalul suplimentar necesar pentru acoperirea unui portofoliu. Să presupunem că aveți poziții lungi în valoare de 100.000 USD. Pentru a acoperi acest portofoliu prin cumpărarea unui fond nerecuperat, ai avea nevoie de încă 100.000 USD. Dacă în schimb cumpărați un ETF invers cu pârghie cu efect de levier 3X, veți avea nevoie doar de 33.000 USD.

Am acoperit ETF-urile cu pârghie mai detaliat aici.

Modalități alternative de scurtare a pieței

Fie că doriți să acoperiți un portofoliu de poziții lungi, fie că doriți să speculați un indice în scădere, ETF-urile inverse sunt una dintre cele mai ușoare metode disponibile investitorului mediu. Dar există câteva alte abordări demne de cunoscut.


Vânzarea în lipsă a acțiunilor implică împrumutul de acțiuni de la un alt investitor (pentru care se plătește o taxă) și apoi vânzarea acțiunilor respective. Atunci când acțiunile sunt răscumpărate, acestea sunt returnate creditorului. Acțiunile de vânzare în lipsă necesită un tip special de cont de tranzacționare.

Puteți, de asemenea, să vindeți instrumente financiare derivate, cum ar fi contracte futures sau CFD (contracte pentru diferență). Acest lucru este mai simplu deoarece nu este implicată nicio împrumut – totuși, veți avea nevoie de un cont de tranzacționare cu instrumente derivate.

În cele din urmă, puteți cumpăra opțiuni put pe activul pe care doriți să îl acoperiți. O opțiune de vânzare vă oferă dreptul de a vinde activul la un preț specific. Dacă prețul activului scade, puteți fie să vindeți activul la prețul mai ridicat, fie să vindeți pur și simplu opțiunea care va avea valoare câștigată. Tranzacționarea opțiunilor necesită și un cont de tranzacționare cu instrumente derivate.

Exemple de ETF-uri inverse

Universul ETF-urilor inverse este dominat de o mână de emitenți, ProShares și Direxion reprezentând majoritatea fondurilor listate în SUA..

Cel mai mare fond invers este ProShares Short S&P 500 ETF (SH). Acest produs este conceput pentru a returna returnarea zilnică inversă pentru S&Indicele P500 și are un raport de cheltuieli de 0,89%.

Investitorii care doresc să scurteze un indice de acțiuni cu capitalizare mică pot cumpăra fondul ProShares Short Russell 2000 (RWM). Acest fond este structurat pentru a returna randamentele zilnice inverse pentru binecunoscutul indice Russell 2000 cu capitalizare mică.

ETF ProShares UltraPro Short (SQQQ) este un produs util pentru scurtcircuitarea Nasdaq 100 cu pârghie 3X. Un fond similar cu mai multă atenție este MicroSectors FANG + Index 3X Inverse Leveraged ETN (FNGD) care își propune să returneze de trei ori rentabilitatea inversă a unui indice de 10 acțiuni tehnologice mari, tranzacționate pe scară largă. Indexul include acțiunile populare FANG, Facebook, Apple, Netflix și Google.

ETF-urile inverse sunt disponibile și pentru alte sectoare și industrii. De exemplu, fondul imobiliar ProShares UltraShort (SRS) se bazează pe indicele imobiliar american Dow Jones și folosește un levier 2X.

Investitorii de obligațiuni care doresc să acopere expunerea sau să speculeze cu privire la ratele în creștere pot cumpăra ETF (TLC) Ultrashort Barclays 20+ Year Treasury (TBT). Acest fond se concentrează pe obligațiunile cu termen mai lung și este de 2X pârghiat.

ETF-uri similare pot fi utilizate pentru acoperirea prețurilor mărfurilor precum petrolul, gazul, argintul și aurul. Fondul ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (SCO) este cel mai popular fond din această categorie. Este de 2 ori pârghiat, iar raportul de cheltuieli este de 0,95%.

Un tip ușor diferit de ETF invers este ETF AdvisorShares Ranger Equity Bear (HDGE). Acest fond este gestionat în mod activ folosind strategii de tranzacționare cantitative – totuși are un cost de 3,12% pe an.

Avantajele ETF-urilor inverse

  • ETF-urile inverse sunt foarte utile pentru reducerea riscului înaintea lansărilor și anunțurilor economice importante.
  • ETF-urile inverse pot fi, de asemenea, folosite pentru a profita de scăderile de pe majoritatea piețelor lichide și a indicilor.
  • ETF-urile sunt cel mai simplu mod de a deschide o poziție scurtă, deoarece nu este nevoie să împrumutați acțiuni sau să deschideți un cont de tranzacționare cu instrumente derivate.

Dezavantaje ale ETF-urilor inverse

  • ETF-urile inverse pot expune portofoliul dvs. la multe dintre aceleași riscuri ca și ETF-urile cu levier. Randamentele negative se pot compune foarte repede, erodând NAV-ul unui ETF în acest proces.
  • Pozițiile trebuie gestionate cu atenție, iar pozițiile peste noapte ar trebui să fie limitate. Dacă are loc o inversare după închiderea pieței, nu veți putea să vă închideți poziția până când piața nu se deschide a doua zi.
  • ETF-urile inverse au comisioane de administrare semnificativ mai mari decât ETF-urile obișnuite.

Concluzie

La fel ca ETF-urile cu pârghie, ETF-urile inverse sunt utile pentru speculații și acoperire pe termen scurt. Dar ar trebui abordate cu precauție, deoarece sunt mai sofisticate decât ETF-urile obișnuite și introduc noi riscuri în procesul de investiții.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map