Trei tipuri de jetoane de securitate de știut – lideri de gândire

Similar cu securitatea tradițională, un token de securitate îndeplinește aceeași funcție, cu excepția faptului că confirmă proprietatea prin tranzacții blockchain și, de asemenea, face posibilă proprietatea fracțională. Legile federale care guvernează valorile mobiliare se aplică și jetoanelor de securitate cu intenția de a proteja investitorii la anumite niveluri. Jetoanele de securitate sunt programabile. Teoretizarea valorilor mobiliare, în teorie, elimină necesitatea unei terțe părți utilizând contracte inteligente. De exemplu, un împrumut „tokenizat” pe un blockchain ar putea efectua automat plăți fără utilizarea unui intermediar tradițional ca o bancă. Un articol detaliat despre STO a fost scris de Moonwhale Ventures, care a discutat mai în detaliu despre diferitele cerințe de reglementare din jur jetoane de securitate.

Să aruncăm o privire asupra a trei tipuri cunoscute de jetoane de securitate:

 1. Jeton de capitaluri proprii
 2. Jeton de datorie
 3. Jeton de active reale

Jeton de capitaluri proprii

Jetoanele de capitaluri proprii reprezintă valoarea acțiunilor emise de o companie pe blockchain. Diferența dintre un jeton de capital și un stoc tradițional constă în metoda sa de înregistrare a dreptului de proprietate. Un stoc tradițional este conectat la o bază de date și înregistrările sunt apoi reprezentate printr-un certificat pe hârtie. Cu toate acestea, pentru un jeton de capital, acesta este înregistrat pe un blockchain imuabil care digitalizează în mod esențial mijloacele tradiționale de înregistrare. Deținerea unui token de capitaluri proprii îi conferă investitorului o parte din profiturile companiei și dreptul de vot. Este important să rețineți că aceste jetoane nu se limitează doar la primele etape de finanțare, deși este mai frecvent să găsiți companii care își oferă jetoanele în timpul rundei de semințe. Acest sistem are trei avantaje:

 • Permite investitorilor să investească în companii blockchain în timp ce respectă legislația privind valorile mobiliare
 • Noul model de strângere de fonduri pentru startup-uri timpurii
 • Cadrul pentru ca autoritățile de reglementare să evalueze strângerea de fonduri a proiectului

ICO-urile au oferit oportunitatea startup-urilor timpurii de a căuta finanțare prin jetoane utilitare. Cu toate acestea, a intrat sub control major de către autorități, deoarece jetoanele de utilitate nu reprezintă proprietatea companiei. O STO se asigură că eforturile lor de strângere de fonduri sunt conforme cu legislația privind valorile mobiliare. Un exemplu de ofertă de jetoane de capital este Documo. Vor lansa una dintre primele oferte de jetoane de capital din lume pentru a-și finanța inițiativa de afaceri pentru a conduce adoptarea în masă a tehnologiilor documentelor fără hârtie. Jetoanele lor DCMO reprezintă proprietatea reală a capitalului propriu în Documo.

Jeton de datorie

Titluri de creanță care includ obligațiuni, note, instrumente de creanță

Jetoanele de securitate bazate pe datorii reprezintă instrumente de creanță precum ipoteci imobiliare și obligațiuni corporative. Prețurile acestor jetoane sunt dictate de doi factori: Risc și Dividend. Un risc mediu de neplată într-o ipotecă imobiliară nu poate fi evaluat la fel ca o obligațiune a unei companii pre-IPO. Prin urmare, modelarea prețului unui jeton de securitate după risc și dividend este esențială. În termeni blockchain, contractul inteligent care reprezintă un jeton de securitate a datoriilor ar trebui să includă operațiuni precum termenii de rambursare care dictează modelul dividendului, dar să includă și diferiții factori de risc ai datoriei subiacente.

Beneficiile datorării tokenizării includ:

 • Fracționarea

Fracționarea vehiculelor datoriei aduce noi oportunități unui domeniu mai larg de investitori

 • Futures

Tokenizarea contractelor futures și a instrumentelor derivate ar putea deschide o lume întreagă de noi oportunități. Ca urmare, ele pot aduce lichidități masive pe piața tokenizată, datorită naturii sale extrem de pârghiate. De asemenea, oferă o modalitate excelentă de acoperire a portofoliilor.

