Daniel Liebau, grunnlegger av Lightbulb Capital – Intervju-serien

Du har nylig skrevet en forskningsoppgave med tittelen ‘Kryptovaluta & Innledende mynttilbud: Er de svindel? – En empirisk studie‘. Denne artikkelen argumenterer mot den konvensjonelle visdommen om at mesteparten av ICO-er som ble lansert i 2016 var svindel, og at de fleste faktisk var legitime initiativer. Tror du at dette vil holde i ICO-perioden 2017/2018?

Hei Antoine, takk for at du har meg i dag. Det er en glede.

Når det gjelder “ICO Scam paper” som jeg har skrevet sammen med medforfatteren min professor Dr Patrick Schueffel, vil jeg tenke på nesten som en samtalestarter. Det er mange muligheter for å utdype vår forståelse av emnet. Å kjøre forskningsprosessen vår på 2017 og 2018 ICO-data er en av anbefalingene vi la til mot slutten av artikkelen. Jeg diskuterer med forskjellige universiteter, også med en fremtredende juridisk skole i Asia, for å gjennomføre dette.

Deretter ønsker vi å fortsette med utviklingen av ‘Crypto Scam Probability Index’ som kan gi tradisjonelle finansielle tjenestefirmaer et verktøy for å vurdere prosjekter. Det kan være nyttig for forvaltere, kapitalforvaltere og banker og deres kunder. På dette stadiet kan jeg si at 2,2% av for eksempel 5000 ICO-er fortsatt er 110 prosjekter … et antall høyt nok til å bygge verktøy og prosesser for å beskytte investorer mot svindlere.

Hva tar du med IEO-er? Er dette en forbedring i forhold til ICO?

Takk for dette flotte spørsmålet. For det meste leverer ikke token-prosjekter for øyeblikket en tjeneste til sine interessenter. Derfor er det ingen reell etterspørsel etter tokens. Vi har spekulanter som handler mot spekulanter. Jeg tror vi må se nøye på hva utveksling gjør. Noen av dem har iverksatt tiltak for å implementere kontrollmekanismer, særlig når det gjelder notering. Dette er sannsynligvis positivt og legger til modenhet. Samtidig er jeg skeptisk når jeg ser at oppføringsavdelinger også har salgsmål. Enda mer bekymringsfullt er at IEO-er i noen tilfeller må pares med det opprinnelige utvekslingstokenet.

Jeg spør meg selv om dette driver etterspørselen etter byttetoken kunstig? Jeg lurer også på hvordan børser håndterer interessekonflikter. For eksempel, hvordan kan børser ha VC-midler som investerer i prosjekter som til slutt viser en liste over deres marked? Igjen, jeg tror at vi over tid vil se mye mer moden drift lykkes. I de tradisjonelle markedene kan ikke noen være administrerende direktør for en børs, og det er med god grunn. Jeg ser frem til at handelsplattformer tar ting som handelsovervåking og styring et hakk opp fra hvor vi nå skal gi investortillit..

Lightbulb Capital har inngått et samarbeid med SMU (Singapore Management University) for å tilby en introduksjonskurs på digitale eiendeler og kryptovalutaer. Hva er de største takeawayene som studentene bør ta fra dette kurset, etter din mening?

Takk for at du tok opp dette. Først og fremst tror jeg på erfaringsbasert læring slik at deltakerne kan forvente masse arbeid og lite enveis forelesning. Jeg vil også invitere bransjeledende gjestetalere. Tre hovedpoeng:

1) Verktøytokens utstedes (ideelt sett) ikke av et selskap, men av et samfunn eller stiftelse.

2) Studentene lærer det grunnleggende om blockchain-teknologi, hashes, konsensusalgoritme, privat / offentlig nøkkel og trilemmaet (skala, sikkerhet, desentralisering) og mange flere.

3) Vi har som mål å gi litt tillit slik at deltakerne forstår risikoen og mulighetene for dette fremvoksende feltet – kritisk tenkning er viktig.

Vi utvider også kurset fra 1 til 2 dager fordi det rett og slett ikke var nok tid til å bygge et sterkt fundament.

Du er involvert i den akademiske verden, både undervisning og forskning. Tror du at de fleste skoler forbereder tilstrekkelig neste generasjon for de nåværende fremskrittene innen fintech? Hvis ikke, hva skal gjøres annerledes?

