Prețul BTC intră în consolidare și evaluările DeFi cresc la noi maxime

Market Watch Weekly este o recenzie a piețelor și evoluțiilor criptografice în fiecare săptămână.

Privind în urmă în săptămâna trecută, prețul Bitcoin a cunoscut o recuperare treptată după căderea de luni. Criptomoneda de vârf, influențată de piețele tradiționale, a scăzut cu până la 20% la începutul săptămânii trecute. Deși Bitcoin și-a revenit ulterior, prețul a rămas extrem de volatil – conform prețului indicelui OKEx BTC – tranzacționând între nivelurile de 35.000 și 40.000 de dolari și închizând săptămâna cu 3,3% în roșu.

Bitcoin pare să fi găsit în jur de 35.000 de dolari. Sursa: OKEx 

Volatilitatea implicată arată un sentiment alcista pe termen lung

Graficele de volatilitate implicite de mai jos arată cum curba pentru opțiunile pe termen scurt, care expiră la 29 ianuarie, este înclinată la stânga, indicând proiecții urcante, în timp ce curba pentru opțiunile pe termen lung, care expiră la 31 decembrie, este înclinată la dreapta, reflectând sentimentul urcător.

IV de opțiuni care expiră până la sfârșitul lunii față de sfârșitul anului. Sursă: gvol.io

Monedele selectate au depășit Bitcoin

Altcoins au văzut mișcări bune în timpul consolidării Bitcoin. Indicele sezonului Altcoin a sărit de la 25 la 37 în timp ce dominația Bitcoin a scăzut cu 2%, conform datelor din CoinMarketCap

Indicele sezonului Altcoin a crescut în ianuarie. Sursă: blockchaincenter.net

În sectorul principal al monedelor, Polkadot (DOT) s-a dublat aproape în ultima săptămână, trecând XRP pentru a ajunge pe locul patru pe lista de capitalizare de piață. Chainlink (LINK) a fost un alt performer de top, cu un randament săptămânal de 46%. LINK a depășit Bitcoin Cash (BCH) pentru a ajunge pe locul opt în ceea ce privește capitalizarea pieței și este la doar 300 de milioane de dolari de la răsturnarea Litecoin (LTC), conform datelor din CoinGecko.

Monedele legate istoric de performanța Bitcoin nu s-au descurcat prea bine în ultima săptămână, LTC, Bitcoin SV (BSV) și BCH obținând pierderi de 14% sau mai mult. În timp ce Ether (ETH) a depășit Bitcoin, a înregistrat doar un câștig marginal de 2%. 

Întoarcerile săptămânale ale principalelor monede, între 1/11 și 1/17. Sursa: TradingView

DeFi continuă să explodeze

Sectorul DeFi și-a revenit din retragere extrem de rapid, multe jetoane atingând maximele recente după ce au înregistrat inversări în formă de V. Piața pare să reevalueze multe jetoane DeFi și să le ofere evaluări mai mari bazate pe fundamentele solide. Valoarea totală blocată în protocoalele DeFi a urmat, de asemenea, un model V și a atins maximul istoric de 34 miliarde dolari duminică, conform datelor din DeBank

Valoarea totală blocată în DeFi. Sursă: DeBank

Volumul total de tranzacționare a schimburilor descentralizate din această lună a depășit deja cel mai mare volum lunar anterior, ajungând la 33 miliarde USD, conform datelor de către Dune Analytics. Uniswap (UNI) ocupă în prezent primul loc, cu aproximativ 45% din volumul total al lunii ianuarie, în timp ce SushiSwap (SUSHI) și Curve (CRV) se află pe locul al doilea și al treilea. 

Volumul tranzacționării DEX pe lună. Sursă: Dune Analytics

În ceea ce privește randamentele, CRV a condus sectorul DeFi cu un randament săptămânal de 130%. Între timp, 1 inch și SUSHI au colectat, de asemenea, câștiguri de aproximativ 70%. Mai mult, după ce a obținut un randament de 57% săptămâna trecută, AAVE este acum clasată în top 20 în ceea ce privește capitalizarea pieței și este probabil să o depășească pe EOS, care se află pe locul 16. Sintetic (SNX) și UNI sunt în prezent pe locul 21 și respectiv pe 24, și au înregistrat câștiguri de 13% și 48% în ultima săptămână. 

Returnări săptămânale ale jetoanelor DeFi majore, între 1/1 și 1/17. Sursa: TradingView

Instituții nemulțumite de retragerea BTC

Revenind la Bitcoin, CME și-a actualizat cele mai recente (la 12 ianuarie) futures Bitcoin date de poziție pe 16 ianuarie. În această perioadă de raportare, Bitcoin a făcut o descoperire istorică până la marca de 40.000 de dolari, dar apoi sa retras brusc. Dobânzile deschise au crescut în continuare, de la 11.296 la 12.039, în ultima perioadă de raportare, iar retragerea nu a forțat instituțiile să vândă. 

În acest timp, fondurile pârghiate au crescut în ambele direcții. Pozițiile lungi au revenit la 4.107 de la 3.544, iar pozițiile scurte au crescut la 9.602 de la 9.058. Privind datele istorice, această mișcare arată că fondurile pârghiate urmăreau raliul prețurilor. Între timp, conturile administratorilor de active au văzut pozițiile lungi crescând de la 733 la 793, în timp ce pozițiile scurte au fost închise.

Alte conturi raportabile au arătat sensibilitate la riscuri, reducându-și pozițiile lungi de la 2.672 la 2.522, adăugând în același timp alte 112 poziții scurte.

Date futures CME Bitcoin – Numărul altor lungimi raportabile vs. Sursă: Cândl

Privind înainte săptămâna aceasta

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a anunțat că va lansa un nou pachet de stimuli economici la scurt timp după inaugurarea sa, pe 20 ianuarie. Ne putem aștepta ca piața să aștepte anunțuri oficiale cu privire la aceste noi măsuri.

Participanții la piață vor trebui, de asemenea, să acorde o atenție deosebită direcției indicelui dolarului SUA și a indicelui de panică (VIX) pe termen scurt. Indicele dolarului a încetat temporar să scadă din zona sa scăzută de aproape cinci ani și, dacă va continua să revină mai mult, va exercita presiuni descendente asupra activelor riscante, inclusiv Bitcoin.

Diagrama SUA Index 1M – 1/18. Sursa: TradingView

În plus, VIX rulează într-un triunghi din noiembrie și a fost foarte aproape de marginea superioară a gamei vineri. Bitcoin va fi sub presiune pentru a se defecta odată ce VIX urcă în sus, deoarece datele istorice arată că Bitcoin crește de obicei mai repede când VIX este scăzut.

Diagrama 1D a indicelui de panică – 1/18. Sursa: TradingView

Nu sunteți un comerciant OKEx? Aflați cum să începeți tranzacționarea!

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map