Cum să investiți în acțiuni – alegerea stocurilor și gestionarea portofoliului

În cele două articole anterioare, am explicat ce trebuie să faceți pentru a începe să cumpărați acțiuni și am introdus câteva modalități diferite de a câștiga bani pe piața de valori. Acum suntem gata să aprofundăm subiectul în detaliu, cu câteva sfaturi despre selectarea acțiunilor și construirea unui portofoliu.

Selectarea stocurilor

Cu mii de stocuri din care puteți alege, vă ajută să dezvoltați un proces de găsire și selectare a stocurilor. Aveți nevoie doar de 15-20 de acțiuni în portofoliu, deci este important să fiți foarte selectivi.

Ce reprezintă de fapt o acțiune?

Înainte de a începe, este bine să știți exact ce cumpărați atunci când cumpărați o acțiune a unei companii. Acțiunile, acțiunile și capitalurile proprii se referă la același lucru: o cotă în capitalul propriu (proprietatea) unei companii. Există diferite tipuri de acțiuni, dar în majoritatea cazurilor, veți cumpăra acțiuni ordinare, numite și acțiuni ordinare sau acțiuni comune.

Fiecare acțiune obișnuită conferă titularului său următoarele drepturi:

 • Dreptul la un vot pe probleme importante ale companiei.
 • Dreptul la o parte egală a dreptului de proprietate. În cazul în care societatea este lichidată, activele vor fi împărțite în mod egal între acționari, dar numai după ce creditorii, deținătorii de obligațiuni și preferințele au fost plătiți acționarilor.
 • Dreptul de a primi dividende – dacă sunt plătite. Orice profit care nu este reinvestit în afacere este plătit ca dividende.
 • Dreptul de a transfera dreptul de proprietate. Cu alte cuvinte, vă puteți vinde acțiunile.
 • Dreptul la informații. Companiile listate sunt obligate să furnizeze acționarilor anumite informații.
 • Dreptul de a acționa în judecată pentru fapte ilicite. Acționarii pot da în judecată o companie dacă drepturile lor nu sunt respectate.

Evaluări de acțiuni

Deținerea unei acțiuni a unei companii poate conferi drepturile enumerate mai sus, dar în cele din urmă probabil investiți pentru a obține un câștig de capital. Asta înseamnă că sperați să vindeți acțiunea la un preț mai mare decât ați plătit pentru aceasta. Aici intervin evaluările.

Prețul și valoarea nu sunt chiar aceleași lucruri. Un preț al acțiunii reprezintă prețul la care cererea și oferta sunt în echilibru. Cu toate acestea, cumpărătorii cred că valoarea este mai mare decât acel preț, în timp ce vânzătorii cred că valoarea este mai mică decât acel preț.

În majoritatea cazurilor, pentru ca prețul acțiunilor să crească, evaluarea percepută de piață a companiei trebuie să crească. Nu există un mod specific corect sau incorect de a aprecia o companie, dar pot fi luate în considerare următoarele trei metode:

 • Valoarea intrinsecă, valoarea activului net și valoarea contabilă, care sunt toate valori similare, dar nu identice, iau în considerare doar valoarea activelor unei companii. Această metodă ignoră valoarea profiturilor viitoare.
 • Modelul actualizat al fluxului de numerar (DCF) ignoră valoarea activelor și, în schimb, ia în considerare fluxurile de numerar viitoare așteptate. Această metodă ar fi mai precisă dacă fluxurile de trezorerie viitoare ar fi cunoscute cu certitudine – dar, în general, nu este cazul.
 • Modelul de actualizare a dividendelor ia în considerare valoarea dividendelor viitoare așteptate, ceea ce face mai ușoară compararea unei acțiuni cu obligațiunile fără risc. Din nou, această metodă se bazează pe ipoteze care pot fi greșite.

Ce face ca evaluările să crească?

Piața tinde să prețuiască companiile în creștere și profitabile, luând în considerare veniturile viitoare, profiturile și fluxurile de numerar. Pe de altă parte, companiile care se luptă sunt adesea evaluate pe baza valorii activelor lor.

De obicei, pentru a vinde o acțiune pentru mai mult decât ați plătit pentru aceasta, valoarea percepută trebuie să crească într-o perioadă de timp. Deci, ce face ca valoarea să crească? Pentru ca valoarea unei companii să crească, profiturile (sau câștigurile) acesteia trebuie să crească. Există trei moduri de a crește profiturile:

 • Venituri crescute (vânzările) pot apărea dacă o companie își crește cota de piață sau dacă cota sa de piață rămâne stabilă în timp ce dimensiunea pieței crește.
 • Un Creșterea marjei brute poate rezulta din prețuri de vânzare mai mari sau costuri mai mici de vânzare. Uneori, o companie beneficiază de economii de scară, iar costul fiecărei vânzări scade odată cu creșterea veniturilor.
 • Un mărirea profitului margin poate rezulta din reducerea cheltuielilor sau cheltuielilor generale sau chiar din menținerea cheltuielilor generale în timp ce marja brută crește.

