Ce este pierderea impermanentă în DeFi? O prezentare generală a AMM-urilor și a riscurilor miniere de lichidități

O explicație a pierderii impermanente și a modului în care funcționează atunci când furnizează lichiditate protocoalelor DeFi

DeFi, sau finanțele descentralizate, a fost un cuvânt cheie în cripto încă din 2019, dar a devenit un subiect major în 2020, pe măsură ce protocoalele și platformele DeFi au crescut în popularitate. Ecosistemul, condus de blockchain-ul Ethereum, a jucat, de asemenea, un rol crucial în revigorarea interesului retailului în spațiul criptografic mai mare. De fapt, chiar și instituțiile bancare tradiționale sunt acum recunoscând potențialul DeFi, în timp ce am văzut valoarea activelor angajate în protocoalele DeFi trecând de la 1,2 miliarde USD la peste 60 miliarde USD în ultimele 12 luni.

Oamenii chiar ușor familiarizați cu spațiul DeFi ar putea fi conștienți de conceptul de a furniza lichiditate pentru a câștiga venituri pasive, sau randament, prin protocoalele DeFi. Așa-numita cultivare a randamentului – numită și exploatarea lichidității – în DeFi a fost în centrul exploziei pieței, condusă de protocoale de realizare a pieței automatizate. Proiecte precum Uniswap, SushiSwap și Balancer sunt cele cunoscute sub numele de schimburi descentralizate și se bazează pe astfel de protocoale AMM. Platformele lor permit traderilor să schimbe cu ușurință jetoanele într-o manieră complet descentralizată și fără probleme.

Acest lucru este posibil prin ceea ce sunt cunoscuți ca furnizori de lichidități – adică, utilizatorii care depun anumite active criptografice pe platformă, oferind astfel lichiditate pentru alte active care urmează să fie schimbate. LP-urile sunt stimulate să-și depună sau să blocheze activele, deoarece câștigă comisioane de tranzacție generate de comercianții care schimbă jetoane pe platforma dată. Din punctul de vedere al LP-urilor – cei care își blochează jetoanele în protocolul DeFi – taxele de tranzacție pe care le câștigă sunt ca un randament. Valoarea randamentului fluctuează, deoarece depinde de utilizarea și volumul protocolului.

În acest articol, nu vom analiza modul în care furnizarea lichidității funcționează în detaliu, dar pentru a afla mai multe, consultați ghidul nostru privind obținerea de venituri pasive cu OKEx Earn. Aici vom explica conceptul de pierdere impermanentă, care este important de înțeles pentru utilizatorii care deja furnizează lichidități AMM-urilor sau se gândesc să facă acest lucru.

Cu toate acestea, pentru a înțelege acest concept, trebuie să avem o imagine de ansamblu asupra modului în care funcționează fondurile de lichidități din protocoalele AMM.

Cum funcționează fondurile de lichidități AMM

Pentru ca utilizatorii unui protocol alimentat de AMM să schimbe jetoanele, trebuie să existe pachete de lichidități disponibile. De exemplu, dacă un comerciant dorește să vândă 1 ETH pentru USDT, trebuie să existe un fond de lichidități care să poată lua 1 ETH și să dea 1.000 USDT (și, pentru simplitate, să presupunem că 1 ETH se tranzacționează cu 1.000 USDT și nu nu ia în considerare taxele) și invers. Odată cu creșterea volumului de tranzacționare, crește și necesitatea unei astfel de lichidități și tocmai aici intră cei care doresc să fie LP. Acești utilizatori pot depune cele două monede digitale ale unei perechi – în acest caz, ETH și USDT – la protocolul grupuri relevante într-un raport prestabilit, care este adesea 50/50.

De exemplu, dacă un LP cu 10 ETH dorește să adauge lichiditate la un fond ETH / USDT cu un raport 50/50, va trebui să depună 10 ETH și 10.000 USDT (presupunând totuși 1 ETH = 1.000 USDT). Dacă fondul la care se angajează are active în valoare totală de 100.000 USDT (50 ETH și 50.000 USDT), cota lor va fi egală cu 20.000 USDT / 100.000 USDT x 100 = 20%.

Procentul din cota LP într-un pool dat este important de menționat, deoarece atunci când LP angajează sau depune activele către pool printr-un contract inteligent, vor fi emise automat jetoane LP. Aceste jetoane dau dreptul LP-ului să își retragă oricând cota din pool – 20% din pool în exemplul nostru de mai sus.

Aici intră în joc conceptul de pierdere impermanentă. Deoarece LP-urile au dreptul la cota lor din pool și nu la un număr specific de jetoane, acestea sunt expuse unui alt nivel de risc – pierderi impermanente – dacă prețul activelor depuse crește semnificativ.

Calculul pierderii impermanente

În exemplul nostru, prețul de 1 ETH era de 1.000 USDT în acel moment, dar să presupunem că prețul se dublează și 1 ETH începe să se tranzacționeze cu 2.000 USDT. Deoarece pool-ul este ajustat algoritmic, folosește o formulă pentru gestionarea activelor. Cel mai de bază și cel mai utilizat este cel formula de produs constantă, popularizat de platforma DEX Uniswap.