 • Dimensiunea pieței

Piața publică actuală, care include garanția obligațiunilor și a datoriilor, valorează 100 de miliarde de dolari. Dacă tokenizarea este următorul pas evolutiv pentru instrumentele financiare, potențialul pentru jetoane bazate pe datorii poate fi masiv.

 • Dividende

Diferența dintre dividendele din capitaluri proprii și din datorii este regularitatea acestuia. Dividendele din obligațiuni sunt de obicei mai frecvente decât capitalul propriu, deoarece dividendele din capital depind în mare măsură de performanța companiilor subiacente.

Jetoane de active reale

simbolizarea mărfurilor în agricultură, metale, animale și energie

Acest tip de jeton reprezintă proprietatea asupra unui anumit activ, cum ar fi proprietăți imobiliare sau mărfuri. Jetoanele susținute de mărfuri abordează probleme de încredere, ineficiențele lor și complexitatea tranzacțiilor, care implică de obicei mai multe părți. Tehnologia blockchain permite înregistrarea transparentă a tranzacțiilor complicate, urmărirea mărfurilor și reducerea fraudei, ceea ce pare să o facă o potrivire naturală pentru afacerea cu mărfuri.

Jetoanele pot fi utilizate ca monede virtuale, care au aceleași caracteristici ca orice marfă (cum ar fi aurul) care poate fi tranzacționată cu intenții de profit. Criptomonedele susținute de mărfuri includeau jetoane legate de aur, argint și petrol. Și fiecare dintre aceste mărfuri are propriul avantaj și dezavantaj.

Monedele stabile susținute de mărfuri sunt una dintre cele mai interesante evoluții din lumea criptografică. Mărfuri precum aurul sau diamantele care conferă jetoanelor stabilitate și valoare.

Cateva exemple:

 1. Banane – o criptomonedă susținută de banane.
 2. Canabiu – susținut de extracte lichide de canabis din surse legale
 3. PowerLedger – susținută de energia regenerabilă a soarelui.
 4. „El Petro” – susținut de petrol. Economia Venezuela a scăzut.
 5. Diamantele sunt o marfă ușor de valorificat, cu un bun potențial al unei piețe deblocate în curând. Dintre mărfuri, diamantele sunt una dintre cele mai stabile ca valoare. În timp ce aurul, argintul și alte mărfuri sunt expuse piețelor financiare și capriciilor speculatorilor, diamantele au rămas stabile de peste trei decenii (bucurându-se de o apreciere pozitivă).

Piața STO astăzi

În ceea ce privește aceste trei tipuri de jetoane de securitate, majoritatea proiectelor care oferă jetonul sunt lipsite de calitate. Există câteva exemple grozave de jetoane de active reale, cum ar fi proiectul condus de Inveniam Capital Partners de a tokeniza 260 de milioane de dolari în tranzacții imobiliare și de creanță. Cu toate acestea, cumpărătorii trebuie să dețină cel puțin 10 milioane de dolari în Crypto pentru a participa și pentru a cumpăra o valoare minimă de 500.000 de dolari. Este clar că lumea jetoanelor de securitate este orientată fundamental mai mult către instituții.

Va fi nevoie de o cantitate considerabilă de timp pentru a încorpora adevărata frumusețe a ofertelor inițiale de monede în jetoanele de securitate. Ofertele inițiale de monede democratizează procesul de strângere de fonduri, care a fost deschis doar instituțiilor mai mari și investitorilor acreditați. Imaginați-vă o lume în care un student care locuiește în Argentina fiind capabil să dețină acțiuni la o companie cu sediul în Rusia pur și simplu de pe telefoanele lor. Dar, deocamdată, studentul argentinian trebuie să aștepte și să continue cu modalitățile actuale de a investi în jetoane de securitate. Piața STO este cu siguranță una de urmărit în următorii ani, în timp ce încercăm să revoluționăm piețele financiare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map