Prețul acțiunilor va crește, de obicei, atunci când piața începe să creadă că oricare dintre cele de mai sus se va întâmpla sau se va accelera în viitor. Dacă piața consideră că aceste cifre vor scădea, prețul acțiunilor va scădea.

Prețul acțiunii poate crește și din alte motive. În cazul în care își ridică dividendul sau dacă pare că compania poate fi ținta unei preluări, prețul poate crește. Schimbările în management sau lansarea de produse noi pot avea ca rezultat creșterea prețului dacă investitorii consideră că aceste evenimente ar putea duce la câștiguri mai mari.

Rapoarte cheie

Atunci când selectați acțiuni în care să investiți, va trebui adesea să comparați o companie cu alta. Rapoartele de evaluare au o valoare limitată atunci când sunt utilizate pentru a evalua o acțiune unică, dar sunt neprețuite atunci când vine vorba de compararea valorii de piață a mai multor companii. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a compara valoarea curentă a unei acțiuni cu valoarea sa istorică.

Raport PE

Raportul preț-câștiguri sau raportul PE se calculează prin împărțirea prețului curent al acțiunii la EPS anual (câștigul pe acțiune) al companiei. Dacă prețul acțiunii este de 20 USD, iar EPS-ul companiei pentru ultimul an a totalizat 1 USD, raportul PE este de 20/1 sau 20. Un raport PE normalizează, de asemenea, valoarea, indiferent de prețul acțiunilor, astfel încât să puteți compara o tranzacționare a acțiunilor la 2 USD cu o acțiune tranzacționată la 50 USD.

Începând din septembrie 2020, raportul PE ponderat al plafonului de piață al stocurilor din S.&Indicele P 500 este 28. Media istorică este în jur de 16, deci valorile stocurilor sunt destul de mari din punct de vedere istoric. Companiile mature cu o creștere relativ mică tranzacționează de obicei cu rapoarte PE între 10 și 15. Companiile în creștere rapidă tranzacționează cu rapoarte PE mult mai mari – ocazional până la 1000.

Atunci când câștigurile reale sunt utilizate pentru a calcula raportul PE, acesta este cunoscut ca un PE istoric sau final. Dacă se utilizează estimări ale câștigurilor viitoare, aceasta este denumită PE forward.

Raportul preț / vânzări

De multe ori, companiile în creștere rapidă își reinvestesc toate profiturile sau chiar se pierd. În acest caz, raportul PE nu poate fi calculat. Următorul lucru cel mai bun este raportul preț-vânzări, calculat prin împărțirea prețului acțiunii la venitul pe acțiune.

 EV / EBITDA

Acesta este un mod puțin mai precis de a compara evaluările companiei, dar este mult mai complicat de calculat. EV reprezintă valoarea întreprinderii și se calculează prin adăugarea de datorii și numerar la capitalizarea de piață a companiei.

EBITDA reprezintă câștiguri înainte de dobândă, impozite, amortizare și amortizare. Această valoare oferă o reflectare mai adevărată a performanței operaționale a unei companii decât numărul EPS de bază.

Raportul EV / EBITDA poate fi utilizat pentru a compara companii cu structuri de capital și modele de operare foarte diferite.

Alte valori de luat în considerare

Nenumărate alte rapoarte și valori sunt utilizate pentru a analiza o companie – dar următoarele sunt numerele mai esențiale de luat în considerare.

Capitalizare de piață

Capitalizarea de piață se calculează înmulțind prețul acțiunilor, dar numărul de acțiuni aflate în circulație. Aceasta este valoarea pe care investitorii o acordă companiei. Companiile mai mari sunt de obicei mai stabilite, iar prețurile acțiunilor lor sunt mai puțin volatile, în timp ce companiile mai mici prezintă un risc mai mare, dar pot crește mai repede.

Ca regulă generală, o companie evaluată la mai puțin de 1 miliard de dolari poate avea un risc considerabil, în timp ce companiile în valoare de peste 10 miliarde de dolari sunt în mare parte investiții cu risc mai mic.

Rata de creștere a veniturilor

Aceasta este rata la care veniturile cresc în fiecare an. În mod ideal, rata de creștere ar trebui să crească constant în fiecare an, dacă nu chiar accelerată.

