Banca chineză emite prima hârtie comercială susținută de active care utilizează blockchain-ul

Ca parte a presiunii sale la nivel național de a adopta tehnologia blockchain, China Zheshang Bank (CZB) – o bancă comercială națională pe acțiuni cu sediul în provincia Zhejiang – a adus pe piață o hârtie comercială susținută de active (ABCP) care a fost emisă și distribuite cu ajutorul tehnologiei blockchain.

Prima hârtie comercială susținută de active folosind Blockchain

Efortul face parte din guvernul chinez care oferă sprijin financiar întreprinderilor mici și mijlocii în urma contracției economice din ultimele 6 luni. Acesta este primă fază din „Hârtia comercială Lianxin Lianjie”, subscrisă de Zheshang Bank și se ridică la 120 de milioane de yuani (aproximativ 17 milioane de dolari).

Proiectul este unul dintre primele cinci proiecte-pilot ale Asociației Dealerilor de Piață Interbancare din China pentru lansarea produselor de hârtie comercială susținută de active (ABCP). Suma totală a acestei prime runde de finanțare este de așteptat să ajungă la 3,324 miliarde de yuani (470 milioane de dolari) și are alți patru piloni în programul său. Dacă emiterea Zheshang Bank este direcționată către finanțarea IMM-urilor, ceilalți piloți ABCP includ instituții mari și bănci de stat. De exemplu, CITIC Construction Investment Securities și China CITIC Bank subscriu un lanț de aprovizionare cu cărbune, iar Anji Leasing (leasing auto) emite un ABCP subscris de băncile de stat Agricultural Bank și Bank of China.

Nu toate proiectele utilizează tehnologia blockchain pentru a-și finaliza emiterea de finanțare, dar conform rapoartelor, emiterea de către Zhenshang Bank a folosit cu succes tehnologia blockchain.

Recent, sub îndrumarea Băncii Centrale Chineze, Asociația Dealerilor a promovat dezvoltarea produselor de securitizare a activelor și a lansat produsul de inovare directă finanțat prin active-ABCP, care este o versiune de emisie pe termen scurt a activelor tradiționale note suportate (ABN), care oferă întreprinderilor un instrument care combină lichiditatea și gestionarea activelor-pasivelor.

Lianxin Lianjie ABCP a fost emis cu o scadență de șase luni, cu opțiunea de emisiune de rollover. Produsul de pe piața monetară este susținut de activele a nouă întreprinderi din sectoare, inclusiv produse chimice industriale și tehnologie de oraș inteligent.

Înțelegerea ABCP-urilor și cazul lor de utilizare

În general, documentele comerciale susținute de active sunt produse de securitizare pe termen scurt emise de societăți unice sau multiple susținute de activele unei corporații – care pot fi creanțe, facturi, oferind o soluție de lichiditate financiară pentru operațiunile unei companii.

Data scadenței unui ABCP este de obicei stabilită la cel mult 270 de zile și emisă fie pe bază de dobândă, fie pe bază de actualizare.

Garanția este susținută de garanția corporației, care ar putea include plăți viitoare care urmează să fie efectuate pe carduri de credit, împrumuturi auto, împrumuturi studențești și obligații colaterale de creanță (CDO). Venitul dintr-o emisiune ABCP este utilizat în principal pentru a obține dobânzi în diferite tipuri de active, fie prin achiziționarea de active, fie prin tranzacții de creditare garantate.

Potrivit China Zheshang Bank, lansarea Lianxin ABCP facilitează ca întreprinderile mici și mijlocii să caute și să obțină sprijin financiar direct, cu tehnologia blockchain care permite o soluționare mai rapidă, o transparență mai bună și o gestionare mai ușoară.

Produsul deschide ușa către un design inovator de securitizare a activelor, construind un canal de finanțare a pieței deschise pentru întreprinderile mici și mijlocii, care îmbunătățește foarte mult finanțarea directă a întreprinderilor.

Impulsul Chinei către economia digitală continuă

China se luptă pentru o mai mare tracțiune a tehnologiei blockchain în plăți inovatoare și fluxuri financiare. În august 2019, președintele Xi Jinping a solicitat accelerarea dezvoltării și adoptării blockchain-ului țării în cazurile de utilizare a aplicațiilor adecvate.

Președintele a subliniat că este necesar să se consolideze cercetarea fundamentală a tehnologiei blockchain și să se sporească inovația, permițând Chinei să preia o poziție de lider în domeniul blockchain.

De atunci, China și instituțiile sale au avansat fără ezitare în implementarea programelor care utilizează noua tehnologie și capacitățile sale de inovare a produselor.

Pe lângă eforturile sale de construire și implementare a monedei digitale a băncii centrale (CBDC), țara a făcut, de asemenea, progrese în promovarea tehnologiei blockchain cu rețeaua lor de servicii Blockchain (BSN), care a fost dezvăluită și lansată în aprilie.

Inițiativa BSN este condusă de Centrul de Informații de Stat, o agenție guvernamentală din cadrul Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă, precum și de giganți de telecomunicații de stat, inclusiv China Telecom, China Unicom și firma de plăți China Union Pay.

Dacă funcționează așa cum se prevede, companiile și dezvoltatorii de software vor putea să se conecteze la BSN și să construiască aplicații bazate pe blockchain. Obiectivul este de a reduce costurile operaționale, de a îmbunătăți flexibilitatea și de a asigura o mai bună supraveghere a reglementărilor.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map