Peter Hofmann, CEO al Custodigit, o societate mixtă între Swisscom și Sygnum care oferă o soluție de custodie la nivel de investitor care vizează instituțiile financiare reglementate.
Peter este, de asemenea, observator al Consiliului de Administrație la Metaco SA și mentor la Londra & Parteneri. A lucrat într-o funcție de conducere diferită în industria serviciilor financiare pentru companii precum Cap Gemini, KPMG, IBM, PostFinance și mai multe startup-uri înainte.
Are o experiență de lungă durată în interceptarea între servicii financiare, tehnologie și inovație în diferite roluri.
Custodigit a fost fondat de Swisscom și Sygnum în 2018. Ați putea începe prin a detalia cine sunt Swisscom și Sygnum?
Swisscom AG este un furnizor important de telecomunicații în Elveția, cu sediul central în Berna. 51% din Swisscom este deținută de guvernul elvețian. Swisscom sprijină în mod activ spațiul fintech din Elveția și consideră că industria financiară se va schimba semnificativ în următorii 10 ani datorită apariției unor modele de afaceri perturbatoare în start-up-urile fintech. Swisscom crede din toată inima că în viitorul sector financiar se va baza foarte mult pe utilizarea inteligenței artificiale în combinație cu tehnologia blockchain. Swisscom deține 75% din Custodigit.
Sygnum este prima bancă reglementată din lume cu active digitale, cu sediul în Elveția și Singapore și care operează la nivel global. Sygnum a primit licența sa bancară elvețiană în septembrie 2019, iar banca le permite clienților săi să investească în active digitale într-un mod sigur și convenabil, cu o încredere completă. Serviciile furnizate de Sygnum includ custodia la nivel instituțional construită de Custodigit, cu o poartă de instrumente fiat-digitale, brokeraj, servicii bancare B2B și împrumuturi lombard. Pe 18 septembrie 2019, primele tranzacții ale clienților Sygnum au fost înregistrate public pe cele mai importante două blockchains, Bitcoin și Ethereum.
Sunteți Senior Manager la Swisscom din 2009. De ce a crezut Swisscom că este momentul potrivit pentru a intra în spațiul de custodie și a lansa Custodigit?
Swisscom a parcurs deja spațiul activelor digitale de câțiva ani. În 2017, am asistat cu toții la creșterea cererii în spațiul valutar criptografic, la creșterea ICO și la stagnarea pieței la începutul anului 2018. Chiar dacă spațiul nu a fost reglementat, a descris în mod clar capacitățile tehnologice și modul în care ne-ar putea simplifica viața de zi cu zi. Swisscom și noi, credem cu tărie că viitorul se află în spațiul activelor digitale și, până în 2027, activele digitale vor reprezenta o parte esențială a PIB-ului global. În plus, vedem creșterea interesului din partea instituțiilor financiare, cum ar fi băncile și administratorii de active, care ar dori să intre în spațiul activelor digitale. În Germania, BAFIN, cu inițiativele sale actuale de reglementare, acționează și ca un alt punct de declanșare pentru piață. Din câte am auzit, peste 55 de jucători și-au exprimat interesul pentru noua licență Crypto. Dacă analizăm infrastructura actuală a pieței financiare a activelor digitale, am observat că există o lipsă de infrastructură de piață de nivel instituțional și ineficiență. Viziunea Custodigit este de a sprijini înființarea unei infrastructuri de piață de nivel instituțional pentru criptomonede, precum și a activelor tokenizate.
Custodigit oferă acces sigur și stocare a activelor digitale printr-o soluție instituțională de custodie la nivel de investitor. De ce este important acest lucru pentru instituțiile financiare?
Investitorii instituționali își exprimă continuu interesul pentru spațiul activelor digitale și mai multe bănci au început să ia măsuri care să le permită să ofere clienților lor oferte de criptare. Partea custodie și tranzacționare a fost întotdeauna o provocare pentru furnizorii de servicii financiare. Custodigit oferă o platformă de nivel instituțional „Bank in Box” furnizorilor de servicii financiare reglementate, astfel încât aceștia să poată oferi clienților lor criptomonede, precum și active digitale, fără investiții inițiale ridicate și un timp scurt pe piață. Pentru instituțiile financiare este important ca acestea să aibă funcționalitatea necesară pentru a-și desfășura procesele de afaceri (de exemplu, decontarea) într-un mod automatizat pentru a asigura un proces de afaceri eficient, sigur și conform. Pentru a reduce riscurile furnizorilor, instituțiile financiare au nevoie de o platformă pregătită pentru întreprindere, care este auditată și furnizată și operată de o organizație stabilă și de încredere. Exact acest lucru este furnizat de Custodigit împreună cu Swisscom, care are o mare experiență în operarea infrastructurii bancare extrem de sensibile la securitate.
Ați putea discuta unele dintre riscurile de securitate cibernetică care există în prezent pentru soluțiile de custodie a activelor digitale?
Există diverse riscuri de securitate cibernetică asociate cu activele digitale și două dintre ele sunt extrem de imperative de luat în considerare.
