Hva gjør gull så verdifullt?

Gullprisene har svevet i og rundt høyde gjennom hele året. Hvis du tar en titt på kartene, har prisen på gull også steget betydelig gjennom årene til et punkt der den nå handler på nær $ 2000 per unse. Dette er nesten dobbelt så mye som det handlet for bare fem år siden. Tatt i betraktning denne økningen i pris da, kan du begynne å lure på hva som faktisk driver prisen på gull for å gjøre det til en så verdifull vare.

Vi vil se nærmere på de viktigste faktorene som påvirker gullprisene, og hvordan gull har klart på lang sikt sammenlignet med noen andre investeringer..

Faktorer som driver gullpriser

Akkurat som alle andre markeder er det mange ting som kan påvirke prisen på gull. Disse kan være grunnleggende og psykologiske, men de flytter markedet likevel. Her er en detaljert titt på de viktigste faktorene som spilles.

Valutastyrke

Å referere til virkningen av valutastyrke på gullprisene er å spesifisere erkjennelsen av amerikanske dollarstyrke på gullprisene. Gull er priset globalt i USD, og ​​derfor vil ethvert trekk mot dollarsvakhet øke gullprisen i forhold til andre valutaer.

Amerikanske dollar og pris på gull har et omvendt forhold. Dette betyr at når dollaren svekkes, stiger prisen på gull, og omvendt. Også knyttet til dette punktet er at når dollaren er svakere, øker den mengden gull som kan kjøpes med en annen valuta. Dette har en tendens til å øke etterspørselen, og derfor stiger prisen også. Dette punktet er tydelig i 2020 da vi ser stigende gullpriser midt i en fallende amerikansk dollar.

Finanspolitikk

Regjeringens finanspolitikk kan være en viktig faktor i verdien av gull, og absolutt arbeide for å drive den i begge retninger. Rentesatsene er det viktigste verktøyet for pengepolitikken her.

I utgangspunktet kan en konsekvent lav rente se at avkastning fra tradisjonelle investeringsformer faller under et visst akseptabelt nivå for investorer. Med lavere potensiell avkastning i ett område blir investorer presset mot andre områder for å oppnå høyere avkastning. Gullmarkeder er ofte stedene investorer strømmer til i disse situasjonene. Tilsvarende, hvis indikasjonen er gitt om å øke renten, har prisen på gull en tendens til å lide når investorene beveger seg mot mer rentekorrelerte markeder..

Inflasjon eller hyperinflasjon

Vanligvis sett på og snakkes om som en “sikring mot inflasjon”, har gullprisene en tendens til å stige i takt med inflasjonen i økonomien. Dette skyldes ofte at økende inflasjon er et signal eller økonomisk vekst, og ofte ledsages av en økende pengemengde.

Enhver økning i pengemengden fortynner i hovedsak verdien av en papirvaluta, noe som gjør det dyrere å eie trygge varer som gull. Denne faktoren er også vevd sammen med andre finanspolitiske punkter, siden økende inflasjon også vanligvis kan være et biprodukt av lave renter og følge med et fall i dollarverdien.

Hyperinflasjon er et begrep som beskriver en overproduksjon av utskrift av valuta som resulterer i overdreven, og ut av kontroll generelle prisøkninger i en økonomi.

Tilbud og etterspørsel

På grunn av det faktum at mengden av holdt (allerede utvunnet) gull, oppveier det nye tilbudet til enhver tid, blir tilbud og etterspørselsfaktor ofte oversett med mange som påpeker at gull ikke påvirkes på samme måte som andre markeder i denne respekten. Det stemmer til en viss grad, men den globale etterspørselen kan fortsatt ha innflytelse på prisen.

Gull er selvfølgelig en stor funksjon i smykkerindustrien, i tillegg til at det er veldig etterspurt innen elektronikkindustrien. En økning i etterspørselen fra disse områdene vil øke gullprisene i det minste et visst beløp, og omvendt.

Økonomisk ytelse

Det generelle økonomiske miljøet globalt kan ha en betydelig innvirkning på gullprisene. Denne faktoren omfatter virkelig mange elementer av alle de tidligere nevnte faktorene. Gull er fremfor alt, kanskje den største verdipapiret i verden. Dette betyr at folk i usikkerhet økonomisk beveger seg sterkt mot å kjøpe gull.

Naturligvis skaper dette et rush i etterspørsel, noe som kan føre til en økning i prisen. Dette er den overordnede faktoren som har ført til økningen i gullpriser i 2020 siden mange investorer står overfor en økonomisk usikkerhet fremover.

Risiko for å kjøpe gull

Som med å investere i ethvert marked, er det alltid noen risikoer å ta i betraktning. Disse samme faktorene som driver gullprisene høyere, kan snu og ha samme innvirkning på ulempen.

Ser jeg tilbake på årene har imidlertid gullavkastningen vært ekstremt jevn. Råvaren har hatt gode og dårlige år, selv om den har en jevn avkastning som absolutt har overgått de fleste større markeder de siste årene. På lengre sikt, men hvis du er ute etter kumulativ vekst, ville aksjene langt overgått gevinsten av gull.

Det er mange måter du kan involvere deg i å kjøpe gull, som også kan ytterligere sikre din risiko. Slikt som å investere i gullrelaterte aksjer, og ETF-er vil jobbe for å håndtere din direkte eksponering for gullpriser bedre enn om du skulle kjøpe gullstenger eller mynter. De er også mer flytende og kan lett selges raskt hvis gullprisen begynner å falle.

Siste tanker

Samlet sett er gull den eneste eiendelen som synes å interessere investorene gang på gang. Den har en viss mystikk i sin verdi og hvordan dette bestemmes. Å ha en bevissthet om hva som virkelig driver gullprisene, kan imidlertid sette deg i stand til å ta en velutdannet investeringsbeslutning når det gjelder å legge gull til porteføljen din..

Hvis du er interessert, kan du lære mer om å investere i gull, eller vi anbefaler disse to selskapene å kjøpe gull:

  1. Gullmegler
  2. Bullion Vault
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map