Fonduri index vs. ETF – Tot ce ar trebui să știe investitorii

Fonduri index vs ETF-uri

Fondurile index sunt fonduri mutuale care sunt gestionate pasiv și urmăresc un index. Acest lucru poate crea o anumită confuzie, deoarece fondurile mutuale sunt de obicei gestionate activ, în timp ce fondurile tranzacționate la bursă (ETF) sunt de obicei gestionate pasiv. Această postare ar trebui să vă ajute să înțelegeți distincția dintre fondurile indexate și ETF-urile.

Fondurile mutuale (inclusiv fondurile indexate) și ETF-urile sunt ambele tipuri de fonduri gestionate profesional care reunesc capital de la mai mulți investitori. Cea mai mare diferență este că, deși ETF-urile sunt listate și tranzacționate ca acțiuni, fondurile mutuale nu sunt.

Fondurile gestionate activ sunt gestionate de un administrator de fond care ia decizii de investiții în mod continuu, în încercarea de a depăși un indice sau „piața”. În schimb, fondurile gestionate pasiv sunt concepute pentru a reflecta un indice, astfel încât performanța fondului să urmărească performanța indicelui cât mai aproape posibil. Investiția pasivă este, de asemenea, cunoscută sub numele de indexare – de fapt, termenul de indexare a fost inventat mai întâi.

S-ar putea spune de fapt că ETF-urile sunt fonduri index, deoarece sunt fonduri care urmăresc un index. Cu toate acestea, termenul de fond index este de obicei folosit pentru a se referi la fonduri mutuale gestionate pasiv – și în sensul acestui post, când spunem fond index, ne referim la fonduri mutuale de urmărire a indexului.

Istoria fondurilor indexate

Primele fonduri mutuale au fost lansate în anii 1920. Abia în 1975 a fost lansat primul fond index – deși acest lucru a fost încă cu aproximativ 18 ani înainte de apariția ETF-urilor.

Primul fond index a fost lansat de Jack Bogle, pe care mulți îl consideră tatăl investițiilor pasive. Fondul care a urmărit S&Indicele P 500 a fost numit inițial Trustul de investiții First Index. Mai târziu, numele său a fost schimbat în Vanguard 500 Index Fund și există și astăzi, deși este închis pentru noii investitori.

Diferențe între fondurile indexate & ETF-uri

Fondurile indexate și ETF-urile îndeplinesc aceeași funcție și, din punctul de vedere al administratorului de fond, există de fapt foarte puține diferențe. Cu toate acestea, din punctul de vedere al investitorilor, există unele diferențe datorită structurii lor juridice și a modului în care sunt tranzacționați. Pentru o defalcare mai cuprinzătoare a diferențelor dintre fondurile mutuale și ETF-uri, puteți citi postarea noastră anterioară pe acest subiect.

Următoarele sunt diferențele notabile dintre fondurile indexate și ETF-uri din perspectiva investitorului.

Prețuri

Fondurile indexate sunt evaluate o dată pe zi, iar orice tranzacție se bazează pe valoarea netă a activului (net liquid value) a fondului la acel moment. Când investiți într-un fond index sau vă răscumpărați unitățile dintr-un fond index, tranzacția se va baza pe valoarea exactă a activelor pe care aceste unități le reprezintă.

ETF-urile sunt listate la bursă, la fel ca alte acțiuni și se tranzacționează pe tot parcursul zilei. Când cumpărați un ETF, plătiți prețul ofertei și când vindeți un ETF primiți prețul ofertei. Prețul de ofertă va fi de obicei puțin mai mare decât valoarea NAV, în timp ce prețul de ofertă va fi de obicei puțin mai mic decât valoarea NAV. Distribuția ofertă-ofertă reprezintă, prin urmare, o cheltuială suplimentară pentru investitorii ETF. Cu cât un ETF și valorile mobiliare subiacente sunt mai lichide, cu atât fondul va fi mai aproape de tranzacționare față de NAV-ul său și cu atât va fi mai redus spread-ul ofertei de ofertă.

Timpi de tranzacționare

După cum sa menționat, ETF-urile se tranzacționează pe tot parcursul zilei, în timp ce fondurile indexate sunt tranzacționate doar o dată pe zi, de obicei la prețul de închidere. Aceasta înseamnă că numai ETF-urile sunt potrivite pentru comercianții activi. De fapt, oricine dorește să își tranzacționeze timpul pe parcursul unei zile va trebui să tranzacționeze ETF-uri.

De asemenea, puteți tranzacționa ETF-uri cu o comandă limită, ceea ce înseamnă că tranzacția dvs. va fi executată numai dacă atinge prețul la care sunteți fericit să tranzacționați.

Comisioane

Deoarece ETF-urile sunt tranzacționate la bursă, un comision se plătește brokerului. Aceasta a fost o problemă majoră, dar comisioanele sunt acum foarte mici și fac o diferență considerabilă numai dacă valoarea tranzacției este destul de mică.

Unele fonduri indexate percep comisioane anticipate, dar este, de asemenea, posibil să găsiți un fond index care nu percepe comision.

Distribuții

ETF-urile distribuie de obicei toate dividendele plătite de companiile din fond investitorilor. Dacă doriți să reinvestiți acei bani în fond, va trebui să cumpărați acțiuni noi și va trebui să plătiți un alt comision pentru a face acest lucru.

Unele fonduri indexate reinvestesc automat dividendele în acțiunile indexate. Aceasta înseamnă că distribuțiile sunt reinvestite în numele dvs., fără comisioane. Aceste fonduri se numesc fonduri de acumulare, în timp ce fondurile de distribuție plătesc dividende investitorilor.

Dimensiunea minimă a comerțului

Dimensiunea minimă a tranzacțiilor pentru ETF-uri este valoarea unei acțiuni. Fondurile mutuale au de obicei o sumă minimă care poate fi investită. Acest lucru va depinde dacă este vorba de o investiție forfetară sau de o comandă de debitare recurentă – dar minimul poate fi de 50 până la 10.000 USD. Acestea fiind spuse, pentru majoritatea indicilor, probabil că veți găsi un fond index la capătul inferior al acestei scale.

De asemenea, puteți investi într-un fond index utilizând debite directe programate în mod regulat. Acest lucru este posibil, dar puțin mai complicat pentru investitorii ETF.

Broker ETF recomandat

Fonduri index vs. ETF - Tot ce ar trebui să știe investitorii

Concluzie

În cea mai mare parte, fondurile indexate și ETF-urile au același scop, deși diferențele ușoare înseamnă că există unele situații în care unul este mai potrivit decât celălalt. ETFS sunt de obicei mai potrivite pentru investitorii activi și investitorii care doresc un control mai mare asupra execuției. Fondurile mutuale sunt potrivite pentru investitorii pe termen lung și pentru cei care doresc să investească la intervale regulate folosind un debit direct.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map