Det er alltid muligheten til å forbedre seg. Jeg tror en ting som universiteter generelt ikke er så sterke i, er fart. SMU, der vi startet den første FinTech-klassen for mer enn tre år siden, er en del av en liten gruppe institusjoner som representerer unntakene. Rotterdam School of Management ved Erasmus University er veldig sterk på bedriftsøkonomisk forskningssiden som den siste Shanghai-rapporten bekrefter. Forskningsprosessen generelt er for treg for våre eksponentielt akselererende tider.

Kommer tilbake til undervisningen: Jeg tror noen emner kan læres veldig godt ut ved bruk av digitale medier. Hvis du for eksempel vil lære om datavitenskap, kan du utforske tilbudet til den nylig lanserte FDP Institute. Mehrzad og teamet gir en fantastisk plattform for å lære mer om hvordan du bruker datavitenskap i økonomi. Noen emner kan bare undervises i et klasserom, for det meste de som krever teamarbeid. Ta Service Design Thinking. Vi samarbeider gjerne med selskaper og universiteter for å levere slike praktiske programmer. Det er alltid fokus på handling for å sikre at folk umiddelbart kan bruke det de har lært i sitt eget arbeidsmiljø. Dessverre fokuserer noen universiteter fortsatt på å lære fakta vanskelig å teste dem under eksamen. Jeg føler at det sannsynligvis er utdatert.

Lightbulb Capital tilbyr taleoppdrag om AI, og du er personlig godt lest om emnet. Ser du en fremtid der AI har mer innflytelse på fintech?

For å klargjøre: Jeg er i beste fall en student på AI på begynnernivå. Det vil ta noen år til for meg å ha ekte inngående forståelse av dette enorme feltet som går langt utover maskinlæring. Selve maskinlæringen har blitt et så stort område selv. Fra det jeg kan fortelle nå, har AI allerede en betydelig innvirkning på finansverdenen. Denne effekten eksisterer hovedsakelig på grunn av enkel tilgang til enorme datamengder og eksponentielt økende datakraft. Se for eksempel på hva Marcos Lopez de Prado ved True Positive Technologies og Cornell University gjør. Det gjør det klart at vanlig vaniljestatistikk alene ikke kutter den i finansmarkedene. Ta en titt på dette siste papiret hvis du er interessert: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3365282. Et tema som vi vil høre mye om i løpet av de neste 12 månedene, er den etiske bruken av AI i finans, spesielt på finansmarkeder. Etikk er noe regulatorer, folk på CxO-nivå og andre markedsaktører, samt sluttkunder, må tenke seg grundig om. Spennende tider, og jeg gleder meg til å bidra til diskusjonen.

Sikkerhetstokener er for tiden populære blant tokeniserende venturefond og eiendom. Hva er noen brukssaker du personlig ser?

Sikkerhetsmerker – faktisk et fascinerende tema. Jeg jobber for tiden med et forskningsprosjekt for å utforske dette området mer. Det er tidlige dager, men noen få takeaways. En av de ledende databasene for digitale eiendeler samlet av International Token Standard Association (ITSA), som vi er et stolt Associate Founding Member av, inneholder totalt 600 tokens. Bare 30 av dem er klassifisert som et investerings- eller sikkerhetstoken. For det andre forstår jeg at eiendeler som tidligere var vanskelige å få tilgang til, for eksempel kunst, nå er mer tilgjengelige på grunn av brøkdelseierskap. På samme tid, med den velkjente begrensningen til akkrediterte investorer som forstår verdsettelser, trenger vi virkelig å spørre oss selv om hvem som vil gi den likviditeten? Hvem vil kjøpe disse tokens? Inntil jeg ser flytende STO-markeder på elektroniske børser, tør jeg å tro at det kan være feil forventning i markedet. Ovennevnte betyr ikke at jeg ikke tror at dette er et veldig inspirerende rom med stort potensiale i fremtiden. Jeg er opptatt av å se mulighetene i tradisjonelle, børsnoterte aksjer også. Øyeblikkelig oppgjør kan frigjøre store mengder kapital som “sitter fast” akkurat nå. Å lage diversifiserte porteføljer, uansett hvor lite investeringsbeløpet ditt er, kan være et stort skritt når det gjelder økonomisk inkludering.

Du er basert i Singapore, som er et innflytelsesrikt knutepunkt for kryptovalutaer. Forutsier du at Singapore tar ledelsen foran Sveits eller Malta? Jeg tenker når det gjelder adopsjon av krypto, og bedrifter med hovedkontor der?