- Stocarea cheilor private: numeroși entuziaști cripto își stochează cheile private pe laptopurile lor. Este ușor pentru hackeri să acceseze aceste informații și, odată ce cheia este furată, este imposibil să recupereze fondurile. Odată ce îți pierzi cheia, îți pierzi definitiv investițiile.
- Schimburi piratate: În prezent, majoritatea schimburilor criptografice nu sunt reglementate și, din acest motiv, nu au același nivel de supraveghere guvernamentală și auditabilitate ca și instituțiile reglementate tradiționale. În ultimii câțiva ani, numeroase schimburi au făcut furori din cauza încălcărilor securității. Coincheck a criptat în valoare de peste 550 milioane USD furate de hackeri. Bithub a pierdut în jur de 30 de milioane USD din deținerile de active digitale ale clienților săi. Custodigit lucrează îndeaproape împreună cu experți în securitate și audit pentru a oferi o platformă de active digitale de nivel instituțional și folosește infrastructura dovedită a Swisscom.
Care sunt unele dintre măsurile luate de Custodigit pentru a proteja clienții de aceste riscuri de securitate cibernetică?
La Custodigit, luăm foarte în serios problemele legate de securitate. Custodigitul nu a economisit timp și energie pentru a defini un cadru de securitate cap la cap dezvoltând o viziune holistică asupra riscurilor și proiectând sistematic contramăsuri redundante. Ori de câte ori este posibil, Custodigit a adoptat cele mai înalte standarde de securitate și a făcut un pas suplimentar pentru ca procedurile și infrastructura să fie auditate (certificare ISAE). În calitate de companie, suntem obligați să respectăm cadrul strict de securitate al Swisscom. Politicile pe care le avem în vigoare ne asigură că nicio persoană, echipă sau organizație nu poate compromite securitatea activelor: segregare strictă a atribuțiilor și responsabilităților, verificare minimă cu 4 ochi pentru toate activitățile critice, controale regulate ale activităților și mediilor personale, diferite biblioteci criptografice pentru abordarea riscurilor asociate atacurilor de zi zero.
Fiecare tranzacție este aprobată de mai mulți indivizi sau grupuri de indivizi.
Ați putea discuta câteva dintre principalele caracteristici de bază care sunt disponibile în prezent clienților Custodigit?
Dorim să subliniem că piața noastră țintă este instituțiile financiare reglementate, cum ar fi băncile, bursele etc., iar platforma noastră oferă toate funcționalitățile necesare pentru a oferi o ofertă de servicii de piață a activelor digitale. Platforma noastră permite clienților să cumpere, să vândă, să transfere intrări / ieșiri de active digitale (end-to-end). Poate fi integrat cu orice sistem bancar de bază. În plus, sprijinim rutare inteligentă a comenzilor către diferiți furnizori de lichidități, cum ar fi brokeri și burse. Din perspectiva securității, sistemul de securitate este auditat cu certificate ISAE 3402 și 3000 și ISO 27001 și 2000. În prezent, acceptăm urmărirea activelor digitale – BTC, ETH, XRP, BCH, ERC20. Platforma noastră poate fi etichetată alb cu interfață de utilizator și API adaptabile sau disponibilă ca serviciu SaaS.
Care sunt unii dintre clienții sau băncile despre care puteți discuta și care utilizează în prezent soluții de custodie Custodigit?
După cum știți, în prezent avem banca Sygnum ca client. Ei folosesc soluția noastră completă, inclusiv custodia și intermedierea. În prezent, suntem în negocieri cu alte instituții financiare reglementate situate în Europa. Din păcate, încă nu putem dezvălui nume. De asemenea, am semnat un acord cu una dintre cele mai mari companii de reasigurare pentru furnizarea de acoperire de asigurare pentru activele digitale. Scopul nostru este să ne consolidăm baza în Elveția și Germania și să ne extindem la nivel global.
Există restricții privind tipul de active digitale pentru care Custodigit oferă servicii de custodie?
În prezent, acceptăm următoarele active digitale: BTC, ETH, XRP, BCH, LTC, ERC20. De obicei, selectăm activele digitale pe baza cererii clienților noștri. Nu avem restricții specifice; cu toate acestea, înainte de a oferi un activ digital pe platforma noastră, facem diligența noastră. Dacă credem că activul digital ar putea sub orice formă sau formă să ne afecteze reputația pe piață, refuzăm să-l oferim. Pe baza observațiilor noastre de piață, acestea sunt active digitale relevante pentru instituțiile financiare. În prezent, Custodigit se extinde și este platforma în direcția activelor tokenizate.
Există altceva pe care doriți să îl împărtășiți despre Custodigit?
Suntem o companie elvețiană și respectăm cu fermitate practicile din industria bancară elvețiană. Credem cu tărie în importanța reputației și a protecției fondurilor clienților. Întrucât Swisscom este acționarul nostru principal, trebuie să luăm foarte în serios cadrul de securitate și să ne asigurăm că fondurile clienților noștri sunt stocate în siguranță. Siguranța și reglementările se află în ADN-ul Custodigit.
Vă mulțumim pentru interviul minunat, cititorii care doresc să afle mai multe ar trebui să viziteze Custodigit.