De la o felie de pizza la bilete de avion – evoluția achizițiilor criptografice

Cartea albă a Bitcoin, care a fost publicată în 2008 sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, a pus bazele plăților descentralizate. În timp, interesul pentru monedele descentralizate și sistemele de plăți a crescut, la fel și valoarea Bitcoin.

În paralel cu creșterea valorii Bitcoin, au apărut criptomonede alternative cu o scalabilitate mult îmbunătățită. Noile servicii, cum ar fi cardurile de debit cripto, permit integrarea perfectă a plăților fiat în criptoeconomie. Să analizăm pașii pe care i-au făcut criptomonedele pentru a deveni un sistem global de plăți.

De la Dark Web la Pizza Delivery

Datorită naturii pseudo-anonime a plăților de la egal la egal, era inevitabil ca unul dintre primele cazuri de utilizare a Bitcoin să fie facilitarea tranzacțiilor umbrite. Ca atare, criptomoneda a fost în curând aleasă ca opțiune de plată principală pentru diferitele oferte licite și adesea ilicite de pe dark web.

Nimeni altul decât John McAffee, unul dintre cei mai valenți susținători ai Bitcoin și alergător în serie pentru președinția SUA, recunoaște în mod deschis că a plătit droguri, porno și prostituate cu criptomonede. Pentru Silk Road, una dintre cele mai mari piețe negre din dark web, se estimează că platforma a avut o cifră de afaceri de aproximativ 1,2 miliarde de dolari SUA. Când platforma a fost închisă în 2013, autoritățile au confiscat Bitcoin în valoare de aproximativ 3 milioane de dolari.

Cu toate acestea, plățile Bitcoin nu sunt private. Multe servicii blockchain, inclusiv schimburi crypto-to-fiat trebuie să respecte cerințele KYC / AML. Prin urmare, autoritățile pot lega tranzacțiile cu criptomonede de o identitate în multe cazuri. Aceasta califică criptomonedele drept sisteme de plată legitime.

În ceea ce privește tranzacțiile legale, Electronic Frontier Foundation și WikiLeaks au început să accepte Bitcoin pentru donații încă din 2011. De asemenea, mulți comercianți care operează legal au început să accepte Bitcoin și unele dintre diferitele sale Altcoins ca opțiuni de plată..

Aprecierea rezultată a prețului Bitcoin a avut o parte echitabilă de povești ciudate, de la omul care a pieptănat un depozit de deșeuri într-o încercare disperată de a-și găsi hard diskul care conține 7500 de bitcoin, până la legendarul tranzacție cu pizza. În tranzacția din 2010, un bărbat din Florida (cine altcineva) a plătit 10000 de bitcoin în schimbul a două pizza Papa John.

Acest eveniment, care a intrat în istorie ca prima achiziție de Bitcoin, este sărbătorit anual pe 22 mai. Începând cu ultima zi Bitcoin Pizza Day, cei 10000 de bitcoini valorează aproximativ 80 de milioane de dolari SUA.

De la 7 TPS la blockchain-uri scalabile

Cu doar 7 tranzacții pe secundă, Bitcoin are un transfer de tranzacții notoriu scăzut. Deoarece tranzacțiile de pe blockchain-ul Bitcoin concurează pentru capacitatea tranzacției folosind comisioanele lor, acest lucru poate duce la creșteri brute ale comisioanelor, în special în perioadele cu cerere mare de tranzacții..

În timp ce taxele pentru o singură tranzacție au fost relativ stabile în ultimele trei luni, situându-se în jurul valorii de 0,60 USD, au existat perioade de timp în care proprietarii de Bitcoin au fost nevoiți să plătească mai mulți dolari pentru a efectua o plată. În timpul exploziei balonului din 2017, taxele au ajuns chiar la 54 $.

Pentru a aborda problema scalabilității, unii mineri au propus să crească dimensiunea blocului de la 1 MB la 8 MB. Deoarece majoritatea minerilor s-au opus acestei propuneri, susținătorii s-au separat de blockchain-ul Bitcoin și au creat Bitcoin Cash într-o forță.


În același timp, Altcoins scalabile au început să apară și să se îmbunătățească în mod constant în timp. Cu blockchain-urile moderne Proof of Stake, care pot gestiona mii de tranzacții pe secundă, este posibil să efectuați tranzacții care costă o fracțiune de cent și să ajungeți la destinatar în doar cinci secunde. Recent, Bitcoin SV, care a fost împărțit într-un alt hard fork de la Bitcoin Cash, a abandonat complet dimensiunile blocurilor, permițând un flux de tranzacții practic nelimitat.

