O introducere la fundamentele cripto și Bitcoin pentru începători

O prezentare generală a valorilor cheie ale pieței pentru Bitcoin și criptomonede

Cu un interes crescând din partea investitorilor instituționali, Bitcoin și criptomonedele au apărut ca o clasă de active alternativă, prețurile lor atingând noi culmi în acest an. Acoperirea media rezultată, combinată cu accentul pe prețurile criptografice, a atras în mod natural mai mulți investitori cu amănuntul în spațiu.

Cu toate acestea, așa cum a fost cazul în timpul publicității din 2017 în jurul ofertelor inițiale de monede, există mii de active criptografice disponibile pentru comercianții cu amănuntul, dar acestea variază semnificativ în ceea ce privește utilitatea și adoptarea lor reală. În acest ghid, ne propunem să introducem valori cheie și factori care conduc Bitcoin și care sunt relevanți pentru majoritatea criptomonedelor, permițând noilor veniți să evalueze diverse proiecte și protocoale.

Valorile cheie pe care le-am selectat sunt clasificate în trei categorii:

  • Valori de rețea
  • Valori de proiect
  • Valori financiare

Valori de rețea

Aceste valori indică starea unei rețele blockchain, în ceea ce privește utilizarea și securitatea acesteia, și includ statistici privind tranzacțiile, numărul de adrese și alte statistici conexe discutate mai jos.

Număr de tranzacții

Numărul tranzacțiilor măsoară numărul de tranzacții într-o rețea blockchain. În general, tranzacțiile ridicate indică o utilizare ridicată. Cu toate acestea, tranzacțiile singure nu sunt indicatori buni ai utilizării unei rețele, deoarece simplele numărări pot fi umflate cu sume foarte mici mutate în mod repetat între aceleași adrese..

Utilizatorii pot vizualiza tranzacțiile pentru orice rețea publică blockchain utilizând site-uri web precum Blockchain.com, Etherscan etc..

Numărul total de tranzacții pe blockchain-ul Bitcoin a depășit 600 de milioane. Sursă: Blockchain.com

Valoarea tranzacției

Această valoare ne arată valoarea totală schimbată într-o rețea blockchain într-o perioadă de timp stabilită. În general, aceasta este o valoare mai fiabilă decât numărul de tranzacții simple, dar poate fi umflată și prin ciclizarea activelor între portofele.

Valoarea tranzacției este obținută prin înmulțirea numărului total de tranzacții într-o perioadă cu suma (monedă sau USD) tranzacționată în fiecare. De exemplu, dacă există 200 de tranzacții de câte 100 USD pe rețeaua Ethereum într-o zi, valoarea totală a tranzacției va fi de 200 x 100 USD = 20.000 USD.


Valoarea estimată a tranzacției Bitcoin a atins recent un maxim istoric de 10,835 miliarde de dolari. Sursă: Blockchain.com

Valoarea totală blocată

O valoare popularizată de boom-ul DeFi, valoarea totală blocată măsoară valoarea totală a tuturor activelor digitale blocate într-un contract inteligent. De obicei este notat în USD, ETH sau simbolul nativ al protocolului.

TVL este o valoare utilizată pe scară largă pentru a evalua adoptarea protocoalelor DeFi, deoarece măsoară valoarea activelor mizate de utilizatori. Această valoare poate fi accesată prin Puls DeFi sau DeBank.

Într-o manieră similară, suma mizată într-un blockchain dovadă de miză măsoară interesul utilizatorilor față de protocol în timp și dorința lor de a-l susține, spre deosebire de tranzacționarea tokenului nativ.

Piața DeFi a atins recent o etapă importantă, întrucât valoarea sa totală blocată a depășit 40 de miliarde de dolari. Sursă: DeFi Pulse

Adrese active

După cum sugerează și numele, această valoare indică numărul total de adrese active dintr-o rețea blockchain. În general, cu cât este mai mare acest număr, cu atât se crede că are mai mulți utilizatori.

În timp ce o singură entitate poate deține mai multe adrese, activitatea adreselor active este clasificată în trimiterea, primirea și adresele unice și este adesea utilizată ca indicator general al adoptării și descentralizării unei rețele..

Aceste valori pot fi vizualizate folosind furnizori de date precum Glassnode și prin exploratori de tip blockchain, cum ar fi Blockchain.com.

Există mai mult de 135 de milioane de adrese unice pe rețeaua Ethereum. Sursă: Etherscan

Taxe de tranzactie

Taxele de tranzacție sunt plătite de utilizatorii rețelei și câștigate de mineri sau de părțile interesate. Această valoare este de obicei denotată în USD sau simbolul nativ al rețelei și este accesibilă și prin intermediul site-urilor web menționate mai sus.