Det er vanskelig for meg å forutsi hvem som skal lede. Jeg har bare gjort minimale undersøkelser på Malta. Jeg anbefaler alle som ber om å tenke nøye og deretter velger en moden jurisdiksjon. I Sveits føres aksjeregister av utstedere. Så de kan sitte på blockchain. Dette er nøkkelen for en rask utvikling av økosystemet for sikkerhetstoken. I andre land føres aksjeregister av et statlig byrå. Sveits er også hjemsted for en rekke spennende selskaper som Sygnum, Daura, MME og Metaco.

På den annen side har Singapore uten tvil en av de mest, om ikke de mest, fremtidsrettede Financial Services-regulatorene i verden med MAS. Det er spennende å se hvordan de kombinerer forsvarlig risikostyring og investorbeskyttelse med Innovation som få andre i verden. I tillegg til det, leder Singapores andre offentlige etater som for eksempel IRAS, skattemyndigheten også når det gjelder beskatning av bruksmønter. Jeg er kanskje partisk, men Singapore har allerede en dominerende stilling. Det som gleder meg med Hong Kong er de henrettelsesfokuserte gründere som for eksempel HEX Trust i forvaringsområdet.

Hva er du mest spent på i denne bransjen?

Jeg er fascinert av det faktum at alt beveger seg så raskt. Jeg er av natur en nysgjerrig person, så de uendelige oppdateringene og utviklingen globalt synes jeg er suveren. Hvis jeg måtte nevne et bestemt område, så er det at jeg ser hvordan flere og flere tiltak nå jobber med “hvordan få gummien på veien”. Adopsjon og henrettelse flytter til midtpunktet og urealistiske temaer for “å bli rik raskt” forsvinner. Jeg synes dette er positivt. I går kunngjorde den tyske regjeringen en Blockchain-strategi som land. I Nederland støtter jeg 2tokens prosjekt som ser på adopsjon gjennom en finansieringslinser. I Singapore ser jeg frem til å hjelpe Blockchain Enterprises & Skalerbar teknologiforening. Det er tidlige dager, men vi tenker på hvordan vi kan gjøre det mulig for folk å dra full nytte av blockchain.

Er det noe annet du vil dele?

Takk for denne muligheten. Ja, jeg vil oppfordre alle til å lese mer akademisk forskning for å utfylle de sjeldne visdomsperlene på Medium. Her er tre relativt nye tidsskrifter å sjekke ut:

British Blockchain Association Journal

Frontiers Financial Blockchain Journal

Stanford Journal of Blockchain Law & Politikk

Lidenskapelige individer som presser på for bevisbasert forskning kjører disse kommende publikasjonene.

Til slutt, takk for at du fikk meg Antoine, og jeg håper vi kan holde kontakten og snakke igjen.

BIO: Daniel (Dan) er grunnleggeren av Singapore-basert Lightbulb Capital. Firmaet ble grunnlagt i 2014 i Hong Kong for å realisere potensialet i innovasjon og nye teknologier for å transformere finansielle tjenester. I dag er selskapet en bedriftsøkonomibutikk med fokus på FinTech og blockchain.

Dan er utnevnt til tilknyttet fakultet for Singapore Management University for Innovation in Finance, FinTech, Blockchain og digitale eiendeler. Han er også gjesteprofessor ved IE handelshøyskole i sitt topprangerte Master in Finance-program. Han er også en vurderingsredaktør for Frontiers Financial Blockchain akademiske tidsskrift og jobber med forskningsprosjekter. I tillegg er han en hyppig foredragsholder på seminarer om Blockchain og Innovation in Financial Services. Før han startet firmaet var Dan Chief Operating Officer (COO) og administrerende direktør for HSBC Securities (Singapore) Pte Limited. Han var tidligere også IT-sjef for HSBCs Investment Bank i Singapore og Japan. Dan har over 19 års erfaring med Investment Banking Technology ved UBS i både Tyskland og Storbritannia, Barclays Capital i både Singapore og Tokyo, samt Close Brothers i Frankfurt, hjembyen.

Han er også doktorgrad. Kandidat innen økonomiavdelingen ved Rotterdam School of Management, Erasmus University hvor han forsker på Blockchain og AI og det påvirker økonomi. Tidligere ble han utdannet Master of Science in Innovation fra Singapore Management University og har en Master i Finance fra IE Business School i Madrid, Spania..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map