O altă dezvoltare modernă în sectorul blockchain este apariția stablecoinelor. o mulțime de cazuri de utilizare blockchain necesită predictibilitate a prețurilor, care nu poate fi atinsă cu criptomonede nerespectate, datorită volatilității lor. Mai ales consumatorii preferă de obicei prețuri stabile în locul riscului de schimb pe care îl reprezintă criptomoneda. Mai mult, monedele stabile dau naștere la o mare varietate de aplicații în sectorul finanțelor descentralizate (DeFi).

De la cești de cafea la un sistem global de plăți

Între timp, acceptarea plăților cu criptomonede s-a îmbunătățit și mai mult. Un exemplu în acest sens este hackerspace-ul ceh Paralelní Polis, care găzduiește și Institutul de criptoanarhie. Hackerspace-ul situat în Praga se mândrește cu faptul că a devenit primul cafenea din lume, exclusiv Bitcoin.

În timpul creșterii majorării taxelor Bitcoin, Polis a introdus Litecoin și Bitcoin Cash ca monede alternative. Vizitatorii fără expunere anterioară la criptomonede își pot obține cafeaua cumpărând criptomonedă de la un bancomat Bitcoin / Litecoin din hackerspace sau cumpărând un card portofel din plastic preîncărcat.

Într-un proiect-pilot de anul trecut, ONG-ul internațional Oxfam a distribuit un lot de carduri de tip „tap-and-pay” ca ajutor pentru dezastre comunităților din Vanuatu. Fiecare carte a fost preîncărcată cu 50 de unități din DAI stablecoin. Magazinele locale au primit sisteme PoS la care deținătorii de carduri au putut să-și valorifice ajutorul.

În ultimii ani, cercetările au arătat în mod clar că ajutorul financiar este mai eficient decât donarea de bunuri fizice, deoarece acesta din urmă tinde să submineze economia locală. Oxfam afirmă că proiectul a fost un succes copleșitor, deoarece această formă de ajutor criptografic a fost mult mai eficientă decât transferurile de numerar sau donațiile în natură. Ca atare, vor să crească plățile de scutire a criptomonedelor în Vanuatu.

De la tranzacția istorică cu pizza (destinatarul a fost un britanic, care a comandat pizza cu cardul său de credit), achizițiile de cripto se bazează pe intermediari, ori de câte ori un vânzător nu acceptă plăți directe de criptare. În curând au apărut servicii online care vândeau vouchere digitale în schimbul criptomonedei, care ar putea fi apoi răscumpărate pe diferite piețe online și fizice, cum ar fi Amazon.

Cea mai recentă tendință în dezvoltarea sistemelor de plată a criptomonedelor sunt cardurile de debit cripto. Aici, un custode de încredere emite un card de debit, care funcționează perfect în orice PoS care acceptă carduri Visa. Clienții își pot încărca cardul de debit cu fiat sau criptomonedă. Când își folosesc cardul pentru a efectua o achiziție din soldul lor criptografic, custodele schimbă automat suma achiziției și transferă moneda fiat destinatarului.

Un astfel de furnizor de servicii este CoinZoom. În cooperare cu partenerul lor de custodie lider în industrie BitGo, CoinZoom oferă o gamă largă de carduri de debit Visa pe niveluri. Cu licențe în toate cele 50 de state, CoinZoom este pe deplin conform pentru clienții lor din SUA.

Pe lângă transferul fondurilor criptografice existente în portofelele CoinZoom, utilizatorii își pot finanța portofelul prin diferite metode tradiționale de plată cu monedă fiat, care pot fi apoi schimbate în peste 40 de criptomonede. Utilizând o aplicație mobilă, clienții CoinZoom pot, în orice moment, să selecteze portofelul criptocurrency, din care se scad sumele achiziției..

Ceea ce face CoinZoom să iasă în evidență față de alți furnizori de carduri de debit cripto este securitatea oferită de BitGo. Deoarece BitGo deține marea majoritate a fondurilor sale în portofele reci și este asigurat împotriva pierderilor de până la 100 de milioane de dolari, toate depozitele CoinZoom sunt perfect sigure de hackeri. Datorită politicii de răspundere zero a Visa, deținătorii de carduri nu sunt răspunzători pentru tranzacții frauduloase în cazul cardurilor pierdute sau furate.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map