Rata de creștere a EPS

Rata de creștere a EPS reflectă procentul anual de creștere a EPS. Cu excepția cazului în care o companie este concentrată în totalitate pe creșterea veniturilor, EPS ar trebui, de asemenea, să crească constant.

Marja brută

Marja brută este profitul brut ca procent din venitul total. Profitul brut este calculat prin scăderea costului bunurilor sau serviciilor vândute din venituri. Acesta este profitul companiei, excluzând cheltuielile și articolele unice.

Marja de operare

Marja operațională este calculată prin scăderea cheltuielilor normale din profitul brut și apoi împărțirea rezultatului la venitul total. Această marjă reflectă profitabilitatea activității principale a companiei.

 Marja de profit

Marja de profit este similară cu marja operațională, dar reprezintă cheltuielile care nu sunt legate de activitatea de bază a companiei.

ICRE

Rentabilitatea capitalului propriu al unei companii se calculează prin împărțirea venitului net la capitalul propriu al acționarilor. Indică cât de eficient utilizează compania activele și capitalul pentru a genera profituri. O regulă obișnuită este că ROE-ul unei companii ar trebui să fie peste 15%.

Datorii la capitaluri proprii

Raportul datoriei / capitalului propriu al unei companii vă arată cât de mult are datoria companiei în raport cu capitalul propriu. Ratele datoriei / capitalurilor proprii variază de la industrie la industrie și ar trebui comparate cu companii similare. Ca regulă generală, raportul datorie / capitaluri proprii ar trebui să fie mai mic de 2.

Randamentul dividendului și raportul acoperirii dividendelor

Randamentul din dividende este calculat prin împărțirea totalului plătit în dividende în ultimul an la prețul curent al acțiunii. Acest lucru vă permite să comparați un stoc cu alte active care generează venituri. Nu toate companiile plătesc dividende, de fapt, companiile cu creștere rapidă preferă deseori să reinvestească toate profiturile în afaceri. Deci, randamentul dividendelor este relevant doar pentru anumite companii.

Raportul acoperirii dividendelor este raportul dintre EPS și dividendele anuale. Acest lucru vă va oferi o idee dacă compania poate continua să plătească un dividend în cazul în care câștigurile sale vor bate. Se preferă un raport de trei sau mai mare.

Așteptări vs realitate

Prețurile acțiunilor reflectă de obicei așteptările pieței cu privire la viitor. Modificări substanțiale ale prețurilor apar atunci când se schimbă așteptările – fie la nivelul companiei, la nivel sectorial, fie la nivelul întregii piețe sau a economiei. Dacă nu există niciun motiv pentru care se vor modifica așteptările companiei, prețul unei acțiuni va urmări, de obicei, sectorul său sau piața în ansamblu.

Știrile ar trebui întotdeauna luate în considerare în contextul așteptărilor. Veștile bune pot fi reduse dacă piața se așteaptă la vești grozave, iar vestea proastă poate fi optimistă dacă piața așteaptă vești teribile.

Cumpărați scăzut, vindeți mare – sau, cumpărați mare, vindeți mai mare?

S-ar putea presupune că modul de a câștiga bani în acțiuni este de a cumpăra scăzut și de a vinde mare. Într-adevăr, unele dintre cele mai bune investiții pe termen lung pot fi făcute atunci când prețurile acțiunilor scad. Dar aceasta nu este singura modalitate de abordare a investițiilor. Uneori puteți cumpăra scăzut și vindeți mare, dar uneori va trebui să cumpărați scump și să vindeți și mai mult.

Cumpărați scăzut, vindeți scump

Există trei tipuri de situații în care cumpărarea redusă și vânzarea ridicată au sens. Primul este atunci când întreaga piață se confruntă cu o corecție (o scădere de aproximativ 10%) sau un accident (o scădere de 20% sau mai mult). Acesta este cel mai bun moment pentru a cumpăra acțiuni, deoarece veți găsi acțiuni de înaltă calitate tranzacționate la evaluări scăzute. Acesta este momentul în care ar trebui să cumpărați acțiuni blue-chip pentru a le păstra mult timp.

Al doilea este atunci când prețul unei acțiuni scade din cauza știrilor specifice acțiunii. Adesea prețul va scădea prea mult, oferind o mare oportunitate. Cheia este să analizăm cu atenție cât de probabil este că prețul acțiunilor își va reveni într-adevăr – au fost știrile care au dus la cădere un regres temporar sau schimbă imaginea pe termen lung pentru companie? Dacă eșecul a fost temporar, este posibil să aveți ocazia de a face o investiție excelentă pe termen lung

În cele din urmă, unele industrii sunt ciclice, iar stocurile companiilor din aceste industrii tranzacționează uneori într-un interval de tranzacționare clar definit. Exemplele includ mineritul, energia și construcțiile. Timpul de cumpărare a acțiunilor ciclice este după ce întorc colțul la marginea inferioară a gamei de tranzacționare. Momentul pentru a le vinde este dacă sau când își pierd impulsul la capătul superior al gamei.

