Ce sunt swapurile valutare?

Pe măsură ce câștigați experiență în tranzacționarea pe piața valutară, veți întâlni un număr tot mai mare de termeni. Un astfel de termen este un swap valutar. Acest tip de tranzacții reprezintă de fapt o cantitate mare din volumul tranzacționat pe piețe și sunt de obicei aplicate în câteva situații atunci când tranzacționați valută. Aici vom explica mai detaliat exact ce sunt swapurile valutare, cum apar de obicei și de ce pot fi benefice anumitor tipuri de comercianți din sector.

Bazele unui swap valutar

În termenii cei mai simpli, un swap valutar face exact așa cum sugerează și numele. Este un schimb valutar între două părți a sumei echivalente de bani într-o altă monedă. Există apoi un contract pentru rambursarea acestor bani la o dată specificată și cursul de schimb în viitor. În esență, acesta este un swap valutar. Un swap valutar poate avea o oarecare similitudine cu cel al contractelor futures valutare, deși diferă în sensul că sunt deținute până la decontare și considerate a fi o mare parte a tranzacționării valutare, în timp ce contractele futures valutare sunt tranzacționate pe alte burse..

Exemplu de schimb valutar:

Partea A și Partea B încheie un acord pentru a schimba 1.000.000 de euro cu 1.150.000 de dolari. Acest lucru acoperă necesitatea monedei contra pentru ambele părți și creează un curs implicit EUR / USD de 1,15 USD.

Tranzacția este apoi finalizată la o dată definită în viitor, utilizând fie cursul de schimb inițial de 1,15 USD, fie un alt curs de schimb convenit. În esență, cele două părți își împrumută reciproc o anumită monedă străină. În unele cazuri cu swap valutar, aceasta poate include plata dobânzilor sau a sumelor de capital pentru împrumuturi, deși acest lucru va depinde de detaliile acordului individual.

Cine se implică în schimburi valutare?

Swap-urile valutare erau rezerva celor din țările în care cursurile de schimb valutar erau extrem de volatile, sau în cazul în care acestea puteau fi utilizate ca mecanism pentru a depăși restricțiile valutare.

Deși acest lucru este încă valabil pe o bază mai limitată, utilizarea swap-urilor valutare a crescut în întreaga lume, pe măsură ce investitorii și companiile devin din ce în ce mai multinaționale. Iată câteva exemple în care schimburile valutare sunt cel mai des utilizate pentru a avea un impact bun pe piața valutară de astăzi.

Companii care fac afaceri în străinătate: Schimburile valutare pot fi deosebit de benefice pentru întreprinderile care au interese în străinătate și care trebuie să se împrumute pentru a desfășura această activitate. Este posibil să nu beneficieze neapărat de condiții de împrumut favorabile de la bănci din afara țării lor de origine. Prin urmare, dacă pot împrumuta bani în țara lor de origine la cele mai bune condiții și pot efectua un schimb valutar cu o companie similară din țara pe care doresc să o investească, atunci această tranzacție ar putea fi de folos pentru toți cei implicați.

Monede volatile: Un swap valutar poate fi benefic, aproape esențial în unele cazuri, pentru investitorii instituționali și de retail din țările în care se știe că moneda locală este volatilă. Acesta este unul dintre principalele scopuri din spatele angajării într-un swap valutar, pentru a proteja împotriva riscului valutar cu valute mai volatile. Angajându-se într-un swap valutar, ambele părți pot stabili termenii și au o certitudine în ceea ce privește costul tranzacției lor.

După cum putem vedea cu aceste exemple, swap-urile valutare sunt cel mai des utilizate de companii și de alte tipuri de investitori instituționali. Aceasta este cu siguranță o situație mai frecventă decât utilizarea swap-urilor valutare de către investitorii cu amănuntul, deși, în unele situații, comercianții cu amănuntul de valută pot fi afectați.

Riscuri implicate în swap-uri valutare

În timp ce swap-urile valutare pot fi benefice în cea mai mare parte pentru punctele menționate mai sus, la fel ca orice formă de tranzacționare, acestea nu sunt complet fără risc. Dacă vă angajați într-un swap valutar, iată câteva dintre riscurile principale pe care vă puteți aștepta să le întâlniți.

Fluctuația ratei dobânzii: Unul dintre principalele scopuri ale angajării într-un swap valutar poate fi să profitați de rate mai bune ale dobânzii în moneda pe care o împrumutați ca parte a tranzacției. Aceste rate ale dobânzii sunt de multe ori lăsate plutitoare în contracte. Prin urmare, există șansa ca o modificare a cursului de schimb să anuleze oricare dintre beneficiile de economisire a costurilor pe care sperați să le obțineți din swap-ul valutar în primă instanță.

Rate de schimb: Cu swap-urile valutare, poate cel mai important element este rata de schimb. Aceasta este adesea predefinită în cadrul contractului de swap pentru a fi o rată stabilită în momentul viitor când tranzacția atinge scadența. Din nou, există șansa ca rata viitoare să fie mai proastă pentru o parte decât rata inițială sau actuală. În acest caz, poate exista o ușoară pierdere la swap.

Taxe de schimb de tranzacționare Forex

Termenul de comision swap sau schimb valutar este ceva pe care îl veți întâlni și dacă sunteți un comerciant valutar online. Acest lucru poate fi, de asemenea, cunoscut sub numele de comision overnight, sau comision de răsturnare, și uneori poate fi confundat cu schimbul valutar.

Aceasta este o „taxă”, deși poate fi fie pozitivă, fie negativă, care se aplică pozițiilor pe care le dețineți deschise peste noapte atunci când tranzacționați prin intermediul brokerului dvs. Această sumă se modifică în mod constant și reprezintă, în principiu, diferența de dobândă pentru perechea valutară pe care o dețineți. Prin urmare, dacă dețineți o poziție lungă în anumite perechi valutare, veți fi creditat cu diferența de dobândă pozitivă, în timp ce pozițiile scurte vor vedea această taxă dedusă din soldul dvs..

Gânduri finale

Deși este, de obicei, o zonă mai preocupată de comercianții mai experimentați și instituționali, schimbul valutar joacă în continuare un rol imens în tranzacționarea valutară în general și este un comerț foarte util de care să știți. Acest lucru este valabil mai ales dacă sunteți în căutarea uneia dintre cele mai sigure modalități de a tranzacționa într-o cantitate mare de valută străină și într-o situație în care doriți să adăugați un anumit grad de securitate sau control la comerț pe o perioadă lungă de timp..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map