Hva er Dapps (desentraliserte applikasjoner)?

Desentraliserte applikasjoner (Dapps) fortsetter å forandre verden rundt oss på bemerkelsesverdige måter. Disse new age-programmene gir brukerne mer funksjonalitet og sikkerhet enn noensinne. I tillegg har disse applikasjonene en robust design som er ment å utnytte den desentraliserte naturen til blockchain-teknologi. Som sådan kjører disse programmene på et blockchain- eller P2P-nettverk av datamaskiner i stedet for en enkelt datamaskin.

Dapps er desentralisert

Når du tenker på et tradisjonelt program som MSWord, er det viktig å forstå at protokollen ligger på et enkelt datasystem. Selv om du bruker den elektroniske versjonen, drives den faktiske programvaren av en sentral organisasjon, i dette tilfellet Microsoft. Derfor har Microsoft full kontroll over applikasjonen og bruken av den.

Denne kontrollen gir gruppen full autoritet over appen. Det er viktig at sentraliserte apper, for eksempel Facebook, krever at denne struktureringsstilen fungerer riktig. Organisasjonen spiller en sentral rolle i disse programvaresystemene. Hvis det ble angrepet, skadet eller fjernet av en eller annen grunn, ville systemet ikke fungere.

Dette er grunnen til at Dapps er desentraliserte.

Dapp-egenskaper

Mens Dapps kan komme i alle former og størrelser, deler de alle noen vanlige faktorer. For det første er alle Dapps desentraliserte. Desentralisering innebærer at all applikasjonens operasjoner må lagres på en offentlig blockchain. Deretter stimulerer Dapps brukere til å delta i nettverket deres. I de fleste tilfeller inkluderer disse insentivene betaling via en eller annen form for kryptovaluta. Det er veldig vanlig at applikasjonen oppretter et eget verktøy-token for å lette denne prosessen.

Dapps skaper nye forretningsmuligheter

Dapps skaper nye forretningsmuligheter

Hovedsakelig bruker Dapps noen form for en konsensusmekanisme for å sikre nettverkets gyldighet. I en konsensusmekanisme fungerer nettverkets deltakere som validatorer. De er også kjent som noder eller gruvearbeidere fordi de mottar en belønning for sin innsats, som gruvedrift etter gull. Noder er hvem som validerer nye transaksjoner. I tillegg er en av nodene til slutt hvem som får legge til den neste “blokken” i “transaksjonskjeden”. Ideelt sett vil en Dapp også ha en åpen kildekode-protokoll.

Dapps og P2P-nettverk

Alle Dapps kjøres enten på et P2P-nettverk eller et blockchain-nettverk. Et P2P-nettverk er et nettverk som lar brukerne utveksle data og tjenester direkte. Når det gjelder nettsteder, kan du tenke på streaming-nettsteder som Popcorn Time. Når brukere går inn i Popcorn Time P2P Tor-nettverket, får de tilgang til en rekke andre brukere som tilbyr nedlastinger. Brukeren velger deretter hvilken bruker dataene skal lastes ned fra, og det opprettes en direkte forbindelse mellom de to partene.

Blockchain P2P

I et blockchain-nettverk er det ingen sentrale kontrollpunkter. Det er ikke noe selskap som sørger for at blockchain kjører riktig. I stedet jobber hver datamaskin i nettverket sammen for å sikre nettverket. I de fleste tilfeller er programvaren åpen kildekode. Programvare med åpen kildekode er generelt sikrere fordi den lar samfunnet teste evnene. På denne måten skaper blockchain-teknologi en virkelig desentralisert opplevelse for deltakerne.

Dapps vs. vanlige apper

For å sette kraften til Dapps i perspektiv, la oss forestille oss at du nettopp la ut et innlegg for din nye politiske bok på Facebook. Når du bare går tilbake for å sjekke statistikken for innlegget ditt bare noen få timer senere, innser du at innlegget ble fjernet fordi innholdet på boken din brøt Facebooks nye vilkår for bruk..

I sitt sentraliserte nettverk er Facebook enheten som kontrollerer nettverket. Med andre ord, de er kongen av innholdet som tilbys. Hvis de anser at det du har å si ikke passer inn i deres fortelling, har de all rett til å sparke deg ut av plattformen. På samme måte som du kan be noen om å forlate hjemmet ditt hvis du ikke godkjenner deres oppførsel.

Dapps fungerer mye annerledes. Hvis Facebook er som hjemmet ditt, kan du tenke på Dapps som en offentlig park. Det er ingen sentral myndighet som kan fortelle deg at innlegget ditt må gå. Faktisk, på grunn av blockchain-teknologiens uforanderlige natur, vil innlegget ditt om boken din aldri komme ned.

Dapps nåværende applikasjoner

Den første Dapp som kom inn i markedet med suksess var Bitcoin. Som sådan er Bitcoin en selvbærende offentlig hovedbok. Det er uforanderlig og desentralisert. Enda viktigere er det at Bitcoin kom inn i markedet som et direkte svar på sentraliseringen i den tradisjonelle finanssektoren.

Ethereum endret spillet

Hvis Bitcoin tente Dapp-lyset, helte Ethereum gass på det. Ethereum’s hvitt papir sier at denne kryptovalutaen er en “protokoll for å bygge desentraliserte applikasjoner.” Hvert aspekt av Ethereums nettverk fokuserer på å redusere utviklingstiden, forbedre sikkerheten og sikre skalerbarhet.

Whitere papir

Whitere papir

Ethereum endret Dapp-spillet for alltid. Denne unike plattformen introduserte et nytt programmeringsspråk spesielt for å forenkle Dapp-programmering. I tillegg kan Ethereum-utviklere bruke Turing-komplett Ethereum Virtual Machine (EVM) for å lage smarte kontrakter på få minutter..

Modig ny nettleser

I dag dominerer Ethereum Dapps markedet. Programmer som Modig Ny nettleser bruker ERC-20-kompatible tokens for å oppnå noen fantastiske ting. Når det gjelder neste generasjons nettleser Modig, brukere mottar BAT-tokens for deres deltakelse. Modige brukere mottar faktisk betaling for dataene sine. I tillegg får de langt mer kontroll over informasjonen sin. Brukere kan bestemme hvem, når og hva de skal dele. På denne måten revolusjonerer Dapp Brave hva det betyr å surfe på nettet.

STORJ

I et annet perfekt eksempel på tilleggsfunksjonene som Dapps bringer til markedet, plattformen STORJ lar brukerne leie ut ubrukt datamaskinplass. Applikasjonen hjelper brukere og de som ønsker mer lagringsplass å møte opp og bytte tjenester. Til slutt mottar den ene parten datalagringsfunksjoner til en brøkdel av de normale markedskostnadene, mens den andre parten tjener kryptovaluta for å gi plass.

Sammendrag – Dapps Potential

Det fremtidige potensialet for Dapps er ubestridelig. Hver uke dukker det opp nye og spennende prosjekter i markedet. Som sådan bør du forvente å fortsette å se disse protokollene integrert i alle næringsliv de neste årene.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map