Cumpără mare, vinde mai mare

Unele acțiuni de top pe piață rămân în tendințe puternice de urcare ani la rând. Acei investitori care așteaptă o corecție de multe ori nu primesc niciodată una și pierd unele dintre cele mai bune randamente pe care le-ar fi putut obține. Acestea sunt de obicei stocuri în creștere cu un impuls puternic al prețurilor și adesea tranzacționează pe baza unor rapoarte PE foarte ridicate. Pentru aceste tipuri de stocuri, nu există adesea altă alternativă decât să cumpere mare și să vândă și mai mult.

Investiția în acțiuni de impuls vine cu un risc de dezavantaj mai mare decât cumpărarea de acțiuni care au scăzut deja, deci va trebui să gestionați cu atenție riscul. Vă puteți gestiona riscul procedând în felul următor:

 • Cumpărați doar cele mai bune impulsuri sau stocuri de creștere. Respectați companiile cu un avantaj competitiv unic pe o piață în creștere.
 • Începeți cu o poziție mică. Dacă o investiție are succes, va crește singură într-o poziție semnificativă în portofoliul dumneavoastră.
 • Decideți cât de mult sunteți pregătit să pierdeți înainte de a investi – odată ce poziția arată un profit, puteți risca puțin mai mult, dar nu vă permiteți să pierdeți mai mult decât suma inițială pe care ați fost pregătit să o pierdeți.

Cum să găsiți acțiuni de cumpărat

Cu mii de stocuri de examinat, ajută la utilizarea instrumentelor care facilitează munca. Puteți găsi o mulțime de examinatori de acțiuni online pe care le puteți folosi gratuit. Una dintre cele mai populare este Finviz, un ecran de stoc pe care îl puteți utiliza pentru a filtra peste 7.500 de stocuri în funcție de 70 de criterii diferite. Unii brokeri au, de asemenea, verificatori de acțiuni pe site-urile lor web.

Când ar trebui să vindeți?

În multe privințe, vânzarea unei acțiuni la momentul potrivit este mai importantă decât decizia inițială de cumpărare a acțiunii. Uneori, ceea ce trebuie făcut este să dețineți stocul pentru o perioadă foarte lungă de timp și să eliminați orice volatilitate. Pentru alte acțiuni, ar putea fi cel mai bine să vindeți după o cursă puternică și când impulsul încetinește. Și vor exista și momente în care cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vindeți pentru o mică pierdere înainte ca aceasta să devină o pierdere mare.

Criteriile dvs. de vânzare a unei acțiuni ar trebui să fie întotdeauna legate de motivul pentru care ați deținut-o în primul rând. Dacă investiți într-o companie, deoarece credeți că afacerea are potențialul de a continua să crească mult timp, atunci ar trebui să dețineți acțiunile până când credeți că compania nu mai poate crește. Prețul va crește și va coborî pe parcurs, dar acțiunea de preț nu ar trebui să influențeze decizia dvs. de a vinde.

Dacă cumpărați o acțiune despre care știți că este destul de costisitoare și că prețurile sunt deja în creștere viitoare, este posibil să fie nevoie să urmăriți cu mai multă atenție acțiunea prețurilor. Stocurile de impuls pot scădea cu ușurință cu 50% sau mai mult – caz în care veți avea nevoie ca prețul să crească cu 100% doar pentru a reveni la echilibru. Nu are rost să ne ținem de un stoc ca acesta odată ce tendința ascendentă se rupe. În acest caz, este posibil să trebuiască să înregistrați o mică pierdere sau să renunțați la o parte din profit, dar puteți oricând să reintroduceți când prețul se stabilizează și începe să crească din nou..

Gestionarea portofoliului dvs.

Realitatea investițiilor este că unele investiții funcționează bine, în timp ce altele nu. Acesta este doar unul dintre motivele pentru a vă răspândi investițiile într-un portofoliu de acțiuni. De-a lungul timpului, puteți rămâne cu câștigătorii și dați drumul pe învinși și pe cei despre care credeți că au fugit prea departe. De asemenea, puteți gestiona profilul de risc al portofoliului dvs. cumpărând diferite tipuri de acțiuni.

