Banca Centrală a Franței finalizează emiterea de securitate cu euro digital

O etapă majoră către lansarea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) a fost atinsă în Europa și mai precis în Franța.

Acceptarea unei monede digitale la nivel global sau chiar la nivel național a fost considerată peren ca un pipedream. Cu toate acestea, chiar și după renunțarea la cea mai mare monedă digitală din lume – Bitcoin – statele naționale și băncile centrale au început să acorde mai multă atenție și să lucreze la versiunea digitală a monedei proprii..

În timp ce mai multe țări au făcut unele progrese, China este cunoscută ca fiind în stadiul cel mai avansat pentru lansarea propriului CBDC. În același timp, vestea unui test de succes pentru un euro digital vine de la banca centrală a Franței.

Banque de France prezintă progresul CBDC

Banque de France dezvăluit că a folosit blockchain-ul dezvoltat de propria echipă pentru a soluționa emiterea de titluri digitale, folosind infrastructura blockchain de la un capăt la altul.

Acest prim test de succes a fost făcut în parteneriat cu una dintre cele mai mari bănci din Franța – Société Générale. În ceea ce se numește o emisiune de obligațiuni garantate, valoarea totală atinge valoarea de 40 milioane EUR (~ 44 milioane USD).

Aceasta devine o etapă remarcabilă pentru emiterea de securitate digitală, deoarece tranzacția a fost instantaneu decontată prin metoda livrare contra plată (DvP) direct contra euro digital.

Société Générale a salutat rezultatele testului și este extrem de optimistă în ceea ce privește beneficiile pe care le pot aduce monedele digitale, spunând că „deschide calea pentru automatizarea și scurtarea proceselor de plată, cu infrastructuri de piață simplificate și securitate consolidată”.

Potrivit rapoartelor, moneda digitală a băncii centrale este una care trebuie utilizată pentru decontările interbancare, mai degrabă decât pentru plățile consumatorilor. Odată cu rezultatul pozitiv al acestui test inițial, Société Générale este încurajată să facă teste mai riguroase în următoarele săptămâni:

„Această experimentare a fost efectuată de la un capăt la altul folosind infrastructuri blockchain … Aceasta demonstrează fezabilitatea ca titlurile financiare să fie decontate digital și livrate în moneda digitală a băncii centrale (CBDC) pentru decontări interbancare”, a declarat Societe Generale.

Acest lucru devine, de asemenea, o etapă imensă pentru Banca de France. Ambiția băncii centrale de a testa o monedă digitală a fost exprimată la sfârșitul anului trecut, în decembrie 2019, rezultând dintr-o voință politică de a prelua un rol de lider în cadrul Uniunii Europene..

Eforturile Franței pentru un dividend digital de plată în euro

Activitatea de dezvoltare și rezultatele încurajatoare ale testelor în jurul euroului digital provenit de la Banque de France consolidează locul țării în fruntea peisajului titlurilor financiare digitale.

Banque de France a declarat că va continua să facă mai multe teste cu alte instituții financiare în următoarele câteva săptămâni, ca parte a explorării sale în curs a unui euro digital.


„Rezultatele acestor experimente vor fi un element important al contribuției Banque de France la reflecția mai globală condusă de Eurosistem asupra interesului [unui CBDC]”, a declarat banca centrală.

Nu cu mult timp în urmă, banca centrală și-a lansat programul digital Euro. În aprilie, banca centrală a declarat că își propune să descopere beneficiile monedelor digitale pentru compensare și decontare a activelor financiare tokenizate.

Banca centrală a împărtășit faptul că, de la lansarea programului, au existat o mulțime de aplicații și interes pentru a testa moneda digitală a băncii centrale, subliniind rolul principal pe care țara îl are în inovația tehnologică a plăților..

Această iterație actuală a monedei digitale a băncii centrale este destinată a fi utilizată pentru și de către instituțiile financiare – nu plățile cu amănuntul. La momentul lansării programului, banca centrală a declarat că nu încearcă să înlocuiască monedele și bancnotele.

Potrivit guvernatorului băncii centrale, partea consumatorului ar trebui să fie completată cu o altă monedă digitală care să se concentreze asupra utilizabilității și să nu fie susținută de tehnologia blockchain.

Cursa pentru prima monedă digitală a Băncii Centrale

Franța nu este singura țară care a început să testeze monedele digitale ale băncii centrale. Luna trecută, China a confirmat în cele din urmă că a început să-și testeze yuanul digital în patru orașe. Potrivit Băncii Populare din China, a început să cerceteze CBDC până în 2014 și a finalizat un design de bază în ianuarie.

Dacă guvernele s-ar fi hotărât să adopte o monedă digitală, acum se pare că băncile centrale se luptă să fie primele pe piață. Nu este de asemenea surprinzător, deoarece o monedă digitală de succes emisă de o bancă centrală importantă ar putea fi utilizată ca monedă internațională – slăbind potențial rolul monedelor existente, cum ar fi dolarul SUA..

Experții monetari și-au exprimat gândurile că un activ digital utilizat la scară globală ar putea reduce semnificativ influența dolarului SUA asupra comerțului global și ar putea slăbi poziția sa ca monedă de rezervă mondială.

Fie că acest lucru va proveni dintr-o monedă digitală construită de o bancă centrală sau dintr-un activ digital neutru precum Bitcoin, este clar că lumea valorilor mobiliare financiare va fi supusă unei schimbări seismice..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map