În termeni simpli, formula este următoarea: ETH lichiditate x simbol lichiditate = produs constant


Folosind cifre din exemplul nostru de mai sus (50 ETH și 50.000 USDT) ne obține: 50 x 50.000 = 2.500.000

În mod similar, prețul ETH în piscină poate fi obținut cu această formulă: token liquidity / ETH liquidity = preț ETH

Aplicarea cifrelor noastre de exemplu ne ajută: 50.000 / 50 = 1.000 USDT (adică prețul de 1 ETH).

Acum, când prețul ETH se schimbă la 2.000 USDT, putem folosi aceste formule pentru a stabili raportul dintre ETH și USDT deținut în pool:

  • ETH lichiditate = rădăcină pătrată (produs constant / preț ETH)
  • Lichiditate jeton = rădăcină pătrată (produs constant x preț ETH)

Aplicarea datelor din exemplul nostru aici împreună cu noul preț de 2.000 USDT per ETH ne ajută:

  • ETH lichiditate = rădăcină pătrată (2.500.000 / 2.000) = ~ 35.355 ETH
  • Lichiditate jeton = rădăcină pătrată (2.500.000 x 2.000) = ~ 70.710,6 USDT

Putem confirma acuratețea acestui lucru folosind prima ecuație (lichiditate ETH x lichiditate simbolică = produs constant) pentru a ajunge la același produs constant de 2.500.000: 35.355 x 70.710,6 = ~ 2.500.000 (adică la fel ca produsul nostru constant original de mai sus).

Prin urmare, după schimbarea prețului, presupunând că toți ceilalți factori rămân constanți, fondul va avea aproximativ 35 ETH și 70.710 USDT, comparativ cu 50 ETH inițial și 50.000 USDT.

Dacă în acest moment, LP dorește să-și retragă activele din pool, își va schimba jetoanele LP pentru acțiunea de 20% pe care o dețin. Luând cota lor din sumele actualizate ale fiecărui activ din grup, vor primi 7 ETH (adică 20% din 35 ETH) și 14.142 USDT (adică 20% din 70.710 USDT).

Acum, valoarea totală a activelor retrase este egală cu: (7 ETH x 2.000 USDT) + 14.142 USDT = 28.124 USDT.

Cu toate acestea, dacă utilizatorul ar fi păstrat pur și simplu 10 ETH și 10.000 USDT, în loc să depună aceste active într-un protocol DeFi, de fapt ar fi câștigat mai mult. Presupunând că ETH și-a dublat prețul de la 1.000 USDT la 2.000 USDT, activele nedepozitate ale utilizatorului ar fi fost evaluate la 30.000 USDT: (10 ETH x 2.000 USDT) + 10.000 USDT = 30.000 USDT.

Acea diferență de 1.876 USDT – care poate apărea din cauza modului în care platformele AMM gestionează ratele activelor – este ceea ce este cunoscut sub numele de pierderi impermanente.

Concluzie

În exemplul nostru, LP va pierde aproape 2.000 USDT în procesul de furnizare a lichidității unui protocol DeFi. Deși acest proces se numește pierdere impermanentă, termenul este ușor înșelător. Semnificația pierderii impermanente este de fapt foarte similară cu conceptul de pierdere nerealizată. Pierderea s-ar putea inversa în teorie (dacă LP nu își retrage activele și prețul ETH revine la nivelurile inițiale), dar nu există nicio garanție că acest lucru se va întâmpla.

Mai mult, odată ce un LP retrage lichiditatea dintr-un protocol, pierderea impermanentă devine într-adevăr permanentă. În cazul în care un LP întâmpină pierderi impermanente și apoi își retrage activele, singurul avantaj al furnizării de lichiditate protocoalelor rămâne comisioanele de tranzacționare pe care LP le-a încasat în timp ce activele lor au fost depuse acolo. Cu toate acestea, în condiții volatile, mai ales în timpul unei curse de tauri, este puțin probabil ca taxele să acopere diferența.

Pe de altă parte, totuși, o reducere a prețului ETH din momentul depunerii în fond ar produce ETH suplimentar, crescând astfel deținerea ETH a furnizorului de lichidități. Având în vedere modul în care funcționează pierderea impermanentă, furnizarea de lichiditate în timpul unei piețe urs și pur și simplu deținerea de active volatile în timpul unei piețe bull sunt ambele strategii care merită luate în considerare.

Dacă sunteți interesat să utilizați un schimb descentralizat sau să furnizați lichidități, puteți începe prin a explora OKEx Swap și Farm DApps pe OKExChain.

Nu sunteți gata să intrați în DeFi? Începeți prin a învăța cum funcționează tranzacționarea cripto și începeți să tranzacționați pe OKEx – noii utilizatori pot câștiga recompense pentru cumpărarea, depunerea și tranzacționarea criptelor.

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici aprofundate, cercetări originale & știri organizate de profesioniști în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map