Hvordan fungerer “smarte kontrakter”?

Smarte kontrakter muliggjør automatisering av visse aspekter av plattformens funksjonalitet. Disse digitale avtalene utfører selv forhåndsbestemte handlinger når de mottar en digital eiendel eller kryptovaluta. I dag brukes smarte kontrakter overalt i blockchain-rommet, men dette var ikke alltid tilfelle. La oss ta et sekund for å undersøke hvordan disse nyttige protokollene først ble til, og hvordan de fungerer uten behov for noen tredjepartsintervensjon.

Det opprinnelige smarte kontraktskonseptet forut for kryptovalutaer med fjorten år. Ironisk nok er mannen som er kreditert for å utvikle smarte kontrakter ingen ringere enn velkjent Bitcoinist Nick Szabo. Mange tror Nick faktisk er Satoshi Nakamoto på grunn av hans tidligere verk.

Nick kjent teoretisert om verdilagring av biter som bruker et proof-of-work-system fem år før Bitcoin eksisterte. Han har alltid vært en pioner innen kryptospace. I 1994 ga Nick ut sin smarte kontraktskode for publikum. Han laget også uttrykket “smart kontrakt”.

Nick Szabo via TMNews

Nick Szabo via TMNews

Hvorfor er det nødvendig med “Smart Contract”?

Hver smarte kontrakt inneholder fire hovedprinsipper. Først trenger du kontraktsemnet. Temaet er hva som gir kontrakten din tilgang til varene eller tjenestene som kontrakten regulerer. For det andre trenger du digitale signaturer (private nøkler) fra alle involverte i kontrakten. Disse signaturene er det som initierer kontrakten. Deretter kommer spesifikasjon av kontraktsvilkårene. Denne delen er der du legger ut den nøyaktige rekkefølgen av operasjoner som starter når kontrakten utføres. Til slutt trenger du en desentralisert plattform. Et blockchain-nettverk holder den smarte kontrakten lagret i redundans og beskyttet mot endringer.

Smarte kontraktkomponenter

  1. Kontraktsemne
  2. Digitale signaturer
  3. Kontraktsbetingelser
  4. Desentralisert plattform

Hvordan brukes “smarte kontrakter”?

Det er uendelige smarte kontraktsbruk. Smarte kontrakter hjelper deg med å utveksle digitale og virkelige eiendeler. Smarte kontrakter lever på blockchain og kan ikke endres. Denne ekstra sikkerheten gjør disse digitale avtalene ideelle for mange forretningsscenarier.

Smarte kontrakter i ICO

Initial Coin Offerings (ICO) bruker smarte kontraktprotokoller under deres crowdfunding-arrangementer. Smarte kontrakter sporer, beregner, tildeler og fordeler automatisk midlene som sendes mellom selskapet og investoren. Den smarte kontraktprogrammeringen muliggjør automatisering av hele prosessen.

Denne automatiseringen gjør det mulig for bedrifter å godta finansiering fra et bredere publikum. Arbeidsmengden til selskapet økes ikke, men selskapets innsamlingseksponering utvides. Den altomfattende naturen til denne strategien bidro til å presse ICO til å registrere antall i år. En rapportere viser at ICO-volumet allerede ble doblet siste årstall innen mai.

Tradisjonelle firmaer ser mot smarte kontrakter

Tradisjonelle firmaer fortsetter å gå inn på den smarte kontraktsarenaen mens blockchain-integrasjonen fortsetter. I dag eksisterer plattformer som bruker smarte kontrakter for nesten alt inkludert eiendom, investeringer, royalties, valg, logistikk og mye mer.

Ethereum-drevne “smarte kontrakter”

Kryptovalutaen, Ethereum, er best kjent for å introdusere smartkontraktkonseptet til kryptospace. Ethereums ERC-20-protokoll bruker smarte kontrakter for å automatisere tokenopprettelse og distribusjon. ERC-20 er den klart mest brukte utstedelsesprotokollen for token i markedet.

Ethereum Smart Contract Coding via Ethereum.org

Ethereum Smart Contract Coding via Ethereum.org

Vitalik Buterin, Ethereums utvikler, beskriver smarte kontrakter som et program som “validerer automatisk en betingelse og avgjør om eiendelen skal gå til en person eller tilbake til personen som sendte den eller en kombinasjon.”Ethereum bruker en protokoll fra andre lag for å oppnå smarte kontraktsmuligheter uten å skape ytterligere overbelastning i blockchain.

Smart kontraktutvikling

Siden Ethereum økte bevisstheten om smarte kontrakter, kom mer komplekse og avanserte smarte kontraktsmodeller inn i kryptospace. Plattformer som EOS, Steller, og NEO bruke mindre sløsende konsensusmekanismer sammenlignet med Proof-of-Work-systemet på plass med Ethereum.

Smarte kontrakter fjerner mellommannen fra mange av de mest brukte forretningssystemene i dag. Den tillitsløse naturen til disse protokollene gjør det mulig for bedrifter og investorer å øke effektiviteten og sikkerheten samtidig. Du bør forvente ytterligere integrering av denne teknologien i tradisjonelle forretningssystemer ettersom flere plattformer kommer inn i markedet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map