Diversificarea și alocarea activelor – cheia gestionării riscurilor

Diversificarea este cel mai bun mod de a gestiona riscul într-un portofoliu. Pe măsură ce adăugați mai multe acțiuni, reduceți impactul pe care o alegere proastă îl poate avea asupra portofoliului dvs. Cu toate acestea, cercetările sugerează că beneficiile diversificării devin marginale atunci când numărul stocurilor depășește 20. Nu există niciun rău în deținerea mai multor stocuri, dar, în ceea ce privește diversificarea, nu este necesar. Există, de asemenea, ceva de spus pentru menținerea concentrării lucrurilor cu 15 până la 20 de acțiuni.

Reducerea volatilității

Dacă întregul dvs. portofoliu este format din acțiuni volatile, va trebui să urmăriți creșterea și scăderea substanțială a valorii acestuia. Acest lucru vă poate determina să acționați impulsiv și să vindeți acțiuni exact la momentul nepotrivit. Puteți reduce volatilitatea portofoliului prin includerea următoarelor tipuri de acțiuni și ETF-uri:

 • Stocurile defensive sunt stocurile companiilor care nu sunt foarte sensibile la ciclurile economice. Acestea sunt companii care au fluxuri de venituri relativ previzibile și reușesc să-și vândă bunurile și serviciile indiferent de starea economiei. Exemple sunt companiile care vând produse de uz casnic (Procter și Gamble, Johnson și Johnson etc.), companiile farmaceutice și utilitățile (energie electrică, apă etc.).
 • Obligațiunile au randamente medii mai mici decât acțiunile, dar sunt și mai puțin volatile. Alocarea a 10-20% dintr-un portofoliu unui ETF de obligațiuni poate avea un efect substanțial asupra volatilității.
 • Aurul este un activ care crește foarte des atunci când prețurile acțiunilor scad. O alocare mică (2 până la 5%) către un ETF aur poate reduce, de asemenea, volatilitatea.
 • Numerarul este în mod evident cel mai puțin activ volatil, deși randamentele sunt, de asemenea, foarte mici. Cu toate acestea, deținerea de numerar este o modalitate bună de a reduce volatilitatea.

În timp, rentabilitățile dvs. vor proveni probabil din celelalte acțiuni din portofoliul dvs. – blue-chips-uri, stocurile de creștere și capitalurile mici, dar deținerea unor acțiuni defensive și ETF-uri vă vor ajuta să eliminați orice volatilitate fără să vă pierdeți nervii.

Alegeți un broker de acțiuni

Primul pas în călătoria dvs. ar trebui să fie alegerea unui broker de acțiuni.

Un broker pe care îl recomandăm este Firstrade.

Cum să investiți în acțiuni - alegerea stocurilor și gestionarea portofoliului Cum să investiți în acțiuni - alegerea stocurilor și gestionarea portofoliului Cum să investiți în acțiuni - alegerea stocurilor și gestionarea portofoliului
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Evaluările Securities.io sunt stabilite de echipa noastră editorială. Formula de notare pentru brokerii de valori ia în considerare peste zeci de factori, inclusiv taxele și minimele conturilor, platformele de tranzacționare, asistența pentru clienți, organismele de reglementare și opțiunile de investiții.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Evaluările Securities.io sunt stabilite de echipa noastră editorială. Formula de notare pentru brokerii de valori ia în considerare peste zeci de factori, inclusiv taxele și minimele conturilor, platformele de tranzacționare, asistența pentru clienți, organismele de reglementare și opțiunile de investiții.

★★★★★ ★★★★★ Recenzie Public.com

Evaluările Securities.io sunt stabilite de echipa noastră editorială. Formula de notare pentru brokerii de valori ia în considerare peste zeci de factori, inclusiv taxele și minimele conturilor, platformele de tranzacționare, asistența pentru clienți, organismele de reglementare și opțiunile de investiții.

Taxe

Comisia zero

Taxe

Comisia zero

Taxe

Comisia zero

Cont minim

Nici unul

Cont minim

100 USD

Cont minim

Nici unul

Promoții

Stocuri gratuite *

* Consultați site-ul web pentru detalii.

Promoții

Nici unul

Promovare

Nici unul

Concluzie

Acest articol este despre investiții în acțiuni individuale. După cum sa menționat în articolele anterioare, puteți investi și în acțiuni cumpărând ETF-uri. De asemenea, le puteți face pe amândouă, cu o deținere ETF de bază și o mână de acțiuni pe care doriți să le dețineți. Dacă abia începeți călătoria investițională, o abordare sensibilă este să începeți cu ETF-uri și să adăugați treptat acțiuni individuale pe măsură ce aflați mai multe despre piață.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map