În special, taxele de tranzacție tind să crească atunci când o rețea blockchain este aglomerată, fie că este vorba de Bitcoin sau Ethereum. Acest lucru se datorează faptului că, în perioadele cu activitate ridicată, minerii acordă prioritate în mod natural tranzacțiilor cu taxe mai mari. În consecință, pentru a evita timpii lungi de așteptare, utilizatorii oferă taxe mai mari pentru a-și verifica tranzacțiile.

Taxele totale de tranzacție din rețeaua Bitcoin au atins un vârf în timpul hype-ului de piață ICO din 2017. Sursă: Blockchain.com

Rata hash

Rata hash este unul dintre cei mai comuni indicatori pentru evaluarea stării de sănătate a blockchain-urilor doveditoare a muncii. În general, cu cât este mai mare puterea de calcul angajată într-o rețea PoW, cu atât rata de hash este mai mare și cu atât este mai sigură și mai puțin probabilă să sufere de un atac de 51%.

Rețelele blockchain cu rate mici de hash sunt vulnerabile la actorii răi care pot concura cu minerii existenți din rețea și își subminează încercările de verificare a blocurilor noi.

Rețelele care sunt populare printre mineri, cum ar fi Bitcoin, au de obicei rate mari de hash. Când noii mineri se alătură unei rețele, rata de hash crește, în timp ce când minerii părăsesc o rețea, valoarea scade.

Rata de hash a rețelei Bitcoin a atins un maxim istoric de 165 milioane TH / s pe 9 februarie. Sursa: Blockchain.com

Distribuție și exploatații mari

În momentul scrierii, BitInfoCharts arată că adresele cu minimum 1.000 BTC dețin 42,96% din totalul BTC în circulație. În general, valorile de distribuție sunt indicatori buni pentru a indica dacă jetonul sau moneda subiacentă sunt suficient distribuite, în comparație cu câteva entități care dețin o ofertă de control.

O creștere a portofelelor cu dețineri mai mici indică, de asemenea, creșterea interesului și adoptarea cu amănuntul.

Există trei adrese Bitcoin care dețin 2% din oferta totală de Bitcoin. Sursă: BitInfoCharts

Valori de proiect

Metricile proiectului sunt calitative și reflectă în principal viziunea și obiectivele de dezvoltare ale echipei din spatele protocolului. Exemple cheie ale acestora includ cărți albe, structuri de echipă, tokenomică și multe altele.

Carti albe ale proiectului

Citirea cărții albe a unui proiect este esențială pentru ca utilizatorii să înțeleagă de bază protocolul, designul, utilitatea și criptomoneda nativă. Atunci când examinează o carte albă, utilizatorii ar trebui, în general, să ia în considerare:

  • Raționamentul și viziunea proiectului
  • Utilizați cazuri cu clienți țintă clar definiți
  • Proprietățile tehnice cheie ale proiectului, cum ar fi mecanismul de consens utilizat
  • O foaie de parcurs detaliată a proiectului
  • Tokenomică cu utilizare și distribuire a simbolurilor

În afară de cartea albă a proiectului, utilizatorii pot face trimitere la un paginator pentru un rezumat al proiectului. Cărțile albe tehnice, care sunt frecvent văzute în protocoalele publice blockchain, permit utilizatorilor să obțină o înțelegere tehnică aprofundată a proiectului.

Echipă

Este important să aflați despre fondatori și echipa din spatele unui proiect înainte de a lua în considerare investițiile. Transparența, calificările și experiența anterioară sunt factori evidenti de căutat.

Site-uri web și canale de socializare

Un site web adecvat, împreună cu o prezență activă pe rețelele sociale este un bun indicator al popularității unui proiect. Canalele precum Telegram și Discord sunt, de asemenea, excelente pentru a deveni parte a comunității și pentru a observa îndeaproape un proiect în ceea ce privește comunicarea și progresul echipei..

Contribuții Github

Github este site-ul accesibil utilizatorilor pentru a urmări progresul dezvoltării. Numărul de angajamente trimise este o valoare obișnuită pentru a urmări un proiect.

Utilizatorii se pot referi la Github Stars pentru a afla mai multe despre dezvoltatorii cheie și propunerile într-un proiect de criptomonedă. Contribuitorii care primesc cele mai multe stele sunt de obicei dezvoltatorii cheie ai protocolului și depozite cu cele mai multe stele sunt propunerile cheie discutate în rândul comunității de dezvoltatori.

Tokenomică

Tokenomica din cartea albă a unui proiect reflectă mecanismul de distribuție propus și economia simbolului proiectului. Unele dintre statisticile cheie de aici includ aprovizionarea totală, rata emiterii, angajamentele de răscumpărare și alocările de jetoane către echipa și trezoreria proiectului.

Dacă majoritatea jetoanelor sunt alocate fondatorilor și trezoreriei, prețul jetonului poate fi ușor manipulat, iar proiectul va reprezenta o investiție riscantă pentru utilizatori. Cu toate acestea, dacă le este alocat prea puțin, este posibil să nu existe resurse suficiente sau stimulente pentru dezvoltarea ecosistemului.

Valori financiare

Valorile financiare se referă la statistici precum capitalizarea pieței, lichiditatea și datele privind furnizarea de jetoane.

Capitalizare de piață

Capitalizarea de piață reprezintă valoarea totală a rețelei unei criptomonede și se calculează prin înmulțirea prețului curent cu oferta circulantă a simbolului. Această valoare este adesea utilizată pentru a estima potențialul de creștere al unei criptomonede.

Majoritatea listelor de monede de top, cum ar fi cea de pe CoinGecko, sunt clasate în ceea ce privește capitalizarea pieței, iar la momentul scrierii Bitcoin și Ethereum se află în primele două locuri.

Capitalizarea de piață a Bitcoin a ajuns la 900 de miliarde de dolari pentru prima dată pe 14 februarie. Sursa: CoinGecko

Lichiditate și volum de tranzacționare

Lichiditatea se referă la cât de ușor poate fi cumpărat și vândut un activ criptografic pe piață. Lichiditatea unui activ criptografic poate fi evaluată de factori precum volumul de tranzacționare de 24 de ore, numărul de perechi de tranzacționare disponibile pe piață și numărul de adrese active care dețin tokenul.

Tether (USDT) este cea mai frecvent tranzacționată criptomonedă la momentul scrierii. Sursă: CoinGecko

Mecanismul de aprovizionare

Aprovizionarea maximă, aprovizionarea în circulație și aprovizionarea totală sunt elementele cheie ale mecanismului de aprovizionare a unui jeton. Oferta maximă include toate jetoanele aflate în circulație, precum și cele care nu au fost încă emise.

Oferta circulantă se referă la numărul de monede sau jetoane care sunt disponibile publicului și se tranzacționează pe piață. Statisticile privind aprovizionarea sunt în centrul majorității modelelor și discuțiilor de evaluare a prețurilor.

Bitcoin are o ofertă circulantă de 18.630.100. Sursă: CoinGecko

Factori de risc

Spațiul criptografic este un mediu cu risc ridicat din cauza unei serii de provocări, de la decăderi tehnice la reduceri de reglementare și alte riscuri de securitate pe care utilizatorii trebuie să le cunoască pe deplin.

Riscuri legale / de reglementare

Jetoanele cripto pot fi supuse reglementărilor sau riscurilor legale, în funcție de mecanismul lor de emitere a jetoanelor și / sau de jurisdicțiile operaționale. De exemplu, dacă jetoanele sunt emise printr-o ofertă inițială de monede în Statele Unite, jetoanele se pot confrunta cu un proces potențial din partea Comisiei Securities and Exchange din SUA pentru oferte de valori mobiliare neînregistrate.

Un exemplu recent de riscuri de reglementare cu care se confruntă proiectele cripto este cel al Ripple. Compania din spatele celei de-a șasea cea mai mare criptomonedă, XRP, a fost recent taxată de SEC din SUA pentru oferta sa neînregistrată de 1,3 miliarde de dolari în 2013.

Contracte inteligente / riscuri de securitate

Indiferent de viziunea și progresul proiectului, exploatările de securitate reprezintă o amenințare constantă și pot duce la pierderea de fonduri. Având în vedere modul în care dezvoltatorii pot plagia cu ușurință codul, utilizatorii ar trebui să acorde atenție proiectelor care au fost auditate independent de firmele de securitate.

Vulnerabilitățile contractului inteligent, cum ar fi atacurile de împrumut flash, rămân predominante pe piața financiară descentralizată și au dus la pierderi de 48 de milioane de dolari până în 2021.

Riscuri comerciale

Pentru protocoalele criptomonedelor, peisajul competitiv al cazurilor de utilizare respective prezintă un risc de afaceri pentru utilizatori. De exemplu, jetoanele care reprezintă un schimb criptografic descentralizat se confruntă cu concurența altor schimburi descentralizate, poate mai stabilite, și a instituțiilor financiare tradiționale. Un alt exemplu ar fi jetoanele de plată, unde se confruntă cu concurența unor giganți de plată tradiționali, cum ar fi PayPal.

Gânduri de închidere

Bitcoin și alte criptomonede câștigă popularitate în rândul comercianților cu amănuntul în ultima cursă de tauri. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să rămână conștienți de riscurile inerente și să ia în considerare unele metrici de analiză fundamentală discutate mai sus atunci când evaluează proiecte noi și existente.

Utilizatorii interesați de tranzacționare pot consulta, de asemenea, ghidul nostru de tranzacționare criptomonedă pas cu pas pentru a începe și să se înscrie pentru un cont pe OKEx pentru a obține 10 USD.

OKEx Insights prezintă analize de piață, caracteristici detaliate și știri curate de la profesioniștii în